Page 452 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 452

KAYSERİ | MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ
                452
                      KAYSERI | CRADLE OF CIVILIZATION







































                  ♦ | F.: Veli Dölek                                                     ♦ | F.: Ahmet Şahinbaş



                   Kayseri’de varlığını devam ettiren Çerkez, Avşar, Uygur ve Muhacir   in describing the basic characteristics of the region in Turkish culinary
               kültürü de Kayseri mutfağının zenginleşmesinde önemli bir yere sahip-  culture and in revealing the cultural origins of food.
               tir. Çerkez mantısı, Kayseri’deki yerlilerin mantı kültürü ile Çerkezlerin   Circassian, Avşar, Uyghur and Muhajir cultures, which are still present
               anavatanlarından getirdiği yemek kültürünün birleşmesi sonucu ortaya   in Kayseri, play a prominent role to enrich the Kayseri cuisine. Circassian
               çıkan sentezin varlığını göstermesi bakımından bir örnektir.           ravioli (mantı) is an example of a synthesis and the combination of the
                   Kayseri’ye iç göçler nedeniyle köy ve kasaba kültürü, dış göçler   food culture with the ravioli culture of Kayseri’s locals and the Circassian
               nedeniyle çeşitli illerden kültürler taşınmış, bu durum Kayseri mut-   culture.
               fağını zenginleştirmiştir.                                                 Due to internal migrations in Kayseri, the rural and village culture
                   Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak unlu ve etli besinlerden oluşur. Ünü   came to Kayseri while the other cultures influenced the Kayseri cuisine
               herkes tarafından bilinen mantı çeşidi etli mantıdır. Kayseri mutfağının   due to the external migration.
               başlıca beslenme malzemelerini buğday, ekmek, bulgur, ev makarnası,        Kayseri cuisine consists mainly of floury and meaty foods. The meat
               erişte, yufka, mantı, un çorbası, kuskus, mercimek, fasulye, nohut,    ravioli is well known to everybody. The main nutritional ingredients of
               bakla, meyve ve sebzeler oluşturur.                                    Kayseri cuisine consist of wheat, bread, bulgur, homemade pasta, noodles,
                   Kayseri’ye has lezzetlerden olan pastırma, sucuk ve mantı özel-    yufka (a thin sheet of dough), ravioli, flour soup, couscous, lentils, beans,
               likleri itibariyle Kayseri ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.   chickpeas, broad beans, fruits, and vegetables.
               Pastırma, sucuk, mantı ve gilaburu suyu; işlenmiş gıda sektöründe          Pastrami, sujuk, and ravioli constitute the special flavors of Kayseri
               ulusal-uluslararası piyasalarda ticari değeri olan tescilli markalar   and they provide significant contributions to the economy of Kayseri.
               olarak yerini almıştır.                                                Pastrami, sujuk, ravioli and highbush cranberry juice; have taken their
                   Kayseri yemekleri lezzetli olduğu kadar, beslenme ve sağlık açısın-  place as a registered trademark in the processed food sector at the national
               dan da dengeli bir mutfaktır. Yemeklerde çeşitli besin gruplarını aynı   and international markets.
               anda barındırması, ona üstünlük kazandırmıştır.                            Kayseri cuisine offers a balanced diet in terms of health and nutrition
                   Kayseri yaşayagelen kültürünü Kayseri ağzı ile “Yilli” (yerli) ismiyle   and it is delicious. Since it includes many food groups in the one meal,
               tanımlayarak kültürünü bu isimle markalaştırmıştır. Bir Kayserili nerede   Kayseri cuisine is superior.
   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457