Page 453 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 453

kayseri yemek kültürü | kayseri yemekleri  453
                                                                                                                 KayserI food culture | KayserI foods








































                                                   ♦ | F.: Mehmet Özçelik



               yaşarsa yaşasın yemeklerine duyduğu özlemi; “Kursak, kavurgasını ister.”   Kayseri defines its culture by the name of “Yili” (local) and created
               diyerek dile getirir.                                                  this brand for promoting its culture. Someone that comes originally from
                   Mutfak geleneği dün olduğu gibi bugün de Kayseri’de ve Kayseri     Kayseri always misses the food of Kayseri; “S/he always wants the kursak
               dışında yaşayan Kayserililer tarafından bir kültür olarak devam etti-  or the kavurga (roasted wheat, corn, or chickpeas)”.
               rilmektedir. Kayseri ketesi, Kayseri içlisi, pastırmalı yumurta, keşkek,   The culinary tradition continues today as a culture by the locals living
               lahana ve patlıcan dolması, Kayseri köftesi, sulu ve sini mantı, un köftesi,   in Kayseri or out. Kayseri dishes such as Kayseri kete, Kayseri içlisi, eggs
               çılbır, mumbar dolması gibi Kayseri’ye has yemekleri Karamanlı Orto-   with pastrami, keşkek (a dish of mutton or chicken and coarsely ground
               dokslar tarafından bilinen ve hala Yunanistan’da yapılan yemeklerdir.   wheat), stuffed eggplants and stuffed cabbage leaves, Kayseri meatballs,
               Aynı husus Ermeniler için de geçerlidir.                               ravioli served in broth, dumplings, poached eggs with yogurt and stuffed
                                                                                      sheep sausages are dishes that are very common among the Orthodox
                   Kayseri ilçelerinin hepsinin hem ortak hem de kendine has mutfak   people coming from Karaman and still living in Greece. This is also valid
               kültürleri bulunmaktadır.                                              for the Armenians.
                   Akkışla: Asker kömbesi, boğmaç, Türkmen pilavı, halüz (halis),
               haside, hüvelemeç, kuymak, lebeç, omaç, tuzlu sütlaç, sütlü köfte,         All Kayseri districts reveal both common and unique culinary cultures.
               gavur pancarı çorbası, piçik burnu dolması, çiriş aşı gibi yemekler        Akkışla: Meals such as asker kömbesi, boğmaçi Turkmen pilaf, halüz
               yapılmaktadır.                                                         (halis), haside, hüvelemeç, kuymak, lemeç, omaç, salty rice pudding, milky
                   Bünyan: Gendime, bulgur pilavı ve ekmek mantısı önemli yemekler    meatballs, gavur pancarı soup, piçik burnu dolması, çiriş (sansevieria) aşı.
               arasındadır.                                                               Bünyan: Gendime, bulgur pilaf, and bread ravioli constitute the sig-
                   Develi: Develi cıvıklısı, pırtımpırt (kurtumburt) önemli yemek-    nature dishes of the region.
               lerdendir.                                                                 Develi: Develi şıklıklı, pırtımpırt (kurtumburt) are important dishes.
                   Pınarbaşı: Çerkez ve Avşar yemekleri ünlü olup, patatesi meşhurdur.    Pınarbaşı: Circassian and Avşar dishes are very famous as well as the
               Patatesli mantı, halive, velibah, sips-paste ve Avşarların mercimekli   potato. Potato ravioli, halibe, velibah, sips-paste and lentil bulgur pilaf of
               bulgur pilavı önemli yemekler arasındadır.                             Avşars are among the prominent dishes.
   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458