Page 27 - kayseri_mutfagi
P. 27
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Kayseri Mutfağının Tarihsel Kökenleri
Anadolu’nun tam ortasında tarih boyunca tarım ve hayvancılığa müsait
bir coğrafya ve iklime sahip olmuş bir şehirdir Kayseri. Kayseri mutfağını
tarihin başından bugüne değin belirleyen unsurlar; tahıl tarımı başta
olmak üzere bağcılık, sebze ve meyvecilik ile küçük ve büyükbaş hayvan
yetiştiriciliğidir.
Anadolu’nun Tarihteki Ilk Gıda Ticaret Merkezi Kayseridir.
Kayseri’deki ilk yerleşim Hitit öncesi Anadolu’nun yerli halkı olan Hatti’ler tarafından M.Ö.
3000 – 4000’lerde Kültepe’de kurulmuştur. Kaneş Krallığı’nın merkezi ve Anadolu’daki
Asur Ticaret Kolonileri sisteminin başkenti olan Kültepe, Kayseri şehir merkezinin 21
km kuzeydoğusundadır. Kültepe’nin eski adı Kaneş - Neşa’dır.
Kültepe, yerlilerin oturduğu “Kaneş” isimli yerleşim yeri ile tüccarların bulunduğu “Karum”
isimli ticaret merkezinden ve bunları çevreleyen surlardan oluşmaktadır.
Mezopotamya’da hüküm süren Asurlular Kapadokya’ya kadar uzanan kervan ticaretinin
hakimi haline gelmişler ve kentlerin yanında kurdukları ticaret merkezlerine “Karum”
ismini vermişlerdir. Asur krallığının, ticaret için çok sistemli bir ağ kurduğu ve bu ticaret
ağının Anadolu’daki merkezinin de Kültepe olduğu bilinmektedir.
Asur ticaret kolonilerinin Anadolu’da kurdukları karumların en önemlisi Kültepe’deki
Kaneş karumudur. Mezopotamya’dan mallar ilk kez Kayseri’deki Kaneş karumuna getirilir
ve buradan diğer karumlara dağıtılırdı.
Mezopotamya’dan işlenmiş madde olarak daha çok dokuma ürünleri, maden olarak da
kalay getirilirken, Anadolu’dan genellikle bakır, gümüş, bazen de altın gibi ham maddeler
Asur ticaret kolonileri aracılığıyla Mezopotamya kavimlerine götürülürdü.
27