Page 398 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 398
imalinde kademeli olarak aşama kaydeden firma, kombine olabilmek için modern bir
fabrika inşaatine girişti.
1983 yılında “Et Kombinesi” hüviyetini alan Başyazıcıoğlu firması, ürün yelpazesini
genişleterek, salam, sosis, kavurma, fümedil ve jambon gibi et mamüllerinin üretimine
başladı. Daha sonra kendi besi çiftliğini kuran firma böylece daha istikrarlı hammadde
kaynağını temin etmiş oldu.
Saray Tarım ve Hayvancılık
1998 yılında Saray Tarım ve Hayvancılık AŞ.’ nin temeli atıldı. Almanya’dan 1999
yılında 650 baş gebe düve ithalatının ardından hızlı bir büyüme gerçekleştiren Saray
Tarım ve Hayvancılık bugün; 90 Milyon Dolar yatırım maliyeti, 20 bin büyük baş sürü
mevcudu, 30 bin litre/gün süt üretimi, günlük 450 ton yem tüketimi, 16 bin dekar
bitkisel üretim arazisi ve 250 kişiye sağladığı istihdamla Türkiye’nin önemli entegre
tarım işletmelerine dönüştü.
Entegre Tarım İşletmeleri; Kayseri Develi’de Kurulu Süt Sığırcılığı İşletmesi, Yem
Fabrikası, Kesimhane, Et Ürünleri Üretim Tesisi, Süt ve Süt Ürünleri Üretim Tesisi,
Kayseri-Yeşilhisar ve Adana’da kurulu Besi işletmeleri, Yeşilhisar ve İstanbul’da kurulu
karantina ahırları ile İzmir’de bulunan Narenciye çiftliğinden oluşmakta. 2018 yılı orta-
larında ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Saray Halı ile birlikte Saray Tarım ve
Hayvancılık konkordato ilan etti. Bu istek, ilgili mahkemece kabul edildi.
Su Ürünleri
Kayseri’de yeni bir sektör doğdu. Su ürünleri üretimi ağırlık kazanmaya başladı. İl
Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan, “İlimiz İçin Düşünülen Stratejiler ve
Projeler (Kayseri 2011)” çalışmasında, Kayseri’de 65 işletmeye, alabalık üretim amacıyla
“su tahsisi” yapıldığını öğreniyoruz. Yemliha Baraj Gölü’nde, Bahçecik Baraj Gölü’nde vs.
yoğun bir biçimde, Su Ürünleri işletmeciliği yapıldığını ve işletmelerin desteklendiğini,
İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kayıtlarından öğreniyoruz.