Page 53 - kayseri_mutfagi
P. 53
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Diğer Yemekler
Kaygana
Eskiden düğünlere, özel günlere yahut doğum olan eve komşuların ballı yahut şekerle
kaygana yaparak gönderdiği kayıtlıdır.
Hakırdak (Kıkırdak)
Kuyruk yağı saklanmak üzere eritildikten sonra kalan bu çıtır çıtır parçalar Türk Mutfa-
ğında sıklıkla hamur işleri ile beraber kullanılır.
Kete
Doğu ve İç Anadolu’ya özgü bir çörek çeşididir. Kayseri Mutfağında özel kalıplarla üstünü
süsleme geleneği vardır.
Halka
Uzun süre dayanan ve Osmanlı mutfağında yaygın olarak yapılan bu hamur işinin eskiden
de fırınlarda yapılıp sarıklara geçirilip satıldığı kayıtlıdır.
Erişte
Türk mutfağına ait eski yemek formlarından biridir. Şirvani 15. yüzyılda eriştenin yumurta
akıyla yoğrulup tel tel kesilip güneşte kurutulduğunu kaydeder. 16. yüzyılda sarayda
çorbası, pilavı ve aşı yapılır, pirinç pilavına konulurdu.
Kuskus
Evliya Çelebinin Mısır’a mahsus yemekler arasında saydığı 13. yüzyılda Arapça yemek
kitaplarında geçen kuskus en çok Kuzey Afrikada yapılmakla beraber Ortadoğu ve Anadolu
mutfaklarına da yayılmıştır. Fatih devrinde hazır kuskus satan satıcılar olduğu kayıtlıdır.
Pilavı, yemeği ve çorbası yapılırdı.
Kışlık et/Sızgıt
Geleneksel olarak sonbaharda kesilen sığırdan pastırma ve sucuk için ayrılan et çıka-
rıldıktan sonra kalan kısım tuzlanıp kavrulur ve çömleklere basılır. Aynı işlem koyun
kesildiğinde de yapılır.
53