Page 373 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 373
Kayseri’de Ticaret ve Sanayi
Tarım
Dağlar arasındaki çöküntü havza ve ovalarda, zaman içerisinde geniş ölçüde tarım
alanları oluşmuş dağların ve özellikle Erciyes’in etekleri bağlık ve bahçeliktir. Arazinin
%41’i çayır ve mera, %39’u tarım alanı, %8,5’i orman ve fundalık alanı ve geri kalan ise
tarım dışı alanlardır. Arazi varlığının yarıya yakını “tarım alet ve makineleri” ile işletile-
bilir “kültür arazisi” durumda. Bununla birlikte çayır ve mera da büyük yer kaplamakta.
İl topraklarının yüzde 40’a yakın bir bölümü tarıma elverişli. Toplam tarım alanı
670.584 hektar alandır. Bunun büyük bir kısmı “kuru tarım alanı”. Ayrıca; Tarım ara-
zisinin tamamına yakını tarla olarak kullanılmakta. Bunun ise yarısı ekilmekte diğer
yarısı da nadasa bırakılmakta. Arazinin çok küçük bir kısmı sebzelik, meyvelik, bağlık
ve bahçeliktir.
Tarım arazisinin büyük bir kısmında başta buğday olmak üzere arpa ve çavdar üre-
tilmekte. Bunlara pancar, baklagiller, yağlı tohumlar ve yumru bitkilerini ekleyebiliriz.
Sulanabilir tarım alanı, toplam alanın yaklaşık % 13’tür. Geri kalan kısımda ise
“kuru tarım” yapılır. Sulanabilir alanların ise yarıya yakını “sulu tarıma” açılmış. Tarım
arazisinin % 26’sı birinci sınıf, % 26’sı ikinci sınıf ve % 48’i üçüncü sınıf tarım arazisi
olup birinci sınıf tarım arazisi Pınarbaşı, Kocasinan ve Bünyan İlçelerinde 20 bin hek-
tarın üzerindedir. Birinci sınıf tarım arazisinin bin hektarın altında olduğu ilçeler ise,
Hacılar ve Özvatan’dır.
Kayseri Arazi Dağılımı (ha.,%)
Orman ve
Cinsi Tarım Çayır ve Mera Tarım Dışı Toplam
Fundalık
Miktar 670.584 135.827 691.028 189.144 1.686.583
Dağılım 40 8 41 11 100,0
Kaynak: Kayseri İl Özel İdaresi Stratejik Plan (2006-2010)
373