Page 446 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 446

KAYSERİ | MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ
                446
                      KAYSERI | CRADLE OF CIVILIZATION



























































                  ♦ | F.: Derya Yazar



                   KIŞ HAZIRLIKLARI                                                     Çorba, aş makarna, erişte kesilirken, bu işler imece usulü ile yapılır.
                   Eski deyimle Kayseri’de bağlar, bir bakıma “fakir–fukaranın geçim   Biber, kabak, fasulye, bezelye, nane kurutulur; bağda yetişiyorsa bağdan,
               kaynağı” idi. Birçok aile kış hazırlığını orada yapar, yakacağını bağdan   yetişmiyorsa Argıncık’tan gelen keleklerle turşu kurulurdu. Kış ayla-
               elde ederdi. Bağlardan elde edilen sebze–meyveler yaz boyunca kurutu-  rında et bulmak zor olduğu için küçükbaş–büyükbaş hayvanlar kesilir,
               lur, pestil, reçel, marmelat, konserve yapılırdı. En son bağ bozumundan   kavurma, sucuk, pastırma yapılırdı.
               sonra da pekmez kaynatılır, kış hazırlıkları son bulurdu.                Pekmez kaynatılırken üzüm pestilleri, köfterler yapılır, daha önce-
                   Kış hazırlıkları evden eve değişmekle beraber; gül suyu, koruk suyu,   den ipe dizilen badem ve cevizlerden tatlı sucuklar yapılır, kuruması
               sirke, yaprak, biber–domates salçası, turşu yapılır, satın alınan peynirler   için asılırdı.
               çömleklere basılırdı. Kışın yenecek yağlar da (tereyağı) sızdırılır ve kış
               için hazır edilirdi. Bir çok evde kuskus dökülür, bulgur kaynatılır, nişasta
               yapılırdı.
   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451