Page 17 - kayseri_mutfagi
P. 17
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
için hiçbir neden yoktur. Kayseri’ye tarih boyunca birçok medeniyet hakim olmuştur.
Kayseri mutfağı dünya mutfak tarihi içerisindeki özgün konumu ve coğrafyasının sun-
duğu yiyecekler ile kendisine hakim olan her medeniyetin mutfağında çok büyük bir
etki bırakmıştır.
Kayseri’de yaklaşık 1000 yıllık kesintisiz Türk egemenliği devam ettiğinden günümüz
Kayseri mutfağının Türk mutfağını oluşturan ana unsurlardan biri olduğunu rahatlıkla
söyleyebiliriz. Kitabımızda Hititlere kadar uzanan bir mutfak kültürünün izlerinin günü-
müz Kayseri yemeklerinde ve bu bağlamda Türk mutfağında yaşamaya devam ettiğini
ortaya koymaya gayret ettik.
Türk mutfağının tarihsel derinliğe sahip evrensel bir mutfak olma özelliğinin Kayseri
mutfağı bağlamında ele alınması halinde önemli bir farkındalık sağlanmış olacaktır.
Elbette kitabımız asıl olarak bir yemek tarifleri kitabıdır ve akademik bir yayın değildir.
Ancak yemekle ve mutfakla yakın ilgili olan bizlerin okumalarımız, görüşmelerimiz ve
araştırmalarımızdan elde ettiğimiz bilgilerin ve olgular arasında kurduğumuz bağlantı-
ların bizlerde bıraktığı etkinin siz okurlarda da oluşması en büyük dileğimizdir. Tarih ve
lezzetin iç içe olduğu bu çalışmamızın Kayseri ve Türk mutfağı araştırmacılarına farklı
bir bakış açısı sağlamasını ümit etmekteyiz.
Saygılarımızla...
RAMAZAN ÇAKMAKCI
EDİTÖR
xvii