Page 24 - kayseri_mutfagi
P. 24

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI






































                                            Anadolu Selçuklu Dönemi’ne ait, pişmiş topraktan yapılmış bir çanak
                                                          (Selçuklu Uygarlığı Müzesi)





                         Kayseri Yiyecekleri
                         Kayseri’de 77 çeşit hububat, yeşillikler, 77 türlü sebzevat ve ot yetiştiğini söyleyen Evliya
                         Çelebi arpa ve buğdayının meşhur olduğunu belirtir. O yüzden has beyaz ekmeği, lavaşı,
                         yufkası, katmer çöreği, katmerli baharatlı böreği gibi yiyeceklerini sayar. Özellikle ‘lahm-ı
                         kadid’ yani ‘kurutulmuş et’ denilen pastırmasından bahis açar. Kimyonlu ve baharatlı
                         sığır pastırması ve kokulu et sucuğu için yeryüzünde benzeri yoktur, padişahlara hediye
                         gider der.

                         Erciyes Dağı
                         Evliya Çelebi ‘Kırk Nisa’ hikâyesini de anlatarak şehrin eteklerine kurulduğu bu yüce
                         dağın kerametlerini sayar. Dağın ‘ricalü’l-gayb’ yani ‘gayb erenleri’ makamı olduğundan
                         zehirli hayvanların ve haşeratın dağda bulunmadığını, eteklerinde ‘kendi biter, kendi
                         yiter’ nice meyve ağacının olduğunu söyler.

                         Çeşme ve Sebiller
                         Evliya, Kayseri şehrinin birçok yerinde sayısı yüzleri bulan çeşmeler ve sebiller bulun-
                         duğunu yazar. Her hanede birer ikişer bulunan tatlı su kuyuların sayısının da üç bini
                         bulduğunu söyler.


          24
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29