Page 32 - kayseri_mutfagi
P. 32
Fraktin Kaya Kabartmaları | Develi
sarayında, sarayın meyve sebze bahçelerindeki işlerin yürütülmesinden sorumlu yüksek
memurlar vardır.
Çivi yazılı metinlerde, yemek tarifleri bulunmamakta ise de yiyecek malzemeleri hukuk,
ticaret ve din gibi farklı alanlardaki metinlerde yer aldığından Hititlerin yedikleri yiye-
cekler ve yemek kültürleri hakkında yorumlar getirebilmek mümkün olabilmiştir.
Anadolu’nun Ilk Devletini Kuran Hititler Kayserilidir. Kayseri Mutfağının Kökleri Hitit
Mutfağına Kadar Geriye Gitmektedir.
Hititlerin Anadolu’daki varlığına ilişkin ilk bilgiler Kültepe ve Asur tabletlerine kadar
uzanmaktadır. Eski adı Kaneş günümüzdeki adı Kültepe olan yerleşim yerinin Hitit kay-
naklarındaki ismi Neşa’dır. İlk Hitit Kralı olarak bilinen Anitta, babası Pitana ile birlikte
Kültepe’yi ele geçirmiş, ve şehirde oturan insanlar için “Kendi canımdan, kendi kanımdan
bildim ve anam, babam gibi davrandım” diye yazmıştır.
Hitit metinlerinde “Hititçe” bilimsel olarak Nâşili ya da Neşumnili “Neşa kentinin dili”
anlamında nitelendirilmektedir. Hititler kendilerini Neşa’lı ve kendi dillerini de Neşa
dili olarak tanımlamışlardır. Bu çerçevede Hititlerin kendilerini Neşa’lı / Kültepe’li yani
günümüzdeki ifadesi ile Kayserili olarak tanımlamaları Kayseri mutfağının tarihsel
köklerinin Hititlere kadar uzandığını göstermesi açısından önem arz etmektedir.
Akademik kaynaklardan derlediğimiz Hitit mutfağına ait bir kısım bilgilere burada yer
vererek Kayseri mutfağında ağırlıklı olarak yer alan et ve hamur ilişkisinin Hitit mutfa-
ğında da yoğun olduğunun görülmesini istemekteyiz. Bugün Kayseri mutfağında yaşayan
etli, hamurlu, bulgurlu yemeklerin birçoğunun Hitit mutfağının Kayseri mutfağındaki
izdüşümleri olduğunu düşünüyoruz.
32