Page 194 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 194

Kadir Dayıoğlu
            sırada yer aldı. 2016’ya “teftiş” nedeniyle katılamadı ama 2015 sıralamasında 101. ve
            2014 sıralamasında 97. sırada görüyoruz.
               “Kayseri Şeker Fabrikası’nın faaliyet alanı içerisinde 4 il (Kayseri, Sivas, Yozgat ve
            Nevşehir) ve bunlara bağlı 28 ilçe ve 12 bölge var. 226 köyde ve 2 fabrika için 8.829 çiftçi
            ile üretim sözleşmesi gerçekleştirildi. 407 bin dekar arazi üzerinde üretim yapılmakta.
            Bu üretim sonucunda 2 milyon 163 ton şeker pancarı üretilmek üzere sözleşme yapıldı.
            Bu sene en az 2 milyon 300 ton pancar işlemeyi ümit ediyoruz. Yani %8 dönem artışı
            bekleniyor.

               Boğazlıyan ve Kayseri Şeker fabrikalarında toplamda 335 bin ton kristal şeker üretimi
            planlanıyor. Ayrıca 465 bin ton yaş küspe, 30 bin ton kuru küspe üretmeyi hedefleniyor
            ve bunların sonucunda 92 bin ton melas üretilmesi planlanmış durumda. İki fabrikada
            ki kuru küspe, yaş küspe, kristal şeker, melas üretimi sonucunda ve iştirakleri ile birlikte
            Kayseri Şeker Fabrikasının bölgenin gayri safi milli hasılasına toplam bir milyar iki yüz
            milyon lira katkı vermesi bekleniyor.
               Kayseri Şeker Fabrikasında ise; 1 milyon 100 bin ton şeker pancarı işlenecek. 165
            bin kristal toz şeker, 225 bin ton yaş küspe, 145 bin ton kuru küspe ve 44 bin ton melas
            üretilecek. Kayseri ve Sivas’a ait 158 köyde 5080 çiftçi ile pancar ekimi sözleşmesi
            gerçekleştirdi. (Hüseyin Akay, 61. Kampanya Dönemi açılış konuşması, Eylül/2015)”
            2009-2010 pancar alım kampanyasında 2 milyon 250 bin ton pancar işlenip, 330 bin
            ton kristal şeker ve 88 bin ton melas elde etmişti (2011).


                                    Boğazlıyan Şeker Fabrikası
               Kayseri Şeker Fabrikası tarafından kurulan önemli bir tesis. Yozgat’ın Boğazlıyan
            ilçesinde kuruldu. Boğazlıyan Şeker ve Mamulleri Entegre Tesisi, 1 Temmuz 2005
            tarihinde yapılan temel atma töreni ile inşaat, imalat ve montaj çalışmaları 14 ay gibi
            şaşırtıcı bir süre içerisinde tamamlanmış hizmetine sunuldu. Tabii, bunda, o dönem
            Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Vedat Ali Özışık’ı emeği ve gayreti çok olmuştur. Şimdi
            ise, bu görevi Hüseyin Akay yürütüyor. Dünyanın en son teknoloji ile donatılmış tesisi
            olan Boğazlıyan Şeker ve Mamulleri Entegre Tesisi, 920 dekar alan ve 60 bin metrekare
            kapalı alan üzerinde, nominal kapasitesi 10 bin ton/gün, maksimum kapasitesi ise 12
            bin ton/gün olan bir kuruluş.











            194
   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199