Page 22 - kayseri_mutfagi
P. 22
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Hayvan biçimli sunu kabı Boğa başlı tören kabı
(Kayseri Arkeoloji Müzesi) (Kayseri Arkeoloji Müzesi)
Kayseri; Selçuklu Devleti, Eratna Beyliği, Dulkadiroğulları, Kadı Burhaneddin, Karama-
noğulları ve Osmanlı Devleti dönemlerini yaşamış, başta Selçuklular olmak üzere her
dönemde önemli bir Türk kültür merkezi olmuştur.
Kayseri, Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı yenilgisi günlerinde, bağımsız bir
sancak olarak yönetiliyordu. Kayserinin nüfus yapısını etkileyen başlıca gelişme savaş
yıllarındaki göçlerdi. Ermeni, Rum nüfus şehri terk ederken Anadolu’nun işgal altın-
daki yerlerinden Türk göçleri geldiği gibi Kafkasya’dan göçen Çerkez’ler de Kayseri’ye
yerleşiyordu. Kayseri yöresi, Mondros Mütarekesi sonrasında başlayan Fransız işgalleri
döneminde üçüncü bir göçe tanık oldu. Kayseri ili, Milli Mücadele Dönemi’nde Develi’ye
bağlı Taşçı Bucağı dışında işgal görmemiştir. Kayseri, Cumhuriyetle birlikte 1924 Ana-
yasası gereği vilayet oldu.
Birçok medeniyetin Kayseri şehrini ele geçirmek için mücadele etmesi ve burada uzun
yıllar hüküm sürmesi Kayseri’nin zirai, ekonomik, kültürel, ticari ve jeopolitik önemini
göstermektedir.
Kayseri’de yaklaşık 1000 yıldır kesintisiz Türk mutfağı yemeklerinin yenildiğini ve Türk
mutfağının kurucu unsurlardan birisinin Kayseri mutfağı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
22