Page 13 - kayseri_mutfagi
P. 13

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                     KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Önsöz


















                         Kayseri Mutfağı denilince akla ilk gelen simgesel yiyecekler pastırma, sucuk ve mantı
                         olmasına rağmen Kayseri daha nice lezzeti ile zengin kültürel mirasını mutfağına yansıt-
                         mıştır. Bu yöresel lezzetler eskilerin sofrasında daha çok yer alırken günümüzde mutfak
                         alışkanlıklarının değişmesi ile beraber unutulmaya yüz tutmuş, seyrek yapılır yahut
                         yaşlıların iyi bildiği ama gençlerin pek bilmediği yemeklere dönüşmüşlerdir. Bu yüzden
                         Kayseri mutfak kültürünün kayıt altına alınması kültürün yaşatılması için önemlidir.
                         Türk toplumunun milli vasfını güçlendiren dil, tarih, müzik, sanat vb. kurumlar gibi
                         mutfak ve yemekler de benzer bir işlev görmektedir. Bu bilinç ile ele aldığımız kitabımı-
                         zın Türk kültürüne ve yerelden evrensele insanlığın ortak değerlerine bir katkı olarak
                         okunması en büyük dileğimizdir. Yemekler ve lezzetler insanlığı buluşturan ortak dildir.
                         Türk mutfağının ve Türk damak lezzetinin dünyaya tanıtılması ve onun evrensel dünya
                         mutfakları arasındaki hak ettiği yeri almasının sağlanması yerli ve milli bir faaliyettir. Bu
                         kitabın oluşmasını sağlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Dr. Memduh
                         Büyükklılıç’a teşekkür ederim.

                         Kayseri’nin geçmişten gelen yerel ve geleneksel yemeklerinin özgün tariflerini kayıt
                         altına almak, bu yemeklerin günümüz mutfağında yapılabilir hallerinin reçetelerini
                         hazırlamak ve bu suretle Kayseri mutfak kültürünün geleceğe taşınmasına katkı sağ-
                         lamayı amaçlayan kitap çalışmasını Kayseri Belediyesi ile birlikte yürütmekten büyük
                         bir onur duymaktayım.

                         Bu kitap çalışmasında uluslararası ödüllü yemek kitapları editörü Ramazan Çakmakcı’nın
                         desteği ve özellikle Kayseri Tarihi ve Kayseri Mutfağının Tarihsel Kökeni başlıklı yazıları
                         ile kitabımıza katkı vermesi ve yanımızda olması değerli bir kazanç.
                         Kayseri Belediyesinin halka hizmet amacıyla yürüttüğü tüm yemek sunumlarında tarihi
                         mutfak kültürümüzün zengin lezzetlerini insanlarımıza yansıtma imkânına kavuşmam
                         da ayrı bir mutluluk oldu benim için.



                                                                                                                        xiii
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18