Page 34 - kayseri_mutfagi
P. 34
Süt ve süt ürünleri
Keçi, koyun ve inek sütünden tereyağı, lor, peynir gibi çeşitli gıdalar üretilmekteydi. Yağ
üretiminde kullanıldığı düşünülen yayık ve benzeri kaplar arkeolojik kazılarda bulunmuş-
tur. Hititler’de tereyağı ise hem günlük tüketimde hem de ayinlerde kullanılırdı. Hititler
tereyağını ekşi sütü yayıkta çalkalayarak ya da döverek elde edilmiştir. Çalkalama işlemi
ahşap bir karıştırıcı ile yapılmakta olup çalkalamadan sonra sütün üzerinde biriken yağ
topakları alınarak ya da küpte karıştırılan süt süzülerek bir başka kaba aktarıldıktan
sonra kalan yağ topakları toplanarak tereyağı elde edilmektedir.
Yemek terminolojisi
Hititlerde yemekle ilgili terimlerde pişirmek, kızartmak, haşlamak, kaynatmak, ızgara
yapmak, ateşte çevirmek, aşırı derecede pişirmek, eritmek, etin içini bir şeyle doldurmak,
kurutmak, öğütmek gibi kelimelere sıkça rastlanmaktadır. Hitit mutfağındaki et yemekleri
arasında etlerin ateşte kızartılması yani ızgara edilmesi önemli yer tutmaktadır. Et ve
tencere yemeklerinde ise; şişler, ızgaralar, pideler, haşlamalar mevcuttur.
Sebze ve meyveler
Amerika kıtasının keşfinden önce domates, biber, patates gibi pek çok sebze Anadolu’da
bilinmemekte idi. Hitit mutfağında soğan, pırasa, salatalık, bezelye, fasulye, mercimek
34