Page 451 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 451

kayseri yemek kültürü | kayseri yemekleri  451
                                                                                                                 KayserI food culture | KayserI foods



                                                                                          KAYSERI YEMEKLERI
                                                                                          Her toplumun kendine has bir yeme alışkanlığı vardır. Bireylerin
                                                                                      yaşam sürelerini ve kalitesini, genetik miraslarını, yaygın hastalıklarını,
                                                                                      fiziksel yapılarını bu alışkanlıklar belirler. Bu nedenle, her toplumda
                                                                                      farklı yeme-içme alışkanlıklarını, yemek çeşitlerini, farklı lezzetleri,
                                                                                      farklı yemek pişirme ve saklama yöntemlerini görmek mümkündür.
                                                                                          Birçok kültürel zenginliğe ve binlerce yıllık geçmişe sahip olan
                                                                                      Anadolu’nun kadim şehri Kayseri, kültürel zenginliğini yemek ve
                                                                                      mutfak kültürüne yansıtmayı başarmıştır. Kayseri mutfağı, bölgenin
                                                                                      Türk mutfak kültüründeki temel karakteristiklerin betimlenmesinde
                                                                                      ve yemeklerin kültürel kökenlerinin ortaya çıkarılmasında belirleyici
                                                                                      bir özelliğe sahiptir.










                                                                                          “Evvela has ve beyaz ekmeği, lavaşa yufkası, katmer çöreği,
                                                                                       katmerli baharatlı böreği, lahm–ı kadid (kurutulmuş et) adıyla
                                                                                           meşhur kimyonlu ve baharatlı sığır pastırması ve kokulu et
                                                                                                sucuğu yeryüzünde yoktur. Padişahlara hediye gider.”




                                                                                          “There is no similar thing to its unique and white bread, thin
                                                                                                          pita bread, katmer, spicy börek, dried meat,
                                                                                                 spicy pastrami and meat sausage famous for its smell.
                                                                                                               These are served as gifts to the sultans.”


                                                                                                                                        Evliya Çelebi











                                                                                          KAYSERI FOODS

                                                                                          Every society has its own eating habits. These habits determine the
                                                                                      lifespan and quality of individuals, their genetic heritage, their common
                                                                                      diseases, and their physical structures. Hence, it is possible to observe
                                                                                      different eating and drinking habits, different types of food, different
                                                                                      tastes, different ways of cooking and storing in each society.
                                                                                          Having a rich culture and a history of thousands of years, Kayseri,
                                                                                      the archaic city of Anatolia, has managed to reflect its cultural richness in
                                                                                      the food and culinary culture. The Kayseri cuisine has a decisive character
   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456