Page 446 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 446
KAYSERİ | MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ
446
KAYSERI | CRADLE OF CIVILIZATION
♦ | F.: Derya Yazar
KIŞ HAZIRLIKLARI Çorba, aş makarna, erişte kesilirken, bu işler imece usulü ile yapılır.
Eski deyimle Kayseri’de bağlar, bir bakıma “fakir–fukaranın geçim Biber, kabak, fasulye, bezelye, nane kurutulur; bağda yetişiyorsa bağdan,
kaynağı” idi. Birçok aile kış hazırlığını orada yapar, yakacağını bağdan yetişmiyorsa Argıncık’tan gelen keleklerle turşu kurulurdu. Kış ayla-
elde ederdi. Bağlardan elde edilen sebze–meyveler yaz boyunca kurutu- rında et bulmak zor olduğu için küçükbaş–büyükbaş hayvanlar kesilir,
lur, pestil, reçel, marmelat, konserve yapılırdı. En son bağ bozumundan kavurma, sucuk, pastırma yapılırdı.
sonra da pekmez kaynatılır, kış hazırlıkları son bulurdu. Pekmez kaynatılırken üzüm pestilleri, köfterler yapılır, daha önce-
Kış hazırlıkları evden eve değişmekle beraber; gül suyu, koruk suyu, den ipe dizilen badem ve cevizlerden tatlı sucuklar yapılır, kuruması
sirke, yaprak, biber–domates salçası, turşu yapılır, satın alınan peynirler için asılırdı.
çömleklere basılırdı. Kışın yenecek yağlar da (tereyağı) sızdırılır ve kış
için hazır edilirdi. Bir çok evde kuskus dökülür, bulgur kaynatılır, nişasta
yapılırdı.