Page 306 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 3
P. 306
KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹ İNC / 297 [1257]
İçinde İncesu’nun adınında bulunduğu H 1270 (M 1857/1858) tarihli Kayseri sancağına dâhil kazaların varidat defterinden bir
sayfa (KAYTAM Arşivi)
olan mera ve çayır alanları ise tüm alanın ğırlık ölçüsü 1300 gram) bulan üzüm-
%40’ı kadardır. İncesu Vadisi’nde yer a- dür. Hatta bunlardan yapılan nitelikli şa-
lan ve toprakları bir platoluk alandan raplar XIX. yüzyılda çevre vilayetlere sa-
meydana gelen ilçenin ekonomisi tarım tılan ürünler arasında yer almaktadır. Ü-
ve sanayiye dayanmaktadır. İlçe toprak- züm dışında yıllık ortalama 3.500 kıyye
ları genelde bir platoluk alandan meyda- ile armut ikinci sıradadır. Tahıl ürünle-
na gelmiştir ve ekonomik coğrafya bakı- rinden ise 300.000 kile ile çavdar,
mından, geçmişten günümüze tarım ve 110.000 kile ile buğday ve 60.000 kile
hayvancılık sektörlerinin önde olduğu a- ile arpa üretilmektedir. Aynı salnamede
lan olarak kendini göstermiştir. Ancak XX. yüzyılın henüz başlarında kazada
ilçe topraklarının taşlı ve verimsizliğin- yerel ihtiyaçları karşılamak için inek, ö-
den dolayı tarıma fazla elverişli olmama- küz, manda, eşek, yük beygiri beslenen
sı nedeniyle, tarımla uğraşan kesimin büyükbaş hayvanların başında gelmek-
kendi geçimini sağlayacağı seviyede kal- teydi. Ayrıca kıl keçisi yetiştirildiği de bi-
mıştır. Buna rağmen ilçede çalışan nüfu- linmektedir. Yörede yılda elde edilen ya-
sun %75’i tarımla uğraşmaktadır. Şehir pağı 35.230 kıyye, kıl ise 5.315 kıyyedir.
merkezine yakın olması nedeniyle ticaret Bugün itibariyle ilçe sınırları içerisinde
de fazla gelişmemiştir. Tarım ve hayvan- ticari amaçlı bağcılığa bağlı olarak, yılda
cılık ancak halkın kendi geçimini sağla- yaklaşık 5.000 ton üzüm (ilçe merkezi,
masına imkân verecek derecede yapıl- Garipçe, Hamurcu, Süksün, Saraycık),
maktadır. Bunların neticesinde yıllarca 25.000 ton buğday, 5.250 ton arpa,
dışarıya çok fazla göç veren bir yerleşim 1.500 ton çavdar, 10.000 ton şeker pan-
merkezi olup, İstanbul Tahtakale’de uzun carı (ilçe merkezi, Süksün), ayçiçeği
yıllar tezgâh açanlar İncesu Kızılören (Süksün) ve hane halkının ihtiyacını kar-
köyünden gelenler oldu. şılamak amacıyla karpuz, elma, vişne,
XIX. yüzyılın ortalarında kazada buğday, kavun gibi meyveler ve domates, kabak,
arpa, çavdar, üzüm, armut, badem, erik, patlıcan, taze soğan, salatalık, sivri biber,
zerdali, ayva, nohut ve mısır hasat edilir- taze fasulye gibi çeşitli sebzeler yetiştiril-
ken, hayvansal ürünleri kıl ve yapağı teş- mektedir. Hayvancılık ise hane halkının
kil etmektedir. Halı, kilim, seccade, ço- ihtiyacını gidermek için değil ticari a-
rap ve benzeri yünlü dokuma bu dönem- maçla yapılmaktadır. İlçede toplam
de kazanın küçük sanayi ürünlerini teşkil 6.060 sığır ve manda, 37.000 koyun ve
etmiştir. keçi yetiştirilmekte, günlük yedi ton civa-
1900 Ankara Vilayeti Salnamesi’ne göre rında süt üretilmektedir.
İncesu kazasının en önemli tarım ürünü, Türkiye’nin sanayileşmeye başladığı
yıllık ortalaması 1.000.000 kıyyeyi (A- 1950’li yıllarda İncesu’da tarım ve hay-