Page 217 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 4
P. 217

[1650] 208 / KIŞ                   KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹


                                    altında bekletilir. İyice kuruyan ceviz ve   dut, daha çok tazeyken tüketilir. Fazlası
                                    bademler torbalara doldurularak kaldırı-  konuya  komşuya  dağıtılır.  Bir  kısmı  da
                                    lır ve kış boyunca tüketilir.        kışın kuru yemiş olarak tüketilmek üzere
                                    Kayısı: Temmuz ve ağustos aylarının son-  temiz damlara veya bezlerin üzerine seri-
                                    larına doğru bahçelerden toplanan kayı-  lerek kurutulur. Kuruduktan sonra kışın
                                    sıların  yarmaca  olanlarıyla  ezik  olanları   tüketilmek üzere saklanır.
                                    ayrılır. Yarmacalık olanların çekirdekleri   Tarhana:  Kayseri’de  belirli  bir  döneme
                                    ayrıldıktan  sonra  temiz  olan  damlara   kadar hemen hemen her yörede yapılıp
                                    veya bezlerin üzerine serilerek kurutulur.   kurutularak  hazırlanan  tarhana  günü-
                                    Çekirdeklerinden  ayrılmayacak  şekilde   müzde şehir ve kimi ilçe merkezlerinde
                                    olanlar  ise  çekirdekli  olarak  kurutulur.   unutulmaya yüz tutmuş olsa da köyleri-
                                    Kuruyan  kayısılar  toplandıktan  sonra   mizde hâlâ yapılmaya devam etmektedir.
                                    torbalara doldurularak kışın hafif şekerle   Sarız,  Pınarbaşı  gibi  ilçelerde  ise  hâlen
                                    kaynatılıp  hoşaf  hâlinde  yemeklerin   yoğun bir şekilde kışlık ürün olarak yapıl-
                                    yanında tüketilir. Ezik olan kayısıların bir   maktadır. Ana maddesi süzme yoğurt ve
                                    kısmı marmelat yapılmak için temizlenir,   dövme  buğday  (yarma)  olan  tarhana
                                    kevgir yardımıyla ezildikten sonra geniş   özellikle kış günlerinde, sabahları yenir.
                                    bir kapta şekerle kaynatılarak kavanozla-  Kabuklarından ayrılarak dövülen buğday
                                    ra  doldurulup  saklanır.  Ezik  kaysıların   önceden  büyük  kazanlarda  haşlanarak
                                    bir  kısmı  ise  pestil  yapılmak  için  yine   hazırlanır.  İçerisine  tuzlu  süzme  yoğurt
                                    temizlenip  ezildikten  sonra  temiz  tül-  ve  isteğe  göre  nohut,  domates  salçası,
                                    bentler üzerine yayılarak damlarda kuru-  biber salçası ve baharat katılarak yoğru-
                                    maya  bırakılır.  Kurumadan  önce  isteğe   lan  tarhana  hamuru  5-6  gün  veya  biraz
                                    göre üzerlerine tatlı kayısı çeğirdeği veya   daha fazla beklemeye bırakılarak maya-
                                    ceviz, fındık gibi yemişler serpilir. Burada   landırılır. Ele yapışmayacak hâle geldik-
                                    iyice kuruduktan sonra bezlerden ayrıla-  ten  sonra  ufak  ufak  topaklanarak  temiz
                                    rak sarılır ve uygun yerlerde kışın tüketil-  bezler  üzerine  serilir  ve  güneşte  iyice
                                    mek  için  saklanır.  Kayısıların  sağlam   kurutulur.  Kuruduktan  sonra  temiz  tor-
                                    olanlarından  ise  çekirdekleri  çıkarıldık-  balara  konularak  saklanır.  Topak  hâlde
                                    tan  sonra  “kestirme”  adı  verilen  reçel   kurutulabildiği gibi bezler üzerine düz bir
                                    yapılır.                             şekilde yayılarak pestil gibi de kurutula-
                                    Elma:  Bahçelerden  toplanan  elmaların   bilmektedir. Kurutulmuş tarhanalar pişi-
                                    bir kısmı belli bir süre içerisinde tüketil-  rileceği zaman ılık suda ıslatılarak pişiril-
                                    mek  üzere  aralarına  saman  veya  gazel   meye hazır hâle getirilir. Eskiden küplere
                                    serpilerek kasalara doldurulur ve evin bir   doldurulup  yaş  hâlde  serin  yerlerde
                                    köşesine kaldırılır. Bir kısmı da parçalara   muhafaza  edilen  tarhana  günümüzde
                                    ayrıldıktan sonra güneşte kurutulur, kışın   poşetler içerisine konularak buzlukta kış
                                    komposto yapmak üzere saklanır.      için saklanmaktadır.
                                    Erik:  Elma,  erik,  kayısı  gibi  kurutularak
                                    saklanan  ürünlere  bazı  yörelerimizde   Kaynatılarak, Közlenerek ve Dondurularak Sakla-
                                    kak adı verilmektedir. Erik de kayısı gibi   nan Ürünler
                                    çekirdeği çıkartılmadan veya çıkartılarak   Günümüzde  kışın  bulunması  zor  olan
                                    kurutulan  bir  üründür.  Aynı  zamanda   veya  pahalı  olan  bütün  sebzeler  artık
                                    kayısı  gibi  ezik  olanlarından  marmelat   dondurularak saklanabilmektedir. Çeşitli
                                    veya pestil yapılmaktadır.           işlemlerden  geçirilerek  veya  geçirilme-
                                    Üzüm:  Bağlarda  dallarından  salkımıyla   den  saklanan  birçok  ürün  vardır.
                                    toplanan  üzümler  sürekli  güneş  gören   Kaynatılarak  yapılan  ve  kışa  saklanan
                                    geniş alanlar üzerine salkım hâlinde seri-  ürünlerin  başında  menemen  gelmekte-
                                    lerek kurutulur. Özellikle dam veya geniş   dir. Kışa doğru bahçesi olan her evin bir
                                    avlular tercih edilir. İyice kuruyan üzüm-  kenarında bir ocak kurulduğunu ve bura-
                                    ler el ile ovalanarak çöplerinden ayrıştırı-  da  menemen  yapıldığını  görmek  müm-
                                    lır ve bez torbalara doldurularak saklanır.   kündür.  Ocak  kurulamayan  evlerde  de
                                    Dut:  Bağlarda  hâlen  çokça  yetiştirilen   bu işlem evin içerisinde kaynatılarak hal-
   212   213   214   215   216   217   218   219   220   221   222