Page 16 - kayseri_mutfagi
P. 16

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Editörden
























                         Bu kitap Türk mutfağında özgün bir yeri olan Kayseri mutfağını tanıtmak ve gelecek
                         kuşaklara tarihsel arka planıyla aktarmak amacıyla Kayseri Büyükşehir Belediye Baş-
                         kanı Sayın Dr. Memduh Büyükkılıç‘ın himayelerinde uluslararası ödüllü Şef Yunus Emre
                         Akkor tarafından hazırlanmıştır.
                         Kayseri mutfağını özgün kılan ve farklılaştıran öğeler öne çıkarılarak Kayseri yemekle-
                         rinin Türk mutfağına olan katkısı ortaya konulmaya çalışılmıştır.

                         Yemek insanların yaşamını sürdürmesi için gerekli en temel ihtiyaçlardan birisidir.
                         İnsanların yemek kültürünü ve yeme alışkanlıklarını belirleyen unsurların başında
                         coğrafya, iklim ve tarım gelmektedir. Toplumsal kültüre etki eden göçler, kentleşme ve
                         teknolojideki gelişmeler de yemek kültürünü etkileyen önemli unsurlardır.

                         Binlerce yıl geçmişe dayanan tarihi ile Kayseri, bizlere dünyanın en eski yemeklerinin
                         izlerini günümüz yemeklerinde gözlemleme imkân veren önemli bir mutfağa sahiptir.
                         Kayseri tarih boyunca ticaretin ve ulaşımın en önemli merkezlerinden biri olmuş ve
                         birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

                         Elinizde bulunan bu kitapta Kayseri yemeklerinin özgün tariflerine yer verildiği gibi
                         yemeklere ilişkin önemli tarihsel ve kültürel bilgiler de yer almaktadır. Böylece okurun
                         yemek yaparken yemek hakkında bilgiler edinmesi sağlanmış ve kitabın her kesimden
                         okura bilgi aktarması hedeflenmiştir.

                         Anadolu’nun ilk gıda ticaret merkezinin Kayseri, Kültepe’de kurulması ve bu bölgenin M.Ö.
                         4000’li yıllardan bugüne, aktif bir ticaret merkezi olarak varlığını kesintisiz sürdürmesi
                         Kayseri’nin dünya ticaret ve mutfak tarihi açısından büyük önem taşıdığını göstermektedir.
                         Kayseri’deki ticari devamlılığın benzerinin yemeklerde de sürdüğünü düşünmememiz

          xvi
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21