Page 444 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 444
KAYSERİ | MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ
444
KAYSERI | CRADLE OF CIVILIZATION
♦ Tandır | F.: Alüze Dökmeci
de olsa bir kulübeye sahip olduğunu ve zenginlerin Talas, Hisarcık gibi conditions and values have changed, the practice of immigration to the
köyleri tercih ettiğini söyler. Aynı zamanda 1500–1584 yılları arasında vineyards still continues.
bağ ürünlerinden alınan verginin, Kayseri çevresinde üretilen tüm It is not known exactly when the vineyard and summer migration
tahıllardan daha fazla olduğunu ifade eder. culture in Kayseri started. Jennings who examined the social and economic
Evliya Çelebi de Kayseri’de 103 adet gezinti ve sefa yeri olduğunu, situation of the Erciyes Mountain region in the 16 century; says as far
th
bunlardan Hisarcık mesiresinin “ab–ı hayat sulu, çimenzarlı bir yer” as the importance of Erciyes is concerned, that high quality vegetables,
olduğunu söylemiştir. fruits and grapes are grown and that everybody has a close–distant /
Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın Kayseri’deki yazlık köşk big–small vineyard, fruit tree, small or big house or even a hut. He says
kalıntısı, Erciyes eteklerindeki bağlarda bulunan diğer benzer kalın- people prefer areas like Hisarcik and Talas. At the same time, between
tılar, Selçuklular zamanında bile bağ–bahçe kültürünün olduğunun 1500 and 1584, the taxes taken from the vineyard products are more than
bir kanıtıdır. grains produced around Kayseri.
Kayseri bağları hem bağ, hem de bahçe gibi düşünülmelidir. Her Evliya Çelebi also said that there were 103 places to visit and enjoy
bağın içinde üzüm kütükleriyle birlikte mutlaka meyve ağaçları da in Kayseri, and that the fountain of Hisarcık was “a place with a watery,
bulunur. Ana ürün üzüm olmakla birlikte, kiraz, vişne, elma, armut, fertile place”.