Page 218 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 4
P. 218
KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹ KIŞ / 209 [1651]
ledilmektedir. Biber ve domatesler yıka-
nıp temizlenir. Önce biberler doğranarak
geniş bir tencere içerisinde yağ ile iyice
kavrulur. Üzerine kabukları soyulup doğ-
ranmış domatesler dökülerek iyice kay-
natılıp tuzu da ilave edilerek pişirilir.
Pişirilen menemen sıcak sıcak cam kavo-
nozlara doldurulur.
Son yıllarda yeni bir uygulama daha baş-
lamıştır. Salça kaynatılırken veya kayna-
dıktan sonra közün içerisine taze patlı-
canlar gömülerek közlenmektedir. Köz-
lenen patlıcanların yanmış olan kabukla-
rı soyulduktan sonra güzelce doğranıp
tuzlanarak poşetlere doldurulup buzluk-
ta saklamakta ve kışın tüketilmektedir
Diğer Saklama Yöntemleri
Bir dönem lahana, havuç, pancar, pata-
tes, yer elması gibi ürünler evin toprak
zemininde, toprak olmayan evlerin ise Yün çırpmada badem ve iğde ağacının düzgün sürgünlerinden kesilen uzun
bahçelerinde bulunan bir bölümde sak- sopalar tercih edilir (H. Yüksel).
lanırdı. Toprak zemin belli bir derinliğe
kadar eşilir saklanacak olan patates, pan- kurumaya bırakılır. Yün iyice kuruduk-
car ve benzeri ürünler kat kat yerleştirilir- tan sonra temiz bir yere serilerek ince
di. Her kat cıvık samanlı çamurla sıvanır, uzun bir çubukla vurularak çırpılır. Yün
en üste ise toprak basılırdı. Kışın ihtiyaç çırpmada sağlam olduğu için daha çok
duyuldukça katlar açılır, ihtiyaç duyulan iğde ağacının dalları tercih edilir. Yorucu
miktar alınır, diğer katlar bozulmazdı. ve zahmetli bu işten sonra yünler kabar-
Lahana sapı toprağa gelecek şekilde mış olur. Kabaran yünler yeniden elden
gömülür üstü bezle örtülür, üzerine kar geçirilerek hem tiftiklenir hem de üzerin-
yağması ile korunurdu. de kalmış çer çöp vb. pislikler ayrılır. Bu
Reçel: Halk arasında reçel veya kestirme konuda da gelinlerin söylediği güzel bir
olarak bilinen ürünler de birtakım işlem-
lerden geçirilerek kışlık tüketime hazır söz vardır, “Yünde toz, kaynanada söz
hâle getirilen diğer saklama yöntemlerin- bitmez.” diye. Yünler tiftiklendikten
dendir. Kayseri’de hemen hemen her sonra yeniden yatak ve yorganlara doldu-
çeşit meyveden ve bazı sebzelerden rulur, yerlerine kaldırılır.
şekerle kaynatılarak reçel yapılmaktadır. Eğer evde evlenecek kız ve oğlan varsa iş
Kayısı, şeftali, çilek, kabak, patlıcan, gül, daha da zordur. Batman hesabı ile alın-
vişne, incir, ayva en çok reçeli yapılan mış yeni kırkılmış yün önce evde kaba
ürünlerdir. Hepsi de belli oranda şekerle pisliklerinden arındırılır. Yün yıkama
kaynatılarak yapılır fakat öncesinde bazı için bir gün belirlenir. O gün aileye yakın
meyve ve sebzeler çeşitli uygulamalardan kişiler yün yıkamaya çağrılırlar. Bu iş işin
geçirilir. daha çok köy veya kasabalarda ırmak
kenarları veya yün yıkamak için yapılmış
Yün Yıkama ve Çırpma mevkiler tercih edilir. Birçok yerde bele-
Daha çok yazın ilk ayı haziran içerisinde diyeler tarafından belirlenmiş özel yün
evlerde bulunan yün yatak, döşek ve yor- yıkama yerleri vardır. Ağaç tokaçlarla
ganlar sökülerek yünler ortaya dökülür. birlikte tokaçlamaya başlarlar. Köpürt-
Yünler önce bir güzel yıkanır. Daha me adı verilen bu tokaçlama esnasında
sonra ise sıcak güneşin altında iplere kirler köpürerek yünden ayrışmaya baş-
asılarak veya uygun yerlere serilerek lar. Yıkanan yünlerin suları, dere kena-