Page 211 - Kayseri Ansiklopedisi Cilt 4
P. 211

[1644] 202 / KIŞ                   KAYSER‹ ANS‹KLOPED‹S‹


                                                                         unutulmuş olan hamur ürünlerinden bir
                                                                         ikisi de tepsi ve pro mantısıdır. Bu yiye-
                                                                         cekler gene konu komşu marifetiyle sıkı-
                                                                         lıp hazırlanır, kurutularak veya kızartıla-
                                                                         rak  uygun  yerlerde  saklanırdı.  İhtiyaç
                                                                         olduğu zaman da pişirilerek yenirdi. Bir
                                                                         de bu ürünler uzun yola gidenlerin yanın-
                                                                         da bulundurdukları bir üründü. Özellikle
                                                                         hacca gidenlerin ve okumaya giden tale-
                                                                         belerin yanlarına azık olarak bu ürünler-
                                                                         den verilirdi.
                                                                         Günümüzde yine konu komşu yardımıy-
                                                                         la  Kayseri  mantısı  sıkılmaktadır.  Çokça
                                                                         sıkılan bu mantılar, bir-iki pişirim olacak
                                                                         şekilde naylon poşetlere doldurarak buz-
                                                                         dolaplarının  buzluğunda  dondurularak
                                                                         kışa saklamaktadır.

                                                                         Salça Yapımı
         Salça kaynatma (H. Yüksel)
                                                                         Kışın  en  çok  tüketilen  ürünlerden  biri
                                                                         salçadır. Kış girmeden mutlaka hazırlan-
                                    meden hamur tahtaları yerleştirilir; kes-
                                    kin bıçaklar, elekler, uğra olarak kullanı-  ması  gerekir.  Günümüzde  hazır  yapım
                                    lacak un ve oklavalar ayarlanır. Komşu-  salçalar  çıkmış  olmakla  beraber  halkın
                                    lar  da  geldikten  sonra  görev  ayarlaması   büyük  bir  çoğunluğu  ev  yapımı  salçaya
                                    yapılır,  herkes  en  iyi  yaptığı  işi  alır.   daha çok rağbet etmektedir.
                                    Kadınların bir kısmı bezelenen hamurla-  Eskiden halk salçasını bağından, bahçe-
                                    rı maharetli bir şekilde üzerine uğra saça-  sinden  topladığı  domatesle  yaparken
                                    rak açarken diğerleri de açılan hamurları   günümüzde  pazar  yerlerinden  aldıkları
                                    üst üste koyarak kesmeye başlar. İlk kesi-  domatesle yapmaktadır. Toplanan doma-
                                    len  hamurlar  yaklaşık  15-20  cm  ebatla-  tesler doğranıp kevgirden geçirilerek ezi-
                                    rındadır. Bu kesilen parçalar bir yerde üst   lir, geniş tepsilere yayılarak güneş altında
                                    üste toplanır, bıçak yardımıyla maharetli   bırakılırdı. Tepsilerde bekletilen domates
                                    bir  şekilde  kesilmeye  başlanır.  Görev   tortusu sabah akşam ara ara karıştırılırdı.
                                    taksimi  yapmış  olan  hanımların  kimisi   Güneşte  bekletilerek  yapılan  bu  salça
                                    küçük kareler hâlinde aş makarna keser-  kaynatılmaz,  bu  hâliyle  kullanılırdı.  Bu
                                    ken kimisi 1 cm’den daha küçük ve çok   salçaya  “güneş  salçası”  adı  verilirdi.
                                    ince  olan  un  çorbasını  kesmeye  başlar.   Güneş salçasının yapımının hem günler-
                                    Kimisi  de  yaklaşık  10  cm  uzunluğunda   ce sürmesi hem de tadının iyi olmaması
                                    çok  ince  ve  kibrit  çöpü  şeklinde  olan   ve sulu olması nedeniyle çabuk bozulma-
                                    erişteleri keser. Kesilen makarna ve eriş-  sından  dolayı  zamanla  bu  iş  kaynatma
                                    teleri  serme  işlemi  -varsa-  genelde  evin   yöntemine dönüşmüştür.
                                    genç  kızlarına  düşer.  Evin  damına  veya   Kaynatma  yöntemi  de  domates  çekme
                                    güneş gören avlulara temiz bezler serilir.   makineleri  çıkıncaya  kadar  yorucu  ve
                                    Kesilen  makarna  ve  erişteler  bu  bezler   zahmetliydi. Geçmişten günümüze kadar
                                    üzerine yığın olmayacak şekilde serpişti-  süren biçimde salça kaynatılacağı zaman
                                    rilerek 1-2 gün güneşte kurumaya bırakı-  hane halkının sayısı ve bir önceki sene-
                                    lır. Kuruyan makarna, erişte ve çorbalık-  den  artan  salçanın  miktarı  göz  önünde
                                    lar daha sonra toplanarak elekten geçiri-  bulundurularak  en  az  100-150  kilo
                                    lir  ve  unları  ayrıştırılır.  Unu  ayrılmış   domates satın alınır, alınan bu domates-
                                    hamur işleri uygun kaplarda saklanmaya   ler yıkanır, yıkandıktan sonra ikiye kesi-
                                    alınır. Eriştelerin bir kısmı ise tandır veya   lerek bidonlara doldurulur ve bir-iki gün
                                    fırında kavrularak saklanır.         güneş  altında  eprimeye  bırakılırdı.
                                    Eskiden birçok evde yapılan fakat bugün   Güneşte  bekleyen  domatesler  hem
   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216