Page 213 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 4
P. 213

[1646] 204 / KIŞ                   KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹


                                    Kimi yörelerde dut ve pancar pekmezi de   sak” adını verdiği tavanda bulunan hezen
                                    yapılmaktadır.  Sarıoğlan  ilçesinin  kimi   veya yuvarlama olarak adlandırılan tavan
                                    köylerinde  dut  pekmezi,  Felâhiye’nin   ağaçlarına asılır, güzün yemek için bura-
                                    çevre  köylerinde  pancar  pekmezi  hâlâ   da  birkaç  ay  bekletilirdi.  Burada  bekle-
                                    yapılmaktadır.                       yen  üzümler  biraz  da  olsa  sularını  kay-
                                    Ekşi  pekmez:  Çekirdek  ve  posasından   betmelerine  rağmen  tatlarından  bir  şey
                                    ayrılan  üzüm  suyu  leğene  doldurulup   kaybetmezdi.  Hatta  bu  üzümler  bahara
                                    yumurtası  ilave  edilir  ve  kaynatılırdı.   kadar  bile  dayanır,  yenileceği  zaman
                                    Bunun  duru  pekmezden  farkı  üzüm   buradan  azar  azar  indirilen  üzümler,
                                    suyunun  pekmez  toprağı  ile  tatlandırıl-  biraz  ılık  suda  bekletilerek  yine  eski
                                    mamış olmasıdır.                     hâlini alması sağlanırdı.
                                    Çalma pekmez: Duru pekmezin içerisine   Kış için başka bir üzüm koruma yöntemi
                                    yumurta sarısı ilave edilerek bir kap içeri-  de pekmez içinde bekletmedir. Eğer o yıl
                                    sinde  elle  çırpılarak  koyulaştırılırdı.   pekmez  kaynatılmışsa  bağlardan  topla-
                                    Epeyce  zahmetli  bir  iş  olduğundan  her   nan  üzümler  yıkanıp  çürükleri  ayıklan-
                                    evde yapılmazdı. Rengi açılır, sarı pembe   dıktan  sonra  küplere  doldurulmuş  olan
                                    karışımı bir hâl alırdı.             pekmezlere salkımlarıyla beraber bırakı-
                                    Üzüm  sadece  pekmez  yapılarak  değer-  lırdı.  Yenileceği  zaman  küpte  bulunan
                                    lendirilmez.  Üzümün  çokça  üretildiği   pekmezin içerisinden çıkartılır, pekmezi
                                    yerlerde  üzüm  pestili,  köfter,  badem   süzdürülür ve yıkanarak yenirdi.
                                    sucuğu ve ceviz sucuğu yapılır. Özellikle
                                    Erkilet* yöremizde iplere dizilmiş cevizin   Ekmek ve Yufka Yapımı
                                    nişasta  ve  irmik  katılmış  olan  pekmez   Tandır ekmeğinin pişirilmesi: Günümüz-
                                    içerisine daldırılıp çıkarılması ile yapılan   de  Kayseri’nin  merkezindeki  tandırlar
                                    “Kedi Bacağı” günümüzde de çok meş-  yok  denecek  kadar  azalmasına  rağmen
                                    hurdur. Ayrıca bu yöremizde hâlen köf-  ilçelerde ve köylerde bu gelenek kısmen
                                    ter de yapılmaktadır.                devam etmektedir. Bir zamanlar tandır-
                                    Üzümün  Saklanması:  Güze  doğru  itina   lar  ısınma  ihtiyacını  da  giderdiği  için
                                    ile toplanan üzümlerin bir kısmı pekmez   daha  çok  evlerin  içerisinde  bir  veya  iki
                                    yapımına,  bir  kısmı  da  güzün  ve  kışın   adet bulunmaktaydı. Oda ortasında bulu-
                                    tüketilmek  üzere  ayrılırdı.  Kışa  ayrılan   nan  tandırlarda  tandır  yanıp  söndükten
                                    üzümleri  bozulmadan  koruma  yöntem-  sonra üzerine “iskembi” adı verilen dört
                                    lerinden biri yerinde saklamadır. “Gedi-  ayaklı küçük bir masa konur, bunun üze-
                                    ri”  adı  verilen  bu  yöntemle  dallardaki   rine ise büyük bir mitil (ince yorgan) atı-
                                    cingil  üzümler,  üzerinde  bulunduğu   lırdı. Ev ahalisi uyuyacağı zaman bu miti-
                                    dalıyla birlikte hemen bağ içerisine açı-  lin  altına  girer  ayaklarını  tandıra  doğru
                                    lan  yarım  metre  derinliğinde  bir  çukur   uzatıp uyurdu.
                                    üzerine  gediri  dalıyla  birlikte  toprağa   Tandırda uzun süre yetecek kadar ekmek
                                    değmeyecek  şekilde  sallandırılır.  Çukur   pişirmek için geceden hazırlanan hamu-
                                    içerisine sallandırılan üzümlerin üzerine   run sabaha karşı ekşiyip kabarması bek-
                                    “gilemada  “adı  verilen  kurumuş  çubuk    lenir.  İlk  iş  olarak  tandırın  hava  aldığı
                                    dalları  güzelce  yerleştirildikten  sonra   küvle  deliğini  küllerinden  temizlenir,
                                    onun da üzerine gazel yerleştirilir, gaze-  hazırlanan çatma ile tandır yakılır. Çatma
                                    lin üzerine de toprak atılarak üzümlerin   iyice  alev  aldıktan  sonra  üzerine  alevi
                                    üzeri  iyice  kapatılır  ve  kış  için  burada   harlandırmak  için  odun,  odun  yoksa
                                    bırakılır. Karın altında bozulmadan bek-  biraz saçma atılır, daha sonra da kerpiç
                                    leyen bu üzümler, kışın çukurlar açılarak   veya  kesme  parçaları  bırakılır.  Tandır
                                    çıkartılır  ve  afiyetle  yenirdi.  Toplanan   iyice  alevlenince  ilk  iş  olarak  tandırın
                                    diğer üzümler ise pekmezlik ve heveklik   üzerine  hecirgetler  konulur,  onun  da
                                    olarak eve getirilirdi. Heveklik adı verilen   üzerine sabah çorbasının pişirileceği bir
                                    üzümler, dalları kısa kısa kesilmiş çubuk-  kazan  yerleştirilir.  En  çok  tercih  edilen
                                    lar  (daha  çok  iğde  çubukları)  üzerine   çorba tarhanadır. Ekşiyen hamurdan bir
                                    asılarak mutfak bölümünde halkın  “arat-  miktar  alınarak  rapata  yardımıyla  veya
   208   209   210   211   212   213   214   215   216   217   218