Page 465 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 465
kayseri yemek kültürü | GilaBuru
KayserI food culture | hIGhBush cranBerry 465
mantısı, kıymalı buğu mantısı, sade buğu mantısı, ekşili kırpma mantı, ravioli, bread ravioli, buğu ravioli with ground meat, simple buğu ravioli,
üzengi mantısı. ekşili kırpma ravioli, üzengi ravioli.
Kayseri mantısının dışında yapıldığı yer göre; Adana, Ürgüp, The ravioli is cooked differently in Adana, Ürgüp, and Maraş while
Maraş mantısı, şekline göre küçük mantı, cimcik mantı ve sol mantı; the ravioli has many types including small ravioli, cimcik ravioli, and sol
içine konulan malzemeye göre patatesli, tavuklu, mısır unlu, nohutlu, ravioli. It is possible to stuff the ravioli with potato, chicken, corn flour,
pastırmalı, pirinçli mantı çeşitleri de vardır. chickpeas, pastrami, and rice.
Kayseri ismiyle özdeşleşmiş mantının yoğurma işlemi uzun sürer It takes a long time to knead dough for the ravioli and it is necessary
ve sert bir hamur hazırlanır. Bezlere bölünen hamur 15-20 dakika din- to prepare the hard dough. Cut the dough into pieces and wait for 15 to 20
lendirilir. Ekmek tahtası veya düz bir yerde, oklava ile eşit kalınlıkta 1 minutes. On a breadboard or flat place, use a rolling pin to obtain dough
-1,2 mm kalınlıkta açılan hamurun üzerine un serpilerek tekrar oklavaya sheets with a thickness of about 1-1,2 mm., pour some flour on the dough,
sarılır. Oklavanın ucundan çekilerek çıkartılır ve 1-1,5 cm genişliğinde and roll it with the rolling pin. Cut the sheets to 1-1,5 cm. squares. Place
dikdörtgen parçalar halinde kesilir. Bu parçalar, tahtanın bir köşesine the pieces in a corner of the board and pour some flour on them so that
konulup, kurumaması için üzerine un serpilir. Küçük küçük kesilen the dumplings are not dried. Fill the dough with lean grounded meat,
hamurun içine baharat ve soğanla hazırlanan yağsız kıyma konularak spices and onions and fold the dumpling.
bükülür. The shape of the Kayseri ravioli is different from the other types
Kayseri mantısının şekli, diğer mantı çeşitlerinden farklıdır. Kayseri of ravioli. It is necessary to bend the ravioli from the top. The locals of
mantısı tepesinden bükülür. Kayseri’nin yerlileri bunun nedeninin Kayseri argue that they strive to imitate the image of Mount Erciyes,
mantının Kayseri’nin diğer bir simgesi olan Erciyes Dağı’nın zirvesine another symbol of Kayseri. Preparing meat ravioli is quite difficult. Women
benzetilmesinden ileri geldiğini söylerler. Etli mantı oldukça zahmet- complete this task in solidarity.
lidir. Kadınlar bu işi birkaç kişi ile dayanışma halinde, yaparlar. The prepared dumplings are added into boiling water. When the ravioli
Hazırlanan mantılar kaynamış suya atılır. Mantı dişe yapışmayacak doesn’t stick to the tooth, it means that it is cooked. The cooking is also
hale gelince ocaktan indirilir. Burada mantı yapmak kadar, pişirmek important as well as the preparation. Here are the tips for preparing a good
de maharet ister. Mantının can suyunun katılması süzüldükten sonra ravioli; the ravioli should have sufficient amount water, otherwise it is to
yeterli miktarda sulu bırakılması, yağının ve salçasının ölçülü olması, dry; the sauce prepared with oil and tomato paste should be measured;
şişmeden sofraya getirilmesi, sarımsaklı yoğurdunun kıvamında hazır- it should be served before waiting too much; the yogurt prepared with
lanması, iyi bir mantı hazırlamanın püf noktasıdır. Öyle ki, eskiden garlic should be sufficient. According to old stories, the mothers select
Kayseri’de anneler oğullarına kız beğenirken gelin adayının mantıyı the brides according to their skills of ravioli making. They considered the
nasıl yaptığına bakıp eğer bir kaşığa kırk mantı sığdırırsa maharetli bride proficient if the bride fills 40 dumplings with one spoon.
sayarlarmış. After preparing the ravioli, yogurt with garlic is poured into the ravioli.
Mantı hazırlandıktan sonra mantının üzerine sarımsaklı yoğurt Sumac, chili pepper, peppermint, dried basil are poured on the ravioli.
dökülür, üzerine isteğe göre sumak, pul biber, nane, kuru reyhan In recent years, the production and distribution of handmade ravioli
serpmek adettendir. in Kayseri has been improved and the prepared dumplings are vacuumed
Son yıllarda Kayseri’de el yapımı mantı yapımı ve dağıtımı hız and sold in the domestic market.
kazanıp, hazırlanan mantılar vakumlanarak yurtiçi satışa sunulmuştur.
HIGHBUSH CRANBERRY
GILABURU Highbush cranberry juice is one of the specific delicacies of Kayseri
Kayseri mutfağı ile özdeşleşmiş içeceklerden biri, gilaburu suyudur. cuisine. Highbush cranberry is a bunchy fruit having 30-40 of fruits that
Gilaburu, 30-40 tanesi bir arada top gibi yeşil mercimek büyüklüğünde look like a ball together. The tree is not high; it is a delicate plant that
salkımlı bir meyvedir. Ağacı ufak boyda olup, yarı gölgeli-ark kenarlarında grows on the side of the semi-shaded arc walls and on the walls. The fruit
ve duvar diplerinde yetişen, bol su isteyen nazlı bir bitkidir. Meyvesi is green in color first, and it starts to become red in the autumn. The cran-
önce yeşil renkte olup, sonbahara doğru kızarmaya başlar. Ekim ayında berry is collected and washed in October, placed in a jar, poured in clean
toplanarak yıkanır, çömleğe konur, üzerine temiz su konularak, ışık water on top of it and kept in a dim place. It is accepted that highbush
almayan loş bir yerde muhafaza edilir. Hafif ekşimsi ve kendine özgü cranberry, which is slightly sour and peculiar in terms of taste, is good
bir lezzeti olan gilaburunun böbrek hastalıklarına iyi geldiği kabul for healing the kidney diseases. As the grains can be eaten alone, they
edilmektedir. Taneleri yendiği gibi, istendiğinde kevgirden süzülüp, can be filtered from the strainer, the cranberry is sweetened with sugar.
suyu çıkartılarak şekerle tatlandırılır.