Page 13 - kayseri_mutfagi
P. 13
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Önsöz
Kayseri Mutfağı denilince akla ilk gelen simgesel yiyecekler pastırma, sucuk ve mantı
olmasına rağmen Kayseri daha nice lezzeti ile zengin kültürel mirasını mutfağına yansıt-
mıştır. Bu yöresel lezzetler eskilerin sofrasında daha çok yer alırken günümüzde mutfak
alışkanlıklarının değişmesi ile beraber unutulmaya yüz tutmuş, seyrek yapılır yahut
yaşlıların iyi bildiği ama gençlerin pek bilmediği yemeklere dönüşmüşlerdir. Bu yüzden
Kayseri mutfak kültürünün kayıt altına alınması kültürün yaşatılması için önemlidir.
Türk toplumunun milli vasfını güçlendiren dil, tarih, müzik, sanat vb. kurumlar gibi
mutfak ve yemekler de benzer bir işlev görmektedir. Bu bilinç ile ele aldığımız kitabımı-
zın Türk kültürüne ve yerelden evrensele insanlığın ortak değerlerine bir katkı olarak
okunması en büyük dileğimizdir. Yemekler ve lezzetler insanlığı buluşturan ortak dildir.
Türk mutfağının ve Türk damak lezzetinin dünyaya tanıtılması ve onun evrensel dünya
mutfakları arasındaki hak ettiği yeri almasının sağlanması yerli ve milli bir faaliyettir. Bu
kitabın oluşmasını sağlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Dr. Memduh
Büyükklılıç’a teşekkür ederim.
Kayseri’nin geçmişten gelen yerel ve geleneksel yemeklerinin özgün tariflerini kayıt
altına almak, bu yemeklerin günümüz mutfağında yapılabilir hallerinin reçetelerini
hazırlamak ve bu suretle Kayseri mutfak kültürünün geleceğe taşınmasına katkı sağ-
lamayı amaçlayan kitap çalışmasını Kayseri Belediyesi ile birlikte yürütmekten büyük
bir onur duymaktayım.
Bu kitap çalışmasında uluslararası ödüllü yemek kitapları editörü Ramazan Çakmakcı’nın
desteği ve özellikle Kayseri Tarihi ve Kayseri Mutfağının Tarihsel Kökeni başlıklı yazıları
ile kitabımıza katkı vermesi ve yanımızda olması değerli bir kazanç.
Kayseri Belediyesinin halka hizmet amacıyla yürüttüğü tüm yemek sunumlarında tarihi
mutfak kültürümüzün zengin lezzetlerini insanlarımıza yansıtma imkânına kavuşmam
da ayrı bir mutluluk oldu benim için.
xiii