Page 27 - kayseri_mutfagi
P. 27

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                     KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Kayseri Mutfağının Tarihsel Kökenleri









                         Anadolu’nun tam ortasında tarih boyunca tarım ve hayvancılığa müsait

                         bir coğrafya ve iklime sahip olmuş bir şehirdir Kayseri. Kayseri mutfağını
                         tarihin başından bugüne değin belirleyen unsurlar; tahıl tarımı başta
                         olmak üzere bağcılık, sebze ve meyvecilik ile küçük ve büyükbaş hayvan
                         yetiştiriciliğidir.
















                         Anadolu’nun Tarihteki Ilk Gıda Ticaret Merkezi Kayseridir.
                         Kayseri’deki ilk yerleşim Hitit öncesi Anadolu’nun yerli halkı olan Hatti’ler tarafından M.Ö.
                         3000 – 4000’lerde Kültepe’de kurulmuştur. Kaneş Krallığı’nın merkezi ve Anadolu’daki
                         Asur Ticaret Kolonileri sisteminin başkenti olan Kültepe, Kayseri şehir merkezinin 21
                         km kuzeydoğusundadır. Kültepe’nin eski adı Kaneş - Neşa’dır.

                         Kültepe, yerlilerin oturduğu “Kaneş” isimli yerleşim yeri ile tüccarların bulunduğu “Karum”
                         isimli ticaret merkezinden ve bunları çevreleyen surlardan oluşmaktadır.
                         Mezopotamya’da hüküm süren Asurlular Kapadokya’ya kadar uzanan kervan ticaretinin
                         hakimi haline gelmişler ve kentlerin yanında kurdukları ticaret merkezlerine “Karum”
                         ismini vermişlerdir. Asur krallığının, ticaret için çok sistemli bir ağ kurduğu ve bu ticaret
                         ağının Anadolu’daki merkezinin de Kültepe olduğu bilinmektedir.
                         Asur ticaret kolonilerinin Anadolu’da kurdukları karumların en önemlisi Kültepe’deki
                         Kaneş karumudur. Mezopotamya’dan mallar ilk kez Kayseri’deki Kaneş karumuna getirilir
                         ve buradan diğer karumlara dağıtılırdı.

                         Mezopotamya’dan işlenmiş madde olarak daha çok dokuma ürünleri, maden olarak da
                         kalay getirilirken, Anadolu’dan genellikle bakır, gümüş, bazen de altın gibi ham maddeler
                         Asur ticaret kolonileri aracılığıyla Mezopotamya kavimlerine götürülürdü.

                                                                                                                        27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32