Page 186 - kayseri_mutfagi
P. 186
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Katmer
Tereyağını bir tavada eritin. Bir kaba aldığınız tereyağına tahini
MALZEMELER ilave edip karıştırın.
6 su bardağı un
2 su bardağı su Daha sonra un, su ve tuzla yoğurarak yumuşak bir hamur
300 gr tereyağı hazırlayın. Aynı boyda 6 bezeye ayırın,
1 çay bardağı tahin Mantı hamuru kalınlığında açtığınız hamurun her yerine tahinli
1 çay kaşığı tuz harcı sürün. Üzerine biraz un serpin.
En dıştan içe doğru 2 parmak kalınlığında katlayın. Ortasına
bir delik açın. Kıvırarak bu deliği kenarlara doğru büyütün.
Katlanmış geniş bir çember haline gelen hamuru 2 eşit parçaya
bölün. Her parçayı kendi etrafında döndürerek şekil verin.
Tepsiye aldığınız hamurların yağının donması için 10-15
dakika buzdolabında dinlendirin. Dinlenmiş hamurları oklava
yardımı ile açın.
Sıcak sac üzerinde veya tavada yağ sürmeden pişirip servis edin.
NOT: Envai teknikle yapılan ve ince hamur katlarından oluşan
geleneksel mutfağın bu en eski ve önemli yemeğin Türkiye’de
hemen hemen her ilde çeşitleri yapılır.
Katlardan oluşan bu hamur işi Türk mutfağının en eski yemekle-
rinden biridir ve Divanü Lugati’t-Türk’te bahsi geçer. Türkiye’nin
hemen hemen her ilinde katmer, katlama gibi adlarla çeşitleri
yapılır.
186