Page 306 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 3
P. 306

KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹                          İNC / 297 [1257]























          İçinde İncesu’nun adınında bulunduğu  H 1270 (M 1857/1858) tarihli Kayseri sancağına dâhil kazaların varidat defterinden bir
          sayfa  (KAYTAM Arşivi)

           olan mera ve çayır alanları ise tüm alanın   ğırlık  ölçüsü  1300  gram)  bulan  üzüm-
           %40’ı kadardır. İncesu Vadisi’nde yer a-  dür. Hatta bunlardan yapılan nitelikli şa-
           lan  ve  toprakları  bir  platoluk  alandan   raplar XIX. yüzyılda çevre vilayetlere sa-
           meydana gelen ilçenin ekonomisi tarım   tılan ürünler arasında yer almaktadır. Ü-
           ve sanayiye dayanmaktadır. İlçe toprak-  züm dışında yıllık ortalama 3.500 kıyye
           ları genelde bir platoluk alandan meyda-  ile  armut  ikinci  sıradadır.  Tahıl  ürünle-
           na gelmiştir ve ekonomik coğrafya bakı-  rinden  ise  300.000  kile  ile  çavdar,
           mından,  geçmişten  günümüze  tarım  ve   110.000 kile ile buğday ve 60.000 kile
           hayvancılık sektörlerinin önde olduğu a-  ile arpa üretilmektedir. Aynı salnamede
           lan  olarak  kendini  göstermiştir.  Ancak   XX.  yüzyılın  henüz  başlarında  kazada
           ilçe  topraklarının  taşlı  ve  verimsizliğin-  yerel ihtiyaçları karşılamak için inek, ö-
           den dolayı tarıma fazla elverişli olmama-  küz,  manda,  eşek,  yük  beygiri  beslenen
           sı  nedeniyle,  tarımla  uğraşan  kesimin   büyükbaş  hayvanların  başında  gelmek-
           kendi geçimini sağlayacağı seviyede kal-  teydi. Ayrıca kıl keçisi yetiştirildiği de bi-
           mıştır. Buna rağmen ilçede çalışan nüfu-  linmektedir. Yörede yılda elde edilen ya-
           sun  %75’i  tarımla  uğraşmaktadır.  Şehir   pağı 35.230 kıyye, kıl ise 5.315 kıyyedir.
           merkezine yakın olması nedeniyle ticaret   Bugün  itibariyle  ilçe  sınırları  içerisinde
           de fazla gelişmemiştir. Tarım ve hayvan-  ticari amaçlı bağcılığa bağlı olarak, yılda
           cılık ancak halkın kendi geçimini sağla-  yaklaşık  5.000 ton üzüm (ilçe merkezi,
           masına  imkân  verecek  derecede  yapıl-  Garipçe,  Hamurcu,  Süksün,  Saraycık),
           maktadır.  Bunların  neticesinde  yıllarca   25.000  ton  buğday,  5.250  ton  arpa,
           dışarıya çok fazla göç veren bir yerleşim   1.500 ton çavdar, 10.000 ton şeker pan-
           merkezi olup, İstanbul Tahtakale’de uzun   carı  (ilçe  merkezi,  Süksün),  ayçiçeği
           yıllar  tezgâh  açanlar  İncesu  Kızılören   (Süksün) ve hane halkının ihtiyacını kar-
           köyünden gelenler oldu.             şılamak  amacıyla  karpuz,  elma,  vişne,
           XIX. yüzyılın ortalarında kazada buğday,   kavun gibi meyveler ve domates, kabak,
           arpa, çavdar, üzüm, armut, badem, erik,   patlıcan, taze soğan, salatalık, sivri biber,
           zerdali, ayva, nohut ve mısır hasat edilir-  taze fasulye gibi çeşitli sebzeler yetiştiril-
           ken, hayvansal ürünleri kıl ve yapağı teş-  mektedir.  Hayvancılık  ise  hane  halkının
           kil  etmektedir.  Halı,  kilim,  seccade,  ço-  ihtiyacını  gidermek  için  değil  ticari  a-
           rap ve benzeri yünlü dokuma bu dönem-  maçla  yapılmaktadır.  İlçede  toplam
           de kazanın küçük sanayi ürünlerini teşkil   6.060 sığır ve manda, 37.000 koyun ve
           etmiştir.                           keçi yetiştirilmekte, günlük yedi ton civa-
           1900 Ankara Vilayeti Salnamesi’ne göre   rında süt üretilmektedir.
           İncesu kazasının en önemli tarım ürünü,   Türkiye’nin  sanayileşmeye  başladığı
           yıllık  ortalaması  1.000.000  kıyyeyi  (A-  1950’li  yıllarda  İncesu’da  tarım  ve  hay-
   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311