Page 35 - kayseri_mutfagi
P. 35
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
ve nohut sebze ve baklagil örnekleri olarak öne
çıkmaktadır. Bunların birtakım çorba ya da sulu
yemeklerde kullanıldıkları anlatılmaktadır.
Hitit tabletlerinde elma, üzüm, armut, erik,
kayısı, incir, hurma ve nar gibi meyvelerden
bahsedilir. Bunların içinde hurma ve nar,
büyük ihtimalle güneydeki eyaletlerden ithal
ediliyordu. Meyveler mevsiminde taze taze,
mevsimleri bittikten sonra da kurutulmuş halde
tüketiliyordu. Zeytin ağacı, Hititler’in egemen
olduğu topraklarda bugün yetişmemektedir.
Ancak Hititler’in, zaman zaman elinde tuttuğu
Batı ve Güney Anadolu’da zeytinle karşılaştık-
ları belki de yetiştirdikleri ve zeytinyağı elde
ettikleri anlaşılabilir. Zira bu önemli besini
mutfak kültürlerine katmışlardır.
Ipek yolunun Anadolu’daki kavşak noktası
Kayseri’dir. Hitit Dönemi’ne ait bir meyve kabı
Erciyes’in eteğinde, bereketli bir ovanın orta- (Kayseri Arkeoloji Müzesi)
sında, Malatya ve Sivas’tan gelen güneydoğu
ile Kahramanmaraş ve Adana’dan gelen tarihi ve doğal ana yolların birleştiği noktada
yer alan Kayseri coğrafyanın sağladığı bu avantaj, onun eski dünya ticaretinde önemini
arttırmış ve Anadolu-Suriye-Mezopotamya arasında parlak bir ticaret ve kültür merkezi
olmasını sağlamıştır.
Bir zamanlar ipek, baharat, bal, cam, fildişi, kıymetli taşlar, kürk, tahıl ve yağ gibi ürünlerin
kervanlarla Çin’den başlayıp Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran üzerinden
taşınarak İstanbul vasıtasıyla Avrupa’ya ulaştırılmasında kullanılan tarihi rota, İpek
Yolu olarak anılmıştır. İpek Yolunun Anadolu hattında Kayseri önemli bir kavşak noktası
oluşturmaktadır.
Ticaret yolu üstünde stratejik öneme sahip Kültepe bu özelliğini Roma Çağının sonuna
kadar sürdürmüştür. Kayseri’nin Selçuklu ve Osmanlı Döneminde İpek Yolu’nun bir
parçası ve günümüzde de Türkiye’nin ticaret alanında en aktif şehirlerinden biri olması
Kültepe ile başlayan bu ticari hareketliliğin devamı mahiyetindedir.
Kayseri’nin günümüzde halen Anadolu’nun önemli bir gıda ve ticaret merkezi oluşu
Kayserililerin ticaretteki başarılarının Asur ticaret kolonileri zamanına kadar binlerce
yıllık bir geçmiş tecrübeye dayandığını söyleyebiliriz.
35