Page 214 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 4
P. 214

KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹                          KIŞ / 205 [1647]









































          Kadınlar imece usulü bir araya toplanır. Sabah erkenden başlayan yufka yapımı akşamın karanlığına kadar devam eder, birkaç
          evin kışlık veya ramazanlık yufka ihtiyacı giderilmiş olur (H.Yüksel).

           elle bu hamurlar sertçe tandırın duvarına   kurumaya  bırakılan  kitlek  ve  tandırın
           yapıştırılır ve pişmeye bırakılır. Tandırın   dibinde  pişmeye  bırakılan  ekmek  bura-
           duvarına  yapışan  hamurlardan  bazıları   dan çıkartılarak bir bezin üzerine serilir.
           burada  durmaz  yavaşça  kayarak  ateşin   “Kitlek”  veya”  kurut”  adı  verilen  bu
           içine düşer. Düşen hamur alınmaz, orada   ekmek  oldukça  kuru  ve  serttir.  Kolay
           pişmesi  beklenir.  Tandırı  közüyle  pişen   kolay diş geçmese de yemesi zevklidir.
           bu hamura “kömme” adı verilir.      Yufkanın pişirilmesi: Kayseri’nin hemen
           Hamurun  tamamı  ekmek  olarak  pişiril-  hemen  her  yöresinde  yufka  yapımı  eski
           dikten  sonra  uzun  süre  dayanacak  olan   bir  gelenek  ve  görenektir.  Şehir  merke-
           ve  genelde  kışın  tüketilecek  kitleğin   zinde  unutulmaya  yüz  tutmuş  olsa  da
           hazırlanmasına sıra gelir. En son olarak   yufka yapanlara hâlen rastlanılmaktadır.
           pişirilen  halka  ekmeklerin  bir  kısmı   Şehir merkezindeki bu gelenek özellikle
           soğuduktan sonra eğeşin üzerine dizile-  Avşarlar ile Kayseri’ye başka illerden göç
           rek tandırın içerisine düşmeyecek şekil-  edenler  arasında  devam  ettirilmektedir.
           de  tandırın  üst  kısmından  sallandırılır.   Kışa  doğru  köylerde,  ilçelerde  ve  şehir
           Kimi  zaman  tandırın  dibinde  farklı   merkezinin  mahallelerinde  kadınlar
           ekmek  pişirilmek  istenir.  Bunun  için   imece  usulü  bir  araya  toplanır,  sabah
           küçük taş kapaklar kullanılır. Taş kapak-  erkenden başlayan yufka yapımı akşamın
           ların  üzerine  konulan  hamurlar  kitlek   karanlığına  kadar  devam  eder.  Birkaç
           yapılacak halkalar yerleştirilmeden önce   evin kışlık veya ramazanlık yufka ihtiyacı
           tandırın  dibine  pişmesi  için  bırakılır.   giderilmiş olur.
           Bunların da üzerine “duvak” adı verilen
           büyük bir tandır kapağı kapatılarak hal-  Turşu Yapımı
           kalar,  kuruması  için  burada  bekletilir.   Uzun kış günlerinin vazgeçilmezlerinden
           Tandırın  etrafındaki  her  iş  halledilip   biri  de  turşudur.  Eskiden  turşu,  bugün
           pişen ekmekler, ekmek teknesine yerleş-  olduğu gibi plastik bidonlar yerine daha
           tirildikten sonra tandırın kapağı açılarak   çok büyük küplere ve 18 kiloluk tenekele-
   209   210   211   212   213   214   215   216   217   218   219