Page 453 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 453
kayseri yemek kültürü | kayseri yemekleri 453
KayserI food culture | KayserI foods
♦ | F.: Mehmet Özçelik
yaşarsa yaşasın yemeklerine duyduğu özlemi; “Kursak, kavurgasını ister.” Kayseri defines its culture by the name of “Yili” (local) and created
diyerek dile getirir. this brand for promoting its culture. Someone that comes originally from
Mutfak geleneği dün olduğu gibi bugün de Kayseri’de ve Kayseri Kayseri always misses the food of Kayseri; “S/he always wants the kursak
dışında yaşayan Kayserililer tarafından bir kültür olarak devam etti- or the kavurga (roasted wheat, corn, or chickpeas)”.
rilmektedir. Kayseri ketesi, Kayseri içlisi, pastırmalı yumurta, keşkek, The culinary tradition continues today as a culture by the locals living
lahana ve patlıcan dolması, Kayseri köftesi, sulu ve sini mantı, un köftesi, in Kayseri or out. Kayseri dishes such as Kayseri kete, Kayseri içlisi, eggs
çılbır, mumbar dolması gibi Kayseri’ye has yemekleri Karamanlı Orto- with pastrami, keşkek (a dish of mutton or chicken and coarsely ground
dokslar tarafından bilinen ve hala Yunanistan’da yapılan yemeklerdir. wheat), stuffed eggplants and stuffed cabbage leaves, Kayseri meatballs,
Aynı husus Ermeniler için de geçerlidir. ravioli served in broth, dumplings, poached eggs with yogurt and stuffed
sheep sausages are dishes that are very common among the Orthodox
Kayseri ilçelerinin hepsinin hem ortak hem de kendine has mutfak people coming from Karaman and still living in Greece. This is also valid
kültürleri bulunmaktadır. for the Armenians.
Akkışla: Asker kömbesi, boğmaç, Türkmen pilavı, halüz (halis),
haside, hüvelemeç, kuymak, lebeç, omaç, tuzlu sütlaç, sütlü köfte, All Kayseri districts reveal both common and unique culinary cultures.
gavur pancarı çorbası, piçik burnu dolması, çiriş aşı gibi yemekler Akkışla: Meals such as asker kömbesi, boğmaçi Turkmen pilaf, halüz
yapılmaktadır. (halis), haside, hüvelemeç, kuymak, lemeç, omaç, salty rice pudding, milky
Bünyan: Gendime, bulgur pilavı ve ekmek mantısı önemli yemekler meatballs, gavur pancarı soup, piçik burnu dolması, çiriş (sansevieria) aşı.
arasındadır. Bünyan: Gendime, bulgur pilaf, and bread ravioli constitute the sig-
Develi: Develi cıvıklısı, pırtımpırt (kurtumburt) önemli yemek- nature dishes of the region.
lerdendir. Develi: Develi şıklıklı, pırtımpırt (kurtumburt) are important dishes.
Pınarbaşı: Çerkez ve Avşar yemekleri ünlü olup, patatesi meşhurdur. Pınarbaşı: Circassian and Avşar dishes are very famous as well as the
Patatesli mantı, halive, velibah, sips-paste ve Avşarların mercimekli potato. Potato ravioli, halibe, velibah, sips-paste and lentil bulgur pilaf of
bulgur pilavı önemli yemekler arasındadır. Avşars are among the prominent dishes.