Page 214 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 4
P. 214
KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹ KIŞ / 205 [1647]
Kadınlar imece usulü bir araya toplanır. Sabah erkenden başlayan yufka yapımı akşamın karanlığına kadar devam eder, birkaç
evin kışlık veya ramazanlık yufka ihtiyacı giderilmiş olur (H.Yüksel).
elle bu hamurlar sertçe tandırın duvarına kurumaya bırakılan kitlek ve tandırın
yapıştırılır ve pişmeye bırakılır. Tandırın dibinde pişmeye bırakılan ekmek bura-
duvarına yapışan hamurlardan bazıları dan çıkartılarak bir bezin üzerine serilir.
burada durmaz yavaşça kayarak ateşin “Kitlek” veya” kurut” adı verilen bu
içine düşer. Düşen hamur alınmaz, orada ekmek oldukça kuru ve serttir. Kolay
pişmesi beklenir. Tandırı közüyle pişen kolay diş geçmese de yemesi zevklidir.
bu hamura “kömme” adı verilir. Yufkanın pişirilmesi: Kayseri’nin hemen
Hamurun tamamı ekmek olarak pişiril- hemen her yöresinde yufka yapımı eski
dikten sonra uzun süre dayanacak olan bir gelenek ve görenektir. Şehir merke-
ve genelde kışın tüketilecek kitleğin zinde unutulmaya yüz tutmuş olsa da
hazırlanmasına sıra gelir. En son olarak yufka yapanlara hâlen rastlanılmaktadır.
pişirilen halka ekmeklerin bir kısmı Şehir merkezindeki bu gelenek özellikle
soğuduktan sonra eğeşin üzerine dizile- Avşarlar ile Kayseri’ye başka illerden göç
rek tandırın içerisine düşmeyecek şekil- edenler arasında devam ettirilmektedir.
de tandırın üst kısmından sallandırılır. Kışa doğru köylerde, ilçelerde ve şehir
Kimi zaman tandırın dibinde farklı merkezinin mahallelerinde kadınlar
ekmek pişirilmek istenir. Bunun için imece usulü bir araya toplanır, sabah
küçük taş kapaklar kullanılır. Taş kapak- erkenden başlayan yufka yapımı akşamın
ların üzerine konulan hamurlar kitlek karanlığına kadar devam eder. Birkaç
yapılacak halkalar yerleştirilmeden önce evin kışlık veya ramazanlık yufka ihtiyacı
tandırın dibine pişmesi için bırakılır. giderilmiş olur.
Bunların da üzerine “duvak” adı verilen
büyük bir tandır kapağı kapatılarak hal- Turşu Yapımı
kalar, kuruması için burada bekletilir. Uzun kış günlerinin vazgeçilmezlerinden
Tandırın etrafındaki her iş halledilip biri de turşudur. Eskiden turşu, bugün
pişen ekmekler, ekmek teknesine yerleş- olduğu gibi plastik bidonlar yerine daha
tirildikten sonra tandırın kapağı açılarak çok büyük küplere ve 18 kiloluk tenekele-