Page 451 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 451
kayseri yemek kültürü | kayseri yemekleri 451
KayserI food culture | KayserI foods
KAYSERI YEMEKLERI
Her toplumun kendine has bir yeme alışkanlığı vardır. Bireylerin
yaşam sürelerini ve kalitesini, genetik miraslarını, yaygın hastalıklarını,
fiziksel yapılarını bu alışkanlıklar belirler. Bu nedenle, her toplumda
farklı yeme-içme alışkanlıklarını, yemek çeşitlerini, farklı lezzetleri,
farklı yemek pişirme ve saklama yöntemlerini görmek mümkündür.
Birçok kültürel zenginliğe ve binlerce yıllık geçmişe sahip olan
Anadolu’nun kadim şehri Kayseri, kültürel zenginliğini yemek ve
mutfak kültürüne yansıtmayı başarmıştır. Kayseri mutfağı, bölgenin
Türk mutfak kültüründeki temel karakteristiklerin betimlenmesinde
ve yemeklerin kültürel kökenlerinin ortaya çıkarılmasında belirleyici
bir özelliğe sahiptir.
“Evvela has ve beyaz ekmeği, lavaşa yufkası, katmer çöreği,
katmerli baharatlı böreği, lahm–ı kadid (kurutulmuş et) adıyla
meşhur kimyonlu ve baharatlı sığır pastırması ve kokulu et
sucuğu yeryüzünde yoktur. Padişahlara hediye gider.”
“There is no similar thing to its unique and white bread, thin
pita bread, katmer, spicy börek, dried meat,
spicy pastrami and meat sausage famous for its smell.
These are served as gifts to the sultans.”
Evliya Çelebi
KAYSERI FOODS
Every society has its own eating habits. These habits determine the
lifespan and quality of individuals, their genetic heritage, their common
diseases, and their physical structures. Hence, it is possible to observe
different eating and drinking habits, different types of food, different
tastes, different ways of cooking and storing in each society.
Having a rich culture and a history of thousands of years, Kayseri,
the archaic city of Anatolia, has managed to reflect its cultural richness in
the food and culinary culture. The Kayseri cuisine has a decisive character