Page 397 - kayseride_ticaret_ve_sanayi
P. 397
Kayseri’de Ticaret ve Sanayi
Pastırma ve Sucuk
Kayseri, tarımsal ve hayvansal gıda ürünlerinin yoğun olarak üretildiği bir il. Pas-
tırma ve sucuk, Kayseri ile özdeş halde. Pastırma ve sucuk dendi mi ilk akla Kayseri
gelir. “Kayseri Pastırması” ve “Kayseri Sucuğu” Türk Patent Enstitüsünce “Coğrafi İşaret”
olarak tescillenmiş durumda. Şahin/Fazlıoğlu, TAM–ET, Başyazıcıoğlu, İmamoğlu,
Başyazıcıoğlu, Müslümoğlu, Ünlü/Eti, Saray Çiftlik et ve et ürünlerinde yoğun üretim
yapan kuruluşlarımızdan bir kaçı. Süt ve süt ürünlerinde ise BİRSEN-GIDA ve TEPE ilk akla
gelenler. ASİL DERİ ise büyük çapta mandıracılık yapmakta aynı zamanda fabrikasyon
ayakkabı üretmekte.
Şahin
Fazlıoğlu ailesine ait bir tesis. 1923‘ten bugüne dededen toruna intikal ederek gelen
pastırma ve sucuk üretiyor. 2002 yılından itibaren Fazlıoğlu Et ve Et Ürün Gıda Sanayi
Ticaret A.Ş, 2004 yılı Mart ayından itibaren ise Fazlıoğlu Et ve Et Ürün Gıda Sanayi Ticaret
A.Ş ve 01.04.2013 tarihi itibari ile Fazlıoğlu Et ve Et Ürün Gıda Sanayi Ticaret A.Ş olarak
Kayseri’nin Karpuzatan mevkiinde üretimini devam ettirmekte. 2016 yılında, “İSO İkinci
500 Büyük Sanayi Kuruluşu” çalışmasında 221.; 2017’de ise 363. Sırada yer aldı. İşletme;
4.500 m² açık ve 15 bin m² kapalı alan üzerine kurulmuş olup günlük 50 ton üretim
kapasitesine sahiptir. 150 personeli ve 100’e yakın ürün çeşidi ile hizmet vermekte.
Imamoğlu
Kayseri’nin önemli et ve et ürünleri üreten firmalardan birisi. 1925 yılından beri,
87 yıllık bir geçmişi olan köklü bir aile şirketidir. Kurucusu Osman İmamoğlu’ndan
Mehmet İmamoğlu’na kadar uzanan; Üç kuşaklık deneyimi ve özverili bir geçmişi var.
Bugün, aynı zamanda bir hukukçu olan Nazmi İmamoğlu Şirketi yönetiyor.
Başyazıcı
1953 yılında Mahmut Başyazıcıoğlu, bir aile şirketi kurarak Kayseri pastırması
üretimini başlattı. Daha sonra arz talep sonucunda ev tipi sucuk üretimine başladı.
Uzun yıllar küçük bir işletme içerisinde kendi teknik olanakları ile pastırma ve sucuk
397