Page 389 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 389
Kayseri’de Ticaret ve Sanayi
Hayvancılık
Hayvancılık, ekonomik açıdan öteden beri önde gelen faaliyetlerden. Tarımsal
gelirin düşük olması ve ayrıca çayır ve meraların önemli bir yer kaplaması doğal olarak
hayvancılığı teşvik etti. Hayvancılık ağırlıklı olarak mera hayvancılığı. 1970’den sonra
yapılan teşvikler nedeniyle besi hayvancılığı da bir hız kazandı. Bu bağlamda; hayvan-
cılık işletmelerine, ıslah amacıyla, meralar kiraya verilmeye başladı. Bundan; büyükbaş
hayvan üretiminin geliştirilmesi ve meraların ıslahı amaçlanmakta. Bir de, salgın has-
talıkların önlenebilmesi açısından, “Dezenfeksiyon Tünelleri”, İl Tarım ve Hayvancılık
Müdürlüğü tarafından hizmete sunulmakta.
Kayseri’de daha çok küçükbaş hayvan özellikle koyun yetiştirilmekte. Küçükbaş
hayvancılığın yanı sıra büyükbaş hayvancılıkta Kayseri ekonomisinde önemli bir yer
işgal etmekte. İlde pastırma, sucuk ve diğer et ürünlerinin yoğun olarak üretilmesi,
sığır besiciliğinin et üretmeye dönük olmasına neden olmakta. Son yıllarda giderek
artış göstermesine rağmen süt üretimi, ikincil derecedendir. Kayseri ekonomisinde,
yumurta üretimi ve et tavukçuluğu ile arıcılık, önemli bir yer almaya başlamıştır.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kayseri İli Tarımsal
Yatırım Rehberi”nde (Rehber) (Eylül 2014) verilen büyükbaş, küçükbaş hayvan sayıları
ve tarıma dayalı işyerleri sayısı aşağıda tablolar halinde verildi.
Büyükbaş Hayvan Sayısı (2017, baş, %)
2017
Büyükbaş Kay./Tür.
Kayseri Türkiye
Sığır 189.389 15.943.586 1,2
Buzağı 63.191 - -
Manda 5.327 161.439 3,3
Toplam 257.907 16.105.025 1,6
Kaynak: Tarım Bakanlığı
389