Page 134 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 2
P. 134

KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹                          EKO / 125 [605]


           Devlet tefecilik konusunda çok az önlem
           almaktaydı. Köylüler sıkışık zamanların-
           da  Hristiyanlardan  veya  başkalarından,
           herhangi bir şey teminat göstererek % 15
           ile % 25 arasında değişen yüksek faizlerle
           küçük miktarlarda borç alıyorlardı. Kay-
           seri’de ticaretin büyük bir kısmını ellerin-
           de tutan gayrimüslimler, çiftçiye yüksek
           faizlerle borç veriyorlardı. Devlet, Ziraat
           Bankasını  hizmete  sunarak  çiftçiye  yar-
           dımcı olmaya çalıştı ancak bu yeterli ol-
           madı. Bu gelişmeler karşısında Türk giri-
           şimciler  bir  araya  gelerek  1911  yılında
           “İslam Suhulet Şirketi”ni ve “Kayseri Te-  Sümer Bez Fabrikası
           rakki  Maarif  Kitapçı  Şirketi”ni  kurarak
           milli ekonominin ilk temellerini attılar.  de önemli bir yere sahipti. Yün ticaretin-
           1916  yılında  Kayseri  Mutasarrıfı  Zekai   den dolayı memlekete giren para, pastır-
           Bey’in  girişimleriyle  “Meclis-i  Umumiy-  madan  sonra  ikinci  sırayı  almaktaydı.
           ye-i  Liva  Köy  İktisat  Bankası”  adında   Kayseri dışarıya 504.000 okka yün ihraç
           mali  bir  şirket  kurulması  kararlaştırıldı.   edip  37.440  lira  kazanıyordu.  Pastırma
           Köylülerden zahire toplanarak oluşturu-  genellikle  yurtiçine  ihraç  edilirken,  yün
           lan  bu  şirket,  Osmanlı  hükümetinin   daha ziyade Avrupa’ya ihraç ediliyordu.
           1918’de  şirket  kurma  yolu  ile  köylüden   Ülke ekonomisine katkı sağlayan halıcı-
           zahire toplanmasını yasaklaması üzerine   lık, Kayseri’de gittikçe gelişen bir sektör
           “Kayseri Çiftçiler Bankası Ortaklığı Ano-  haline geldi. 1893 yılında iki kişi tarafın-
           nim Şirketi” adıyla 1920’de yeniden ku-  dan 25 tezgâhla başlayan halıcılık aradan
           ruldu. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra tekrar   geçen  on-on  iki  sene  zarfında  15.000
           faaliyete geçirilemeyen bu banka 1928’de   tezgâha ulaştı. Evlerde kadınlar ve kızlar
           kapatıldı.                          tarafından üretilmekte olup, halıcılık için
           Kurtuluş  Savaşı  döneminde  Ankara’nın   özel  imalathaneler  henüz  kurulmamıştı.
           düşman tehdidi altına girmesiyle birlikte   Halıcılığın  memlekete  olan  getirisi
           önemli  müesseseler  Kayseri’ye  taşındı.   250.000 Osmanlı Lirası idi.  Kayseri ti-
           Bu müesseselerden biri olan Ziraat Ban-  careti  için  pek  mühim  olan  ürünlerden
           kası Genel Merkezi de 1921’de Kayseri’ye   biri  de  deriydi.  Evcil  hayvan  derileri
           getirildi ve Cami-i Kebir* yanındaki Maa-  325.000 okka ve getirisi 24.400 lira idi.
           rif  Hanı’nda  bir  yıl  kadar  çalışmalarını   Av derilerinin miktarı 10.000 adet olup
           sürdürdü.                           buna mukabil giren para 5000 liraydı.
           Kayseri Ticaret ve Sanayi Odası* ilk ola-  Kayseri’nin  ihraç  ürünleri  içerisinde
           rak 1896 yılında kuruldu, fakat 1906 yılı-  ikinci derecede önemli olan ürünler ise
           na kadar hiçbir faaliyet gösteremedi.  şunlardı: Kitre (zamk), cehri, çekirdek içi,
           XX. yüzyıl başlarında Kayseri’de üretilen   yonca tohumu, salep, afyon, haşhaş tohu-
           ürünler arasında pastırma ve sucuk önem-  mu, çöğen kökü, iç yağı, sadeyağ, bezir,
           li  bir  yere  sahipti.  1910  yılında  yaklaşık   buğday, çavdar, arpa, fasulye, zeğrek, yu-
           olarak  30.000  civarında  büyükbaş  hay-  murta, ceviz, kuru ve sair yapılmış gönler,
           van, pastırma ve sucuk yapılmak için ke-  yün  ipi,  bağırdak,  bal  mumu,  güherçile,
           sildi. Sekiz fabrika ile üretim yapılıyor ve   soğan, sarımsak.
           üretilen pastırmanın 5/6’sı ihraç ediliyor-  XX. yüzyıl başına kadar Kayseri için iyi
           du. 1911 yılı kayıtlarına göre Kayseri ihra-  kazanç  getiren  güherçile,  cehri  ve  deb-
                                               bağcılık  bu  dönemden  itibaren  eski
           catında pastırmacılık birinci sırayı almak-  önemlerini kaybetmeye başladı. Kayseri-
           taydı.  Pastırma  ihracatı  750.000  okka   li  tüccarlar  sadece  Kayseri’de  üretilen
           olup, memlekete giren para 525.000 Os-  ürünlerin  ticaretini  yapmıyor  aynı  za-
           manlı lirası idi. Kayseri’nin “yün” ticareti
   129   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139