Page 139 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 2
P. 139
[610] 130 / EKO KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹
İl Arazisinin Dağılımı zisinin sadece % 8’lik kısmı da (136.097
Arazinin Türü Alan (ha) % hektar) orman ve fundalıktır. Yaklaşık %
Orman ve 136.097 8,05 11,2’ye tekabül eden (189.144 hektar) kı-
Fundalık
Tarım Alanı 674.584 39,90 sım ise tarım dışı arazi niteliğindedir.
Tarım Dışı Arazi 189.144 11,18 Kayseri’nin tarım alanlarının % 12,7’si
Çayır ve Mera 691.028 40,87 sulu tarıma uygundur. Bunun tamamına
Toplam 1.690.583 100,00 yakını tarla niteliğindedir. İldeki sulu bağ
Kaynak: http://kayham.erciyes.edu.tr/stat/index.htm.
bahçe alanı toplam 5030 hektar civarın-
mu ile tarım, sanayi ve hizmet gibi temel dadır. Söz konusu bilgiler ışığında Kayse-
ekonomik sektörler bağlamında ele alı- ri tarımının ağırlıklı olarak kuru tarlacılı-
nacaktır. ğa dayandığı söylenebilir. Kuru tarım,
Nüfus: 2008 yılı itibariyle, Adrese Dayalı dağ yamaçları ve engebeli alanlarda yapı-
Nüfus Kayıt Sistemi hesaplamalarına gö- lırken, sınırlı sulu tarım genellikle Develi
re, Kayseri ilinin toplam nüfusu ve Sarımsaklı ovalarında, yeraltı ve baraj
1.184.386’dır. Kadın ve erkek nüfusun sulaması şeklinde yapılmaktadır.
dağılımı neredeyse birbirine eşittir. İl nü- 2007 yılı itibariyle ilde üretilen bitkisel
fusunun % 27,49’u 0–14 yaş arası bebek ürün desenine bakıldığında; başlıca beş
ve çocuk grubundan, % 54,36’sı 15–49 tür bitkisel üretimin yapıldığı anlaşılmak-
arası yaş genç ve orta yaş grubundan, % tadır. Bunlar: tahıllar, baklagiller, yumru
18,15’i ise 50 ve üzeri yaş grubundan bitkiler ve yem bitkileri, endüstriyel bak-
oluşmaktadır. Kayseri, nüfus büyüklüğü lagiller ve yağlı tohumlardır. Bunlar üre-
bakımından 2007 yılı itibariyle 16. sıra- tim paylarına göre sıralandığında; % 42
da, şehirleşme oranı bakımından ise 9. ile tahılların en büyük paya sahip olduğu,
sırada yer almaktadır. İlin nüfus artış hızı onu %32’lik payla şeker pancarının ve %
ülke ortalamasının altında olmasına rağ- 25’lik payla yumru ve yem bitkilerin aldı-
men, doğurganlık hızı ortalamanın üs- ğı, diğerlerinin ise oldukça düşük bir pa-
tündedir. ya sahip oldukları anlaşılmaktadır.
Tarım: DPT’nin 2003 yılındaki araştırma- Tahıl grubunda arpa, buğday, mısır, yulaf
sına göre, İç Anadolu Bölgesi’nin tarım- ve çavdar yetiştirilmektedir. İlde gerçek-
sal üretim değerinin ülke geneli içindeki leştirilen en önemli tahıl üretimi buğday
payı % 18,81 iken, Kayseri’nin payı % (% 26,7) ve arpadır (% 13,7). Baklagiller
1,23’tür. Bu yüzde ile 30. sırada yer alan grubunda fasulye, fiğ, yeşil mercimek ve
Kayseri’nin esas olarak bir tarım şehri nohut yetiştirilmektedir. Bunların hiçbiri
olmadığı açıktır. Kayseri’de tarımsal üre- çok ciddi bir paya sahip değildir. Yumru
tim kapsamında daha çok bitkisel üretim, bitkiler ve yem bitkileri grubunda korun-
hayvancılık, ormancılık ve su ürünleri ga, patates, sarımsak, soğan ve yonca ye-
gibi tarımsal faaliyetler yer almaktadır. tiştirilmektedir. Bu grup içerisinde en
Bitkisel Tarım: Kayseri ilinin yüzölçümü yüksek üretim payı yonca ve patatese
16.917 km dir ve yüzölçümü bakımından aittir (sırasıyla % 12,1 ve % 11,8). Endüstri-
2
ülkenin dokuzuncu ili konumundadır. yel baklagiller grubunda şeker pancarı
Yüzölçümü en fazla olan ilçesi 2833 km yetiştirilmektedir. Şeker pancarı üretimi
2
ile Pınarbaşı’dır. Kayseri arazisinin yak- toplam bitkisel üretimin % 32’sini oluştu-
laşık % 40’ı (674.584 hektar) tarıma elve- rarak, tüm gruplar içinde en yüksek üre-
rişlidir. Bununla birlikte tarım arazisinin tim payına sahiptir. Yağlı tohumlar gru-
niteliği düşüktür. Tarım arazisinin yarısı bunda ise, büyük ölçekte olmasa da (%
tarımsal alet kullanımına uygundur. Ça- 0,47) ayçiçeği üretilmektedir. İldeki bit-
yır ve mera arazisi yaklaşık % 41’lik oran- kisel üretim genel olarak değerlendirildi-
la (691.028 hektar) oldukça geniş yer ğinde; şeker pancarı, buğday, arpa, yonca
tutmakla birlikte, yüksek nitelikli hayvan- ve patatesin en yüksek üretim payına sa-
cılık için yeterli değildir. Çayır ve mera hip ürünler olduğu anlaşılmaktadır.
arazisinin azımsanmayacak bir kısmı ıs- Hayvancılık: Kayseri’de hayvancılığın he-
lah edilmeye muhtaç durumdadır. İl ara- men her türü üretilmektedir. Ancak,