Page 463 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 463
kayseri yemek kültürü | mantı 463
KayserI food culture | ravIolI
MANTI
Türk mutfak kültüründe mantının Çin kaynaklı olduğuna dair bir
kanaat vardır. Eski Türklerin Çin ile komşu olmasından dolayı, mantıyı
Çin mutfağından aldıkları değerlendirilmektedir. Çince “man-tou”
sözünden gelen mantı, Çin mutfağında “manto” adıyla yaşamaktadır.
Çin’e komşu Doğu Türkistan Türklerinin bu kültürden öğrendikleri
mantıyı Anadolu’ya getirdikleri görüşü kabul edilir.
Osmanlı döneminde ülke sınırları içinde yaşayan Kırım, Tatar ve
Anadolu Türklerince yapılan mantı, birbirinden çok da farklı değildir.
Daha XV. yüzyılda Fatih Sultan Mehmed dönemi mutfağında mantının
var olduğu, XVI. yüzyıla ait bir belgedeki yemek listesinde arabaşı,
mantı ve eriştenin yer aldığı bilinir. Burada mantı, bir sonbahar yemeği
olarak anılmıştır. Günümüz Türkiye Türkçesine mantı olarak yerleşen
bu yemek, Anadolu ağızlarında Tatar aşı, kulak aşı, kulak çorbası, kulaklı
çorba ve kulaklı hamur adıyla da söylenir.
Mantı, zengin bir mutfak kültürüne sahip Kayseri’nin en gözde
yemeğidir. Araştırmalara göre 36 çeşit mantı yapılabilmektedir.
Mantının yapılış usulüne göre çeşitleri şunlardır: Kayseri mantısı,
yağ mantısı, tepsi mantısı, prov (pirov) mantısı, paşa mantısı, ekmek
RAVIOLI
According to the consensus, the ravioli that exists in Turkish cuisine
has the roots in Chinese culture. Because the ancient Turks were neigh-
bors to China, it is considered that they got inspired by Chinese cuisine
for the ravioli. The mantı, which comes from the Chinese word “man-tou”,
exist in the Chinese cuisine with the name of “manto”. It is accepted that
the East Turkestan Turks that are neighbors to China brought the ravioli
learned from this culture to Anatolia.
During the Ottoman period, the ravioli made in Crimea, Tatar and
Anatolian Turks living in the borders of the country are not very different
from each other. It is widely known that the ravioli existed during the
reign of Sultan Mehmed the Conqueror in the 15 century and the food
th
list of the 16 century includes the following dishes; arabaşı, ravioli, and
th
noodles. Here the ravioli is known as an autumn meal. This dish called as
“mantı” in Turkish is also called as Tatar aşı, kulak aşı, kulak çorbası, kulaklı
çorba and kulaklı hamur in other Anatolian local languages.
Mantı is the favorite food of Kayseri, which has a rich culinary culture.
According to the researches, there are 36 types of ravioli.
The varieties according to the method of making the ravioli are; Kay-
seri’s ravioli, oil ravioli, ravioli baked in a tray, prov (pirov) ravioli, pasha’s