Page 53 - kayseri_mutfagi
P. 53

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                     KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Diğer Yemekler












                         Kaygana
                         Eskiden düğünlere, özel günlere yahut doğum olan eve komşuların ballı yahut şekerle
                         kaygana yaparak gönderdiği kayıtlıdır.

                         Hakırdak (Kıkırdak)
                         Kuyruk yağı saklanmak üzere eritildikten sonra kalan bu çıtır çıtır parçalar Türk Mutfa-
                         ğında sıklıkla hamur işleri ile beraber kullanılır.


                         Kete
                         Doğu ve İç Anadolu’ya özgü bir çörek çeşididir. Kayseri Mutfağında özel kalıplarla üstünü
                         süsleme geleneği vardır.

                         Halka
                         Uzun süre dayanan ve Osmanlı mutfağında yaygın olarak yapılan bu hamur işinin eskiden
                         de fırınlarda yapılıp sarıklara geçirilip satıldığı kayıtlıdır.


                         Erişte
                         Türk mutfağına ait eski yemek formlarından biridir. Şirvani 15. yüzyılda eriştenin yumurta
                         akıyla yoğrulup tel tel kesilip güneşte kurutulduğunu kaydeder. 16. yüzyılda sarayda
                         çorbası, pilavı ve aşı yapılır, pirinç pilavına konulurdu.


                         Kuskus
                         Evliya Çelebinin Mısır’a mahsus yemekler arasında saydığı 13. yüzyılda Arapça yemek
                         kitaplarında geçen kuskus en çok Kuzey Afrikada yapılmakla beraber Ortadoğu ve Anadolu
                         mutfaklarına da yayılmıştır. Fatih devrinde hazır kuskus satan satıcılar olduğu kayıtlıdır.
                         Pilavı, yemeği ve çorbası yapılırdı.


                         Kışlık et/Sızgıt
                         Geleneksel olarak sonbaharda kesilen sığırdan pastırma ve sucuk için ayrılan et çıka-
                         rıldıktan sonra kalan kısım tuzlanıp kavrulur ve çömleklere basılır. Aynı işlem koyun
                         kesildiğinde de yapılır.




                                                                                                                        53
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58