Page 380 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 380

Kadir Dayıoğlu

            Kayseri Sebze İlk 5 Ürün (2002, 2013, bin ton)
                          Ürün  Cinsi               Üretim  (2002)     Üretim (2013)
             Domates                                            14                  37
             Kabak                                            0,420                 14
             Karpuz                                             8,5                5,2
             Patlıcan                                           2,2                2,9
             Fasulye                                          0,775                2,1
            Kaynak: Rehber
               İlimizde bağcılık yapılan alan yaklaşık 4 bin 600 hektar olup elde edilen üzümler
            iç piyasada taze meyve, pekmez ve çerezlik olarak değerlendirilmektedir. İlimizde son
            yıllarda çerezlik kabak çekirdeği üretiminde belirgin bir artış gözlenmektedir. Kayse-
            ri’de, ticari anlamda meyvecilik, genellikle Yahyalı bölgesinde yapılmakta. Ağırlıklı
            olarak elmanın yanı sıra kiraz üretilmekte. Seracılık ise kayda değer seviyelerde değil.




                                            Bahçecilik
               Kayseri’de Merkez’de, eskiden beri, bahçecilik dendiğinde, meyve üretimi akla
            gelmez. Daha çok sebze üretimi akla gelir. Genellikle domates, biber, soğan, sarım-
            sak, patlıcan, patates, lahana, pırasa, ıspanak, maydanoz, yeşil soğan, siyah pürçüklü
            (havuç) vs. bu kapsama girer. Yine Merkez’de, aşağı yukarı her semtte bir bahçe vardı.
            Buralarda mevsimin sebzesi üretilirdi. Günümüze bunlardan bir ikisi geldi. Bugün
            ağırlıklı üretim, imara açılan ve giderek azalan “Pervana Yazısı” ile Sarımsaklı sulama
            havzasında yapılmakta. Bağ ve bahçelerde hane halkı için üretilen sebze ve meyveleri
            bir yana çıkın, bunlar büyük ölçüde dışarıdan gelmekte.
               1900’lerin başında ve takip eden yıllarda, “Kayseri kalabalık bir memleket olduğu
            için bu yüzden (sebzeden) para kazananlar pek çoktur. Bilhassa şu son senelerde kırmı-
            zıbiber yetiştirmek çok istekli bir ticâret olmuştur. Çünkü sarfiyâtı yerinde olduğu için
            satılmamak korkusu yoktur”, diyor Kalaç yaptığı çalışmada. Her ne kadar doğru dürüst
            bir istatistikî bilgi olmamakla birlikte, 6-7 bin batman (48-56 ton) biberin üretiminden söz
            edilmekte. Tabii, yoğun kullanım alanı da pastırma ve sucuk imalidir. Soğan, sarımsak,
            patates ve patlıcan sözü edilmeye değer sebzeler arasında anılıyor. Sarımsak da biber
            gibi pastırma ve sucukta kullanıldığı için önemli bir miktarda üretilmekteymiş, 1911’de.








            380
   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385