Page 215 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 4
P. 215

[1648] 206 / KIŞ                   KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹


                                                                         satışı yapılacak kadar fazla üretilmemek-
                                                                         tedir.  Yetiştiği  yörelerde,  hemen  hemen
                                                                         her  ev,  kışa  girmeden  batman  batman
                                                                         (sekiz  kg)  bu  bitkiden  toplayarak  veya
                                                                         satın alarak evinde bulundurur. Antioksi-
                                                                         dan özelliğe sahip olan ve özellikle böb-
                                                                         rek taşlarını düşürdüğü bilinen, kramp ve
                                                                         astım gibi birçok hastalığa şifa verdiğine
                                                                         inanılan ve bilim adamları tarafından da
                                                                         çok  sık  bir  şekilde  araştırılan  bu  bitki
                                                                         toplanıp  yapraklarından  ve  sararmış
                                                                         kısımlarından ayıklandıktan sonra güzel-
                                                                         ce yıkanır ve küplere veya bidonlara dol-
                                                                         durulur.  Küplere  doldurulan  gilaboru-
                                                                         nun dibine, sararmaması ve rengini kay-
                                                                         betmemesi  için  bir  avuç  arpa  konur.
                                                                         Küp, ağzına kadar su doldurulur ve bek-
                                                                         lemeye bırakılır. Özellikle sulak yerlerde
          Turşu yapımı (M. Kılınçer, Garibçe)
                                                                         yetiştirilen bu bitki, suyu çok sevdiği için
                                    re  kurulurdu.  Genellikle  karışık  turşu   küplerde bahara kadar bozulmadan kalır.
                                    yapılmakla  beraber  değişik  turşular  da   İlk toplandığında biraz acı olan gilaboru
                                    hazırlanırdı. Halk daha çok kendi bağın-  suda bekletildikçe tatlanır. Bir kış boyun-
                                    da, bahçesinde yetiştirdiği sebzelerin faz-  ca  küplerde  bekletilen  gilaboru  havalar
                                    lasını  turşu  yapımında  kullanırdı.  Tene-  ısınmaya  başladığı  zaman  tüketilmeye
                                    keler veya küpler içerisine ayıklayıp yıka-  başlanır.  Gerektiği  zaman  kullanılacak
                                    nan domates, biber, havuç, kelek, salata-  kadarı sudan çıkarılır ya olduğu gibi yenir
                                    lık  ve  sarımsaklar  karışık  bir  şekilde   veya suyunu sıkıp içine bir miktar şeker
                                    koyulduktan  sonra  içerisine  bir  miktar   katılarak içilir.
                                    şeb, bir miktar sirke, tuz ve bir avuç kadar
                                    kuru  nohut  katılır,  ağzına  kadar  su  ile   Yaprak Salamurası
                                    doldurulurdu. Küplerin üst kısmına küf-  Yörede kışın en çok tüketilen ürünlerden
                                    lenmeyi ve barlanmayı önlemek için bir-  biri  de  üzüm  yaprağıdır.  Bağ  zamanı
                                    kaç adet bağ yaprağı veya maydonoz sapı   daha  üzümler  olgunlaşmadan  yeşil  ve
                                    yerleştirilirdi. Kimileri denelerin su üze-  tazeyken  toplanan  üzüm  yaprakları
                                    rine  çıkmaması  için  ağzına  düz  bir  taş   özenle dizilerek küplerin içine yerleştiri-
                                    koyup ağırlık yaparak o şekilde evin veya   lir. Üzerine kaynamış tuzlu su, taşmaya-
                                    mutfağın  uygun  bir  köşesinde  ekşimeye   cak  şekilde  doldurulur.  Yaprakların
                                    bırakırdı. Tenekeler içerisine hazırlanan   suyun  yüzeyine  çıkmaması  için  üzerine
                                    turşular ise şehir veya kasaba içerisinde   düz, ağır bir taş konulur. Kışa kadar bir
                                    bulunan  kalaycıya  götürülerek  ağzı   köşede bekletilir.
                                    lehimletilerek eve geri getirilirdi.
                                    Acuka: Acuka da son zamanlarda yaygın-  Kurutularak Saklanan Ürünler
                                    laşan kışlık yiyeceklerden biridir. Kayse-  Patlıcan: Kayseri'de kışın tüketilmek için
                                    rili hanımların daha çok ev oturmaların-  en çok rağbet gören patlıcan, yerli Yamu-
                                    da ikram ettiği domates, kırmızıbiber, cin   la patlıcanıdır. Patlıcan dilim dilim doğ-
                                    biber,  sarımsak  ile  kaynatılarak  yapılan   ranarak  kurutulduğu  gibi  enine  ikiye
                                    bir tür çaman benzeri yiyecektir.    bölünüp içi boşaltıldıktan sonra dolma-
                                                                         lık  olarak  iplere  asılarak  da  kurutulur.
                                    Gilaboru Saklanması                  Kuruduktan  sonra  torbalara  doldurula-
                                    Özellikle  ekim  aylarında  olgunlaşarak   rak  havadar  bir  yerde  saklanır.  Eskiden
                                    toplanmaya  başlanan  gilaboru*nun  en   beri gelen bu yöntem hâlâ devam etmek-
                                    çok  yetiştiği  yerler  Bünyan,  Gesi*  ve   te  olup  günümüzde  yeni  yöntemler  de
                                    Akkışla’dır. Bu yöreler dışında yetişse de   ortaya  çıkmıştır.  Bunlardan  biri  patlıca-
   210   211   212   213   214   215   216   217   218   219   220