Page 54 - kayseri_mutfagi
P. 54

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Erişte (Aşmakarna)
                         Yazın bağda hazırlanan kışlık erzaklardan biridir.


                         Yaprak
                         Bağda taze iken toplanan tüysüz ve yumuşak asma yapraklarından çömleklere demet
                         demet koyulur, aralarına kaya tuzu serpilir. Hazırlanan bu salamura sarma yapmak için
                         kullanılır. Bunlardan etli veya zeytinyağlı dolma yapılır.

                         Dolmalık patlıcan
                         Yazın alınan patlıcanlar oyularak hazırlanır ve kış için kurutulur.


                         Yeşil fasulye
                         Kış için kurutması da hazırlanır.

                         Meyve kuruları
                         Kayısı, erik, elma, armut, dut, alıç, muşmula ve üzüm gibi birçok taze meyvenin kurusu
                         yapılır.

                         Yemiş kuruları
                         İğde, ceviz, badem gibi bağlarda bulunan yemişlerden kış için kurutma yapılır.

                         Kavun saklama
                         Saplarından tavana asılarak bodrumlarda saklanması geleneği vardır.

                         Turşu
                         Salatalık, kelek, biber, yeşil domates gibi çeşitli sebzelerin turşusu yapılır.

                         Peynir
                         Taze lorun tuzlanmasıyla ‘Salamura Peyniri’ bekletilerek ‘Çömlek Peyniri’ yapılır.

                         Börekaşı (Böraşı)
                         Mantı gibi hazırlanan hamur ve etten bohçalar naneli, salçalı ve yağlı olarak pişirilip
                         üzerine koruk veya limon suyu ilave edilerek yenir.


                         Börekler
                         Su böreği, yufka böreği, kıymalı börek, tandır böreği, katmer, açma börek, kıvrım börek.

                         Yağlama
                         ‘Şebit Yağlaması’, kıymasız, sadece tereyağı yahut tereyağı, kuyruk yağı ve baharatla
                         hazırlanan karışımla kat kat yağlanan geleneksel mayalı hamur yemeğidir. Yağlamanın
                         kıymalı, peynirli ve hakırdaklı (kavrulmuş kuyruk yağlı) çeşitleri vardır.

          54
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59