Page 380 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 380
Kadir Dayıoğlu
Kayseri Sebze İlk 5 Ürün (2002, 2013, bin ton)
Ürün Cinsi Üretim (2002) Üretim (2013)
Domates 14 37
Kabak 0,420 14
Karpuz 8,5 5,2
Patlıcan 2,2 2,9
Fasulye 0,775 2,1
Kaynak: Rehber
İlimizde bağcılık yapılan alan yaklaşık 4 bin 600 hektar olup elde edilen üzümler
iç piyasada taze meyve, pekmez ve çerezlik olarak değerlendirilmektedir. İlimizde son
yıllarda çerezlik kabak çekirdeği üretiminde belirgin bir artış gözlenmektedir. Kayse-
ri’de, ticari anlamda meyvecilik, genellikle Yahyalı bölgesinde yapılmakta. Ağırlıklı
olarak elmanın yanı sıra kiraz üretilmekte. Seracılık ise kayda değer seviyelerde değil.
Bahçecilik
Kayseri’de Merkez’de, eskiden beri, bahçecilik dendiğinde, meyve üretimi akla
gelmez. Daha çok sebze üretimi akla gelir. Genellikle domates, biber, soğan, sarım-
sak, patlıcan, patates, lahana, pırasa, ıspanak, maydanoz, yeşil soğan, siyah pürçüklü
(havuç) vs. bu kapsama girer. Yine Merkez’de, aşağı yukarı her semtte bir bahçe vardı.
Buralarda mevsimin sebzesi üretilirdi. Günümüze bunlardan bir ikisi geldi. Bugün
ağırlıklı üretim, imara açılan ve giderek azalan “Pervana Yazısı” ile Sarımsaklı sulama
havzasında yapılmakta. Bağ ve bahçelerde hane halkı için üretilen sebze ve meyveleri
bir yana çıkın, bunlar büyük ölçüde dışarıdan gelmekte.
1900’lerin başında ve takip eden yıllarda, “Kayseri kalabalık bir memleket olduğu
için bu yüzden (sebzeden) para kazananlar pek çoktur. Bilhassa şu son senelerde kırmı-
zıbiber yetiştirmek çok istekli bir ticâret olmuştur. Çünkü sarfiyâtı yerinde olduğu için
satılmamak korkusu yoktur”, diyor Kalaç yaptığı çalışmada. Her ne kadar doğru dürüst
bir istatistikî bilgi olmamakla birlikte, 6-7 bin batman (48-56 ton) biberin üretiminden söz
edilmekte. Tabii, yoğun kullanım alanı da pastırma ve sucuk imalidir. Soğan, sarımsak,
patates ve patlıcan sözü edilmeye değer sebzeler arasında anılıyor. Sarımsak da biber
gibi pastırma ve sucukta kullanıldığı için önemli bir miktarda üretilmekteymiş, 1911’de.
380