Page 139 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 2
P. 139

[610] 130 / EKO                    KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹


                                             İl Arazisinin Dağılımı      zisinin sadece % 8’lik kısmı da (136.097
                                    Arazinin Türü   Alan (ha)  %         hektar) orman ve fundalıktır. Yaklaşık %
                                    Orman ve        136.097   8,05       11,2’ye  tekabül  eden  (189.144  hektar)  kı-
                                    Fundalık
                                    Tarım Alanı     674.584   39,90      sım ise tarım dışı arazi niteliğindedir.
                                    Tarım Dışı Arazi   189.144  11,18    Kayseri’nin  tarım  alanlarının  %  12,7’si
                                    Çayır ve Mera   691.028   40,87      sulu tarıma uygundur. Bunun tamamına
                                    Toplam          1.690.583  100,00    yakını tarla niteliğindedir. İldeki sulu bağ
                                   Kaynak: http://kayham.erciyes.edu.tr/stat/index.htm.
                                                                         bahçe alanı toplam 5030 hektar civarın-
                                    mu ile tarım, sanayi ve hizmet gibi temel   dadır. Söz konusu bilgiler ışığında Kayse-
                                    ekonomik  sektörler  bağlamında  ele  alı-  ri tarımının ağırlıklı olarak kuru tarlacılı-
                                    nacaktır.                            ğa  dayandığı  söylenebilir.  Kuru  tarım,
                                    Nüfus: 2008 yılı itibariyle, Adrese Dayalı   dağ yamaçları ve engebeli alanlarda yapı-
                                    Nüfus Kayıt Sistemi hesaplamalarına gö-  lırken, sınırlı sulu tarım genellikle Develi
                                    re,  Kayseri  ilinin  toplam  nüfusu   ve Sarımsaklı ovalarında, yeraltı ve baraj
                                    1.184.386’dır.  Kadın  ve  erkek  nüfusun   sulaması şeklinde yapılmaktadır.
                                    dağılımı neredeyse birbirine eşittir. İl nü-  2007  yılı  itibariyle  ilde  üretilen  bitkisel
                                    fusunun % 27,49’u 0–14 yaş arası bebek   ürün  desenine  bakıldığında;  başlıca  beş
                                    ve  çocuk  grubundan,  %  54,36’sı  15–49   tür bitkisel üretimin yapıldığı anlaşılmak-
                                    arası yaş genç ve orta yaş grubundan, %   tadır. Bunlar: tahıllar, baklagiller, yumru
                                    18,15’i  ise  50  ve  üzeri  yaş  grubundan   bitkiler ve yem bitkileri, endüstriyel bak-
                                    oluşmaktadır.   Kayseri, nüfus büyüklüğü   lagiller ve yağlı tohumlardır. Bunlar üre-
                                    bakımından 2007 yılı itibariyle 16. sıra-  tim  paylarına  göre  sıralandığında;  %  42
                                    da,  şehirleşme  oranı  bakımından  ise  9.   ile tahılların en büyük paya sahip olduğu,
                                    sırada yer almaktadır. İlin nüfus artış hızı   onu %32’lik payla şeker pancarının ve %
                                    ülke ortalamasının altında olmasına rağ-  25’lik payla yumru ve yem bitkilerin aldı-
                                    men,  doğurganlık  hızı  ortalamanın  üs-  ğı, diğerlerinin ise oldukça düşük bir pa-
                                    tündedir.                            ya sahip oldukları anlaşılmaktadır.
                                    Tarım: DPT’nin 2003 yılındaki araştırma-  Tahıl grubunda arpa, buğday, mısır, yulaf
                                    sına göre, İç Anadolu Bölgesi’nin tarım-  ve çavdar yetiştirilmektedir. İlde gerçek-
                                    sal üretim değerinin ülke geneli içindeki   leştirilen en önemli tahıl üretimi buğday
                                    payı  %  18,81  iken,  Kayseri’nin  payı  %   (%  26,7)  ve  arpadır  (%  13,7).  Baklagiller
                                    1,23’tür. Bu yüzde ile 30. sırada yer alan   grubunda fasulye, fiğ, yeşil mercimek ve
                                    Kayseri’nin  esas  olarak  bir  tarım  şehri   nohut yetiştirilmektedir. Bunların hiçbiri
                                    olmadığı açıktır. Kayseri’de tarımsal üre-  çok ciddi bir paya sahip değildir. Yumru
                                    tim kapsamında daha çok bitkisel üretim,   bitkiler ve yem bitkileri grubunda korun-
                                    hayvancılık,  ormancılık  ve  su  ürünleri   ga, patates, sarımsak, soğan ve yonca ye-
                                    gibi tarımsal faaliyetler yer almaktadır.  tiştirilmektedir.  Bu  grup  içerisinde  en
                                    Bitkisel Tarım: Kayseri ilinin yüzölçümü   yüksek  üretim  payı  yonca  ve  patatese
                                    16.917 km dir ve yüzölçümü bakımından   aittir (sırasıyla % 12,1 ve % 11,8). Endüstri-
                                            2
                                    ülkenin  dokuzuncu  ili  konumundadır.   yel  baklagiller  grubunda  şeker  pancarı
                                    Yüzölçümü en fazla olan ilçesi 2833 km    yetiştirilmektedir.  Şeker  pancarı  üretimi
                                                                    2
                                    ile Pınarbaşı’dır. Kayseri arazisinin yak-  toplam bitkisel üretimin % 32’sini oluştu-
                                    laşık % 40’ı (674.584 hektar) tarıma elve-  rarak, tüm gruplar içinde en yüksek üre-
                                    rişlidir. Bununla birlikte tarım arazisinin   tim payına sahiptir. Yağlı tohumlar gru-
                                    niteliği düşüktür. Tarım arazisinin yarısı   bunda  ise,  büyük  ölçekte  olmasa  da  (%
                                    tarımsal alet kullanımına uygundur. Ça-  0,47) ayçiçeği üretilmektedir. İldeki bit-
                                    yır ve mera arazisi yaklaşık % 41’lik oran-  kisel üretim genel olarak değerlendirildi-
                                    la  (691.028  hektar)  oldukça  geniş  yer   ğinde; şeker pancarı, buğday, arpa, yonca
                                    tutmakla birlikte, yüksek nitelikli hayvan-  ve patatesin en yüksek üretim payına sa-
                                    cılık  için  yeterli  değildir.  Çayır  ve  mera   hip ürünler olduğu anlaşılmaktadır.
                                    arazisinin azımsanmayacak bir kısmı ıs-  Hayvancılık:  Kayseri’de  hayvancılığın  he-
                                    lah edilmeye muhtaç durumdadır. İl ara-  men  her  türü  üretilmektedir.  Ancak,
   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144