Page 463 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 463

kayseri yemek kültürü | mantı   463
                                                                                                                       KayserI food culture | ravIolI



                                                                                          MANTI
                                                                                          Türk mutfak kültüründe mantının Çin kaynaklı olduğuna dair bir
                                                                                      kanaat vardır. Eski Türklerin Çin ile komşu olmasından dolayı, mantıyı
                                                                                      Çin mutfağından aldıkları değerlendirilmektedir. Çince “man-tou”
                                                                                      sözünden gelen mantı, Çin mutfağında “manto” adıyla yaşamaktadır.
                                                                                      Çin’e komşu Doğu Türkistan Türklerinin bu kültürden öğrendikleri
                                                                                      mantıyı Anadolu’ya getirdikleri görüşü kabul edilir.
                                                                                          Osmanlı döneminde ülke sınırları içinde yaşayan Kırım, Tatar ve
                                                                                      Anadolu Türklerince yapılan mantı, birbirinden çok da farklı değildir.
                                                                                      Daha XV. yüzyılda Fatih Sultan Mehmed dönemi mutfağında mantının
                                                                                      var olduğu, XVI. yüzyıla ait bir belgedeki yemek listesinde arabaşı,
                                                                                      mantı ve eriştenin yer aldığı bilinir. Burada mantı, bir sonbahar yemeği
                                                                                      olarak anılmıştır. Günümüz Türkiye Türkçesine mantı olarak yerleşen
                                                                                      bu yemek, Anadolu ağızlarında Tatar aşı, kulak aşı, kulak çorbası, kulaklı
                                                                                      çorba ve kulaklı hamur adıyla da söylenir.
                                                                                          Mantı, zengin bir mutfak kültürüne sahip Kayseri’nin en gözde
                                                                                      yemeğidir. Araştırmalara göre 36 çeşit mantı yapılabilmektedir.
                                                                                          Mantının yapılış usulüne göre çeşitleri şunlardır: Kayseri mantısı,
                                                                                      yağ mantısı, tepsi mantısı, prov (pirov) mantısı, paşa mantısı, ekmek















                                                                                          RAVIOLI

                                                                                          According to the consensus, the ravioli that exists in Turkish cuisine
                                                                                      has the roots in Chinese culture. Because the ancient Turks were neigh-
                                                                                      bors to China, it is considered that they got inspired by Chinese cuisine
                                                                                      for the ravioli. The mantı, which comes from the Chinese word “man-tou”,
                                                                                      exist in the Chinese cuisine with the name of “manto”. It is accepted that
                                                                                      the East Turkestan Turks that are neighbors to China brought the ravioli
                                                                                      learned from this culture to Anatolia.
                                                                                          During the Ottoman period, the ravioli made in Crimea, Tatar and
                                                                                      Anatolian Turks living in the borders of the country are not very different
                                                                                      from each other. It is widely known that the ravioli existed during the
                                                                                      reign of Sultan Mehmed the Conqueror in the 15  century and the food
                                                                                                                                  th
                                                                                      list of the 16  century includes the following dishes; arabaşı, ravioli, and
                                                                                                 th
                                                                                      noodles. Here the ravioli is known as an autumn meal. This dish called as
                                                                                      “mantı” in Turkish is also called as Tatar aşı, kulak aşı, kulak çorbası, kulaklı
                                                                                      çorba and kulaklı hamur in other Anatolian local languages.
                                                                                          Mantı is the favorite food of Kayseri, which has a rich culinary culture.
                                                                                      According to the researches, there are 36 types of ravioli.
                                                                                          The varieties according to the method of making the ravioli are; Kay-
                                                                                      seri’s ravioli, oil ravioli, ravioli baked in a tray, prov (pirov) ravioli, pasha’s
   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468