Page 276 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 276

Kadir Dayıoğlu
                                           Tatsun/Oylum
               1960’ların sonuna doğru (1969), Çiftekümbetler’de, fabrikasyon bisküvi ve şeker-
            leme imalatı yapan Tatsun Bisküvi ve Şekerleme A.Ş. kuruldu. Çok ortaklı kuruluşun
            kurucuları arasında Büyüknalbant, Kaşıkçı, Çarşıbaşı, Samancı gibi aileleri, Derviş
            Akın, Zavzacı Hafız Yüzüak (Akyüz) gibi girişimcileri görmekteyiz. Kuruluş aşamasında
            Ahmet Kaşıkçı Genel Müdürlük yaptı. 1969’da Oylum markası ile fabrikasyon bisküvi
            üretimine başladı.
               1969-1985 Şirket, anonim ortaklık yapısıyla üretimine devam etti ve iç piyasada
            güçlendi. Oylum markası ile fabrikasyon bisküvi üretimine başlandı (1969). Güçlü satış
            ağı sayesinde 20’ye yakın ülkeye ihracat yapmaya başladı (1989-2002). Şirket, Kayseri
            Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 16 000 m2’lik modern tesisine kavuştu ve üretim hatlarını
            modernize etti (2002).
               Bir ara Derviş Akın tarafından yönetildi. Daha sonra şirketin “hakim hissesi” Büyük-
            nalbant ailesinin hakimiyetine geçti. Dolayısıyla bu aile tarafından anılır oldu. 1989
            REHA Şekerleme’yi bünyesine kattı. Reha Şekerleme’nin kurucusu, toptan bakkaliye
            işleri ile uğraşan merhum Recep Haymanalı idi. Şimdi üretimine, Kayseri Organize
            Sanayi Bölgesi’nde devam etmekte.





                                          Hisar Şekerleme
               Hisar Şekerleme, Hacı Muhittin Nalbantoğlu tarafından 1940 yılında Kayseri’de
            kuruldu. İlk olarak helvacılık ile iş hayatına atılan Nalbantoğlu daha sonra lokum ve
            şekerleme imalatını da bünyesine katarak gıda sektöründe hızla ilerledi. Babadan oğula
            geçen firma, Mustafa Nalbantoğlu, Kayseri’de, bu sektörde birçok yeniliği kazandırdı,
            ilk olarak şekerleme üretimini teknoloji ile buluşturdu. Çikolata üretimini de bünyesine
            katan Hisar Şekerleme Muhittin ve Ayhan NALBANTOĞLU kardeşlerin yönetiminde
            faaliyetini sürdürmekte.
               Hisar Çikolata Şekerleme, Kayseri’de 10 bin m² kurulu entegre tesisleri ve çalışan-
            ları ile hijyenik ortamda büyük bir titizlikle ürettiği çikolata ve şekerleme çeşitleri ile
            sektöründe önemli bir işletme haline geldi.











            276
   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281