Page 216 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 4
P. 216

KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹                          KIŞ / 207 [1649]


           nın  temizlenip  kabuğu  pijama  şeklinde   sağlanır.  Çiçekleninceye  kadar  ara  ara
           soyulduktan sonra karnının yarılıp geniş   biçilen nanenin yaprakları güneşte iyice
           tencerelerde kızartılıp soğuduktan sonra   kurutulduktan sonra el yardımıyla ufala-
           uygun  poşetlere  konularak  buzluklarda   narak bir kevgirden geçirilir. Bu şekliyle
           saklanmasıdır. Dilim veya kare şeklinde   de bir süre daha güneşte bekletilen nane
           doğranmış  olarak  kızartılanlar  da  aynı   uygun  kaplara  konularak  kış  boyunca
           şekilde  saklanır.  Bir  kısım  patlıcan  ise   yemeklerde kullanılır.
           ocakların közüne atılarak közlenir. Köz-  Fasulye: Fasulye kurutma işi bütün Kay-
           den  çıkartılan  patlıcanların  kabukları   seri’de yapılmaktadır. Taze olarak pişir-
           temizlendikten  sonra  doğranarak  ufak   mek  için  veya  kışın  tüketmek  için  özel
           poşetlere konularak kışın tüketilmek için   olarak  tercih  edilen  fasulyeler  vardır.
           buzluklarda dondurularak veya kavonoz-  Bünyan fasulyesi bunlardan biridir. Ama
           lara doldurularak konserve olarak sakla-  artık eskisi gibi fasulye yetiştiren pek kal-
           nır.                                mamıştır. Bahçelerden toplanan fasulye-
           Biber: Kayseri’de en çok tüketilen kışlık   nin bir kısmı satılır, kalan kısmı da ayık-
           biberler “yerli” diye tabir edilen biberler-  landıktan  sonra  ince  ince  dilimlenerek
           dir. Bu biberler özellikle turşu yapımında   veya  ikiye  üçe  kırılarak  kurutulur.  Kimi
           ve kurutmalık olarak kullanılır. Cırgalan   yerlerde  fasulye  ipe  dizilerek  kurutulur.
           biberi bunların içerisinde en çok tüketi-  Eskiden  birçok  yörede,  kurutulan  fasul-
           lenidir.  Kayseri’de  kurutulan  biberler,   yeden  en  çok  boranı  yapılırdı.  Fasulye-
           daha çok dolmalık ve sivri biber olmak   den yapılan boranının içerisine bir mik-
           üzere iki türlüdür.                 tar yarma katılır, üzerine de isteğe göre
           Bamya:  Pazardan  evin  ihtiyacına  göre   sarımsaklı yoğurt dökülerek afiyetle yeni-
           alınan  bamya  ayıklanıp  temizlendikten   lirdi. Bugün fasulye boranısı da unutulan
           sonra  iğne  yardımıyla  iplere  dizilerek   yemekler  arasına  girmektedir.  Günü-
           güneş gören bir yere asılır ve iyice kuru-  müzde fasulye temizlenip ufak ufak kırı-
           yana kadar bekletilir. Kuruduktan sonra   lıp geniş tencerelerde haşlandıktan sonra
           temiz torbalara doldurularak kaldırılır.   cam kavonozlara doldurularak konserve
           Bezelye:  Çok  yaygın  olmasa  da  kimi   olarak saklanmaktadır. Kimi ise haşladığı
           yörelerde  yetiştirilip  kurutulmakta  veya   fasulyeyi küçük poşetlere doldurup buz-
           haşlanıp  kavonozlara  doldurularak  sak-  luklarda saklayarak kışın tüketmektedir.
           lanmaktadır.  Kimi  yerlerde  “fil”  adı  da   Nohut: Kayserinin hemen hemen birçok
           verilen  bezelye,  kurutulmak  istendiği   yerinde yetiştirilen nohut yaş hâliyle top-
           zaman toplanmayarak dalında kuruması   lanarak  kuruyemiş  gibi  tüketildiği  gibi
           sağlanır. Kuruyan bezelye harman zama-  daha  çok  tarlada  güze  bırakılır,  güzün
           nı  köklenerek  toprağından  çıkartılır  ve   kökleriyle  toplanır.  Saplarından  tutulup
           nohut  gibi  çırpılarak  toplanır.  Güneş   çırpılan nohut güneş altında iyice kurutu-
           altında iyice kurutulduktan sonra torba-  larak  çuvallara  veya  uygun  kaplara  dol-
           lara doldurularak kaldırılır.       durularak  kışa  saklanır  ve  bir  sonraki
           Domates: Daha çok salça zamanı alınan   döneme kadar tüketilir.
           domatesler  içerisinden  bir  kısmı  kurut-  Ceviz ve badem: Ceviz ekim ayının sonu-
           malık olarak ayrılır. Yıkanıp çürük kısım-  na  doğru  iyice  yetkin  hâle  gelir,  yeşil
           ları alındıktan sonra dilimlenerek güneş   kabukları ayrışmaya başlar. Bu hâle gelen
           altında  kurumaya  bırakılır.  Kuruyan   cevizler  konu  ve  komşunun  yardımıyla
           domatesler  torbalanarak  havadar  bir   çırpılır.  Çırpma  epey  zahmetli  bir  iştir.
           yere kaldırılır                     Yeteri  kadar  çırpılan  cevizin  bir  kısmı
           Kabak:  Kabak  da  patlıcan  gibi  kabuğu   dalında kalır. Geriye kalan ve yere düşe-
           soyulduktan sonra ince dilimler hâlinde   rek gözden kaçan cevizleri ise “başakçı”
           doğranarak güneşte kurutulur ve havadar   adı verilen kişiler toplar. Buna “başakla-
           torbalara konularak kaldırılır.     ma” adı verilir. Eğer badem ağaçları mev-
           Nane: Arsız ve suyu çok seven bir bitki   cutsa bunlar da çırpılır. Çırpılan ceviz ve
           olan  nane  baharla  birlikte  bellenerek   bademlerin  yeşil  kabukları  soyulduktan
           kuvvetli  bir  biçimde  yeniden  sürmesi   sonra  kuruması  için  uzun  süre  güneş
   211   212   213   214   215   216   217   218   219   220   221