Page 126 - kayseri_mutfagi
P. 126

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI






                    Hakırdaklı Lahana Sarması











                                                        Hakırdağı bir tavada ısıtıp eritin.
                                 MALZEMELER
                              1 adet büyük lahana       Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında birkaç dakika
                                2 adet kuru soğan       kavurun.
                              1.5 su bardağı pirinç     Kavrulan soğanlara, yıkanmış pirinç, salçalar, tuz, karabiber ve
                                 300 gr hakırdak        limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kavurup altını kapatın.
                                 400 gr kemikli et      Hakırdakları da tencereye ilave edip karıştırın.
                                        ½ limon
                     1 yemek kaşığı domates salçası     Hazırladığınız iç harcını biraz soğumaya bırakın.
                        1 yemek kaşığı biber salçası    Lahanayı ortadan ikiye bölün ve bol suda biraz tuz ilave ederek,
                          ½ çay bardağı zeytinyağı      yumuşayıncaya kadar haşlayın.
                             1 çay kaşığı karabiber
                                  1 çay kaşığı tuz      Haşlanan lahanaları süzüp bir kaba alın.
                                                        Lahanaları sarmak için damarlı kısımlarını bıçakla alarak
                                       sosu için
                     1 yemek kaşığı domates salçası     yeteri büyüklükte parçalara ayırın.
                                   5 diş sarımsak       Daha sonra parçaladığınız lahanaların içine harcı yerleştirerek
                                  1 çay kaşığı tuz      teker teker sarın.
                                                        Tencerenin dibine kemikleri yerleştirin ve üzerine sarmaları
                                                        dizin.

                                                        Geniş bir kapta 3-4 bardak su ile domates salçası, ufak doğran-
                                                        mış sarımsak ve tuzu karıştırıp sosu hazırlayın.
                                                        Hazırladığımız sosu tencereye döktükten sonra dolmanın
                                                        üzerine ağırlık koyup üstünü kapatın ve ateşe koyun.
                                                        Kaynamaya başladıktan sonra çok kısık ateşte 30 dakika pişirin.

                                                        Altını kapattıktan sonra 30 dakika dinlendirip servis edin.












         126
   121   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131