Page 24 - kayseri_mutfagi
P. 24
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Anadolu Selçuklu Dönemi’ne ait, pişmiş topraktan yapılmış bir çanak
(Selçuklu Uygarlığı Müzesi)
Kayseri Yiyecekleri
Kayseri’de 77 çeşit hububat, yeşillikler, 77 türlü sebzevat ve ot yetiştiğini söyleyen Evliya
Çelebi arpa ve buğdayının meşhur olduğunu belirtir. O yüzden has beyaz ekmeği, lavaşı,
yufkası, katmer çöreği, katmerli baharatlı böreği gibi yiyeceklerini sayar. Özellikle ‘lahm-ı
kadid’ yani ‘kurutulmuş et’ denilen pastırmasından bahis açar. Kimyonlu ve baharatlı
sığır pastırması ve kokulu et sucuğu için yeryüzünde benzeri yoktur, padişahlara hediye
gider der.
Erciyes Dağı
Evliya Çelebi ‘Kırk Nisa’ hikâyesini de anlatarak şehrin eteklerine kurulduğu bu yüce
dağın kerametlerini sayar. Dağın ‘ricalü’l-gayb’ yani ‘gayb erenleri’ makamı olduğundan
zehirli hayvanların ve haşeratın dağda bulunmadığını, eteklerinde ‘kendi biter, kendi
yiter’ nice meyve ağacının olduğunu söyler.
Çeşme ve Sebiller
Evliya, Kayseri şehrinin birçok yerinde sayısı yüzleri bulan çeşmeler ve sebiller bulun-
duğunu yazar. Her hanede birer ikişer bulunan tatlı su kuyuların sayısının da üç bini
bulduğunu söyler.
24