Page 382 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 382
Kadir Dayıoğlu
Kayseri Hal Kompleksinin işletme hakkı, ihale ile 10 yıllığına, Kayseri Meyve ve Sebze
Komisyoncuları Derneği’nde (KAYSEM) kaldı. Yıllık, 1 milyon 100 bin lira “muhammen
bedel” ile ihaleye çıkan “işletmecilik” iş, ihaleye tek katılan KAYSEM’de, 1 milyon 110 bin
liraya kaldı. (Kemalettin Tekinsoy, Fikret Büyükkürkçü, Hüseyin Cömert)
Çocukluğumuzun ve gençliğimizin kaliteli sebze ve meyveleri, Saççıoğlu ailesine ait
“Bizim Manav”da satılırdı. Bürüngüz Camii’nin kuzeyinde idi. O yıllarda nadir gelen
(1950) muz ve narenciye bu manav’da bulunurdu. Kışın balık ve ördek de satılırdı.
Murat Balıkçılık
Kayseri’de balıkçılığa hizmet eden bir önemli isimde, “Balıkçı Murat” olarak bilinen
merhum Murat Akçakaya. Baba Ahmet Akçakaya diğer ismi ile “Demokrat Ahmet” tara-
fından 1953 yılında Kaleiçinde başlayan bir hikâye. “Demokrat” ismi de koyu “Demokrat
Partili” olmasından kaynaklanıyor. Aynı zamanda uzun bir süre, Hunat Mahallesi Muh-
tarlığı da yapan birisi. Firmanın ismi de “Yeni Şen Balıkçısı”. 1980’de Kaleiçi boşaltılınca,
firma Eski Hal’in Hunat Camii tarafına taşındı. İsmi de “Murat Balıkçılık” oldu. Burası da
yıkılınca Belediye Bloklarına taşındı (1990). Buradan da Ahi Evran Caddesi’ne nakloldu
(2003). Sonra ön kısmında aynı zamanda “balık lokantası” hizmete girdi.
Murat Akçakaya, vefatından (Ağustos/2018) kısa bir süre sonra, Alpaslan Mahalle-
si’nde açılan şubesini göremedi. Murat Balıkçılık, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güney’de
Diyarbakır’a kadar balık sevk eden bir firma. Yurdun dört bir yanından gelen balıkları,
Mimarsinan OSB’de bulunan Balık Fabrikası’nda (2011) işleme tabii tutulur (flato vs.) ve
buradan sevk edilir. Bir bölümü de ihraç edilir. Hizmeti oğulları Ahmet, Mehmet ve Ali
sürdürüyor. Kayseri’de balık kültürünün oluşmasında önemli rol oynadı.
382