Page 276 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 276
Kadir Dayıoğlu
Tatsun/Oylum
1960’ların sonuna doğru (1969), Çiftekümbetler’de, fabrikasyon bisküvi ve şeker-
leme imalatı yapan Tatsun Bisküvi ve Şekerleme A.Ş. kuruldu. Çok ortaklı kuruluşun
kurucuları arasında Büyüknalbant, Kaşıkçı, Çarşıbaşı, Samancı gibi aileleri, Derviş
Akın, Zavzacı Hafız Yüzüak (Akyüz) gibi girişimcileri görmekteyiz. Kuruluş aşamasında
Ahmet Kaşıkçı Genel Müdürlük yaptı. 1969’da Oylum markası ile fabrikasyon bisküvi
üretimine başladı.
1969-1985 Şirket, anonim ortaklık yapısıyla üretimine devam etti ve iç piyasada
güçlendi. Oylum markası ile fabrikasyon bisküvi üretimine başlandı (1969). Güçlü satış
ağı sayesinde 20’ye yakın ülkeye ihracat yapmaya başladı (1989-2002). Şirket, Kayseri
Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 16 000 m2’lik modern tesisine kavuştu ve üretim hatlarını
modernize etti (2002).
Bir ara Derviş Akın tarafından yönetildi. Daha sonra şirketin “hakim hissesi” Büyük-
nalbant ailesinin hakimiyetine geçti. Dolayısıyla bu aile tarafından anılır oldu. 1989
REHA Şekerleme’yi bünyesine kattı. Reha Şekerleme’nin kurucusu, toptan bakkaliye
işleri ile uğraşan merhum Recep Haymanalı idi. Şimdi üretimine, Kayseri Organize
Sanayi Bölgesi’nde devam etmekte.
Hisar Şekerleme
Hisar Şekerleme, Hacı Muhittin Nalbantoğlu tarafından 1940 yılında Kayseri’de
kuruldu. İlk olarak helvacılık ile iş hayatına atılan Nalbantoğlu daha sonra lokum ve
şekerleme imalatını da bünyesine katarak gıda sektöründe hızla ilerledi. Babadan oğula
geçen firma, Mustafa Nalbantoğlu, Kayseri’de, bu sektörde birçok yeniliği kazandırdı,
ilk olarak şekerleme üretimini teknoloji ile buluşturdu. Çikolata üretimini de bünyesine
katan Hisar Şekerleme Muhittin ve Ayhan NALBANTOĞLU kardeşlerin yönetiminde
faaliyetini sürdürmekte.
Hisar Çikolata Şekerleme, Kayseri’de 10 bin m² kurulu entegre tesisleri ve çalışan-
ları ile hijyenik ortamda büyük bir titizlikle ürettiği çikolata ve şekerleme çeşitleri ile
sektöründe önemli bir işletme haline geldi.
276