Page 35 - kayseri_mutfagi
P. 35

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                     KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         ve nohut sebze ve baklagil örnekleri olarak öne
                         çıkmaktadır. Bunların birtakım çorba ya da sulu
                         yemeklerde kullanıldıkları anlatılmaktadır.
                         Hitit tabletlerinde elma, üzüm, armut, erik,
                         kayısı, incir, hurma ve nar gibi meyvelerden
                         bahsedilir. Bunların içinde hurma ve nar,
                         büyük ihtimalle güneydeki eyaletlerden ithal
                         ediliyordu. Meyveler mevsiminde taze taze,
                         mevsimleri bittikten sonra da kurutulmuş halde
                         tüketiliyordu. Zeytin ağacı, Hititler’in egemen
                         olduğu topraklarda bugün yetişmemektedir.
                         Ancak Hititler’in, zaman zaman elinde tuttuğu
                         Batı ve Güney Anadolu’da zeytinle karşılaştık-
                         ları belki de yetiştirdikleri ve zeytinyağı elde
                         ettikleri anlaşılabilir. Zira bu önemli besini
                         mutfak kültürlerine katmışlardır.

                         Ipek yolunun Anadolu’daki kavşak noktası
                         Kayseri’dir.                                      Hitit Dönemi’ne ait bir meyve kabı
                         Erciyes’in eteğinde, bereketli bir ovanın orta-      (Kayseri Arkeoloji Müzesi)
                         sında, Malatya ve Sivas’tan gelen güneydoğu
                         ile Kahramanmaraş ve Adana’dan gelen tarihi ve doğal ana yolların birleştiği noktada
                         yer alan Kayseri coğrafyanın sağladığı bu avantaj, onun eski dünya ticaretinde önemini
                         arttırmış ve Anadolu-Suriye-Mezopotamya arasında parlak bir ticaret ve kültür merkezi
                         olmasını sağlamıştır.

                         Bir zamanlar ipek, baharat, bal, cam, fildişi, kıymetli taşlar, kürk, tahıl ve yağ gibi ürünlerin
                         kervanlarla Çin’den başlayıp Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran üzerinden
                         taşınarak İstanbul vasıtasıyla Avrupa’ya ulaştırılmasında kullanılan tarihi rota, İpek
                         Yolu olarak anılmıştır. İpek Yolunun Anadolu hattında Kayseri önemli bir kavşak noktası
                         oluşturmaktadır.

                         Ticaret yolu üstünde stratejik öneme sahip Kültepe bu özelliğini Roma Çağının sonuna
                         kadar sürdürmüştür. Kayseri’nin Selçuklu ve Osmanlı Döneminde İpek Yolu’nun bir
                         parçası ve günümüzde de Türkiye’nin ticaret alanında en aktif şehirlerinden biri olması
                         Kültepe ile başlayan bu ticari hareketliliğin devamı mahiyetindedir.

                         Kayseri’nin günümüzde halen Anadolu’nun önemli bir gıda ve ticaret merkezi oluşu
                         Kayserililerin ticaretteki başarılarının Asur ticaret kolonileri zamanına kadar binlerce
                         yıllık bir geçmiş tecrübeye dayandığını söyleyebiliriz.

                                                                                                                        35
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40