Page 34 - kayseri_mutfagi
P. 34

Süt ve süt ürünleri
                         Keçi, koyun ve inek sütünden tereyağı, lor, peynir gibi çeşitli gıdalar üretilmekteydi. Yağ
                         üretiminde kullanıldığı düşünülen yayık ve benzeri kaplar arkeolojik kazılarda bulunmuş-
                         tur. Hititler’de tereyağı ise hem günlük tüketimde hem de ayinlerde kullanılırdı. Hititler
                         tereyağını ekşi sütü yayıkta çalkalayarak ya da döverek elde edilmiştir. Çalkalama işlemi
                         ahşap bir karıştırıcı ile yapılmakta olup çalkalamadan sonra sütün üzerinde biriken yağ
                         topakları alınarak ya da küpte karıştırılan süt süzülerek bir başka kaba aktarıldıktan
                         sonra kalan yağ topakları toplanarak tereyağı elde edilmektedir.

                         Yemek terminolojisi
                         Hititlerde yemekle ilgili terimlerde pişirmek, kızartmak, haşlamak, kaynatmak, ızgara
                         yapmak, ateşte çevirmek, aşırı derecede pişirmek, eritmek, etin içini bir şeyle doldurmak,
                         kurutmak, öğütmek gibi kelimelere sıkça rastlanmaktadır. Hitit mutfağındaki et yemekleri
                         arasında etlerin ateşte kızartılması yani ızgara edilmesi önemli yer tutmaktadır. Et ve
                         tencere yemeklerinde ise; şişler, ızgaralar, pideler, haşlamalar mevcuttur.

                         Sebze ve meyveler
                         Amerika kıtasının keşfinden önce domates, biber, patates gibi pek çok sebze Anadolu’da
                         bilinmemekte idi. Hitit mutfağında soğan, pırasa, salatalık, bezelye, fasulye, mercimek

          34
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39