Page 186 - kayseri_mutfagi
P. 186

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI






                                                     Katmer











                                                        Tereyağını bir tavada eritin. Bir kaba aldığınız tereyağına tahini
                                 MALZEMELER             ilave edip karıştırın.
                                  6 su bardağı un
                                  2 su bardağı su       Daha sonra un, su ve tuzla yoğurarak yumuşak bir hamur
                                  300 gr tereyağı       hazırlayın. Aynı boyda 6 bezeye ayırın,
                               1 çay bardağı tahin      Mantı hamuru kalınlığında açtığınız hamurun her yerine tahinli
                                  1 çay kaşığı tuz      harcı sürün. Üzerine biraz un serpin.

                                                        En dıştan içe doğru 2 parmak kalınlığında katlayın. Ortasına
                                                        bir delik açın. Kıvırarak bu deliği kenarlara doğru büyütün.
                                                        Katlanmış geniş bir çember haline gelen hamuru 2 eşit parçaya
                                                        bölün. Her parçayı kendi etrafında döndürerek şekil verin.

                                                        Tepsiye aldığınız hamurların yağının donması için 10-15
                                                        dakika buzdolabında dinlendirin. Dinlenmiş hamurları oklava
                                                        yardımı ile açın.
                                                        Sıcak sac üzerinde veya tavada yağ sürmeden pişirip servis edin.









                                                        NOT: Envai teknikle yapılan ve ince hamur katlarından oluşan
                                                        geleneksel mutfağın bu en eski ve önemli yemeğin Türkiye’de
                                                        hemen hemen her ilde çeşitleri yapılır.
                                                        Katlardan oluşan bu hamur işi Türk mutfağının en eski yemekle-
                                                        rinden biridir ve Divanü Lugati’t-Türk’te bahsi geçer. Türkiye’nin
                                                        hemen hemen her ilinde katmer, katlama gibi adlarla çeşitleri
                                                        yapılır.









         186
   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191