Page 454 - kayseri-medeniyetlerin-besigi
P. 454
KAYSERİ | MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ
454
KAYSERI | CRADLE OF CIVILIZATION
İncesu: İncesu ilçesinde üzüm önemli bir besin ve gelir kaynağıdır. İncesu: Grape is an important source of food and income in the town
Üzüm ve pekmezden yapılan tatlılar meşhurdur. Dolaz tatlısı, ayva dol- of İncesu. Sweets made with grapes and grape molasses are very famous.
ması ve poliza, pekmez ile yapılan tatlılardır. Üzümlü yahni, gendime, Dolaz dessert, stuffed quince, and poliza constitute the desserts made
bulamaç çorbası ve tandır en önemli yemeklerdendir. with molasses. Stew with grapes, gendime, bulamaç soup, and tandouri
Hacılar: Tandır ekmeği, tandır böreği, yaş tarhana çorbası, aside, are the most significant dishes.
sütlü çorba ve kabak çiçeği dolması en çok yapılan yemeklerdendir. Hacilar: Village bread, tandoor pie, wet tarhana soup, aside, milky
Yahyalı: İlkbaharda çıkan dağ bitkilerinden çiriş, cırtlık ve övelek soup and stuffed squash blossoms are among the famous dishes.
toplamak Yahyalı halkı için büyük bir gelenektir. Sonbaharda kuşburnu Yahyalı: It is a great tradition for the locals of Yahyali to collect plants
ve kızılcık toplanır. Arabaşı, borani, bulamaç, bulgur aşı, çiriş, erişte such as çiriş, cırtlık, and övelek during spring. Rosehips and cranberries
pilavı, et bezdirme ve köfter ilçenin önemli yemekleri arasındadır. are collected in the autumn. Arabaşı, borani, bulamaç, bulghur meal,
Sarıoğlan: Mumbar dolması, halis, çullama, güveç, kete, cılbır, çiriş, noodle pilaf, et bezdirme, and meatballs can be named among the
mercimekli pilav, keşkek, etli köfte, bulgur aşı, tutmaç, kabak kabuğu, famous dishes of the region.
oğmaç ve üzümlü sütlaç en çok yapılan yemeklerdendir. Sarıoğlan: Stuffed sheep sausages, halis, çullama, stew, kete, çılbır,
Tomarza: Toga (toyga) çorbası, karışık çorba, mercimekli Avşar rice with lentils, keşkek, meatballs, bulghur meal, tutmaç, kabak kabuğu,
pilavı, köylü pilavı, bulgur köfte, hıngel mantı, yağlı kömbe ve dolaz oğmaç and rice pudding with grapes are the most common foods.
ilçenin önemli yemeklerindendir. Tomarza: Toga (toyga) soup, mixed soup, Avsar pilaf with lentils,
Yeşilhisar: Kayısı hoşafı, kayısı pestili, dolaz, köfter, halvater, çöm- peasant pilaf, bulgur meatballs, hıngel ravioli, fatty kömbe and dolaz are
lekte pakla, tava ve tahinli pide en çok yapılan yemeklerdendir. the signature dishes of the town.
Özvatan: Köfte çöreği, kete tenekede tavuk, cimcik aşı ve yoğurt Yeşilhisar: Apricot compote, apricot fruit roll-up, dolaz, köfter, halvater,
tatlısı önemli yemeklerdendir. pakla in the pot, pan and pitta with tahini are the most usual dishes.
Sarız: Tirşik çorbası, kömbe, yağlambaç, çoban aşı, bulamaç ve Özvatan: Meatballs cake, chicken with kete, cimcik aşı and yogurt are
soğanak en çok yapılan yemeklerdendir. the most significant dishes.
Çerkezlerin mutfağında; Çerkez mantısı (psihalive), etli Çerkez Sarız: Tirşik soup, kömbe, yağlambaç, shepherd meal, bulamaç, and
mantısı, halive, hengel, kırnış (gınnış), etli börek, sips-paste, gubate, soğanak are the most common dishes.
velibah, nış ve maramisa önemli bir yer tutar. Circassian ravioli (psihalive), meaty Circassian ravioli, halive, hengel,
Avşar mutfak kültüründe; mercimekli pilav, çiriş çorbası, çiriş aşı kırnış (gınnış), meat pie, sips-paste, gubate, velibah, nış and maramisa
dinamik bir şekilde yaşamaktadır. have an important place in the cuisine of the Circassians.
Uygur mutfağında daha çok et ve et ürünleri, hamur ve sebzeye Pilaf with lentils, çiriş soup, çiriş meals are very common in Avşar
dayalı bir mutfaktır. Kayseri mutfak kültüründe; çöçüre, buhurda et culinary culture in a dynamic way.
mantısı, etli mantı kavurması, etli havuçlu pilav ve sebzeli makarna Uyghur cuisine consists of mainly a cuisine based on meat and meat
ile yer alır. products, dough and vegetables. Çöçüre, meaty ravioli cooked with steam,
Ahıska yemek kültürü bugün Kayseri’de Ahıska Türkleri ve 93 fried meaty ravioli, meaty pilaf with carrot and vegetable pasta are very
(1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi) Muhacirleri tarafından yaşatılmakta- common in Kayseri culinary culture.
dır. Günümüzde; feselli, patatesli ve etli yahni, kete, bişi, mafiş, sarı- Ahiska culinary culture still alive today in Kayseri by Meskhetian
ğıburma, poğaç, külleme, bazlama, içli ve yağlı poğaç, hıngel, peynirli (Ahiska) Turks and 93 (1877-1878 Ottoman-Russian War) emigrants. Today
ve yoğurtlu kayıtme, gurut, papa, hasıl, helle, pursuk çorbası, nuğul, these dishes are still very common; feselli, potato and meaty stew, kete,
gagala, kaymak- kuymak, tarhana, ayran aşı, kaygana, dolaz, aşure, bişi, mafiş, sarığıburma, poğaç, külleme, bazlama (flatbread), stuffed and
kımıl, armut ve lahana turşusu yapımına devam edilmektedir. fatty pastry, hıngel, kayıtme with yogurt and cheese, gurut, papa, haısl,
helle, pursuk soup, nuğul, gagala, kaymak-kuymak, tarhana, ayran aşı,
Bazı Kayseri Yemekleri kaygana, dolaz, ashoura, kımıl, pear and cabbage pickles.
Çorbalar: Ayran aşı (soğuk çorba), geberti, börek aşı (kulak çorbası),
çiriş çorba, düğürcük çorbası, (bulgur aşı), çöçüre, yeşil mercimekli erişte Some Kayseri Dishes
çorbası, ekşili çorba, arabaşı, gendime çorbası, gözü deneli un çorbası, Soups: ayran aşı (cold soup), geberti, börek aşı (kulak soup), çiriş
köfte çorbası, kurşun aşı, kuru bamya çorbası, tarhana çorbası, toyga soup, düğürcük soup, (bulghur meal), çöçüre, green lentil noodle soup,
çorbası, tuzlu sütlaç (sütlü çorba) ve yoğurtlu çorbadır. sour soup, spicy chicken soup, gendime soup, gözü deneli flour soup,
Sebze Yemekleri: Borani, çiriş aşı, ıspanak kavurma, kabak çıtması, meatball soup, kurşun aşı, dried okra soup, tarhana soup, toyga soup,
yeşil fasulye, ayva dolması, biber dolması, kabak dolması, etli lahana salty rice pudding (milky soup) and yoghurt soup.
sarması, pırasa dolması, havuçlu pilav ve zeytinyağlı yaprak sarmasıdır.