Page 56 - kayseri_mutfagi
P. 56

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Borani
                         Borani, burani; Abbasi halifesi Memun’un karısı Buran’ın ismi verilen bir sebze yemeği-
                         dir. Osmanlı kaynaklarında bazıları önce haşlanan sonra kavrulan, bazıları ise üzerine
                         yoğurt konulan sebze yemeklerini tanımlar. Bilinen en erken tarif 10. yüzyıldan bir
                         patlıcan boranisi tarifidir.

                         Mücver
                         Mücver sebze, çırpılmış yumurta ve un karışımından yapılan, bazen de içine kıyma
                         eklenen ve kızartılarak hazırlanan bir yemektir. Osmanlı kayıtlarında patlıcanlı, yeşil
                         fasulyeli, ıspanaklı birçok çeşidi bulunur ama günümüzde yaygın olarak yapılan kabak
                         mücverinin tarifine rastlanmaz.

                         Sulu köfte
                         Köfte tariflerine ilk olarak Arap yemek kitaplarında rastlanılmaktadır. Osmanlı mutfa-
                         ğında onlarca köfte ve köfteli yemek tarifi bulunmaktadır.






                         Detaylar:
                         Cansuyu
                         Mantı, Çorba gibi geç soğuyan yemekler piştikten hemen sonra, şişmemesi için, üzerine
                         yarım bardak kadar soğuk su dökülmesi.

                         Hapan
                         İki elin yanyana gelmesi ile oluşan ölçü birimi.

                         Hazın
                         Kış aylarında tüketilmek üzere sonbaharda tedarik edilip depolanan yiyeceklerin adı.


                         Özeme
                         Yoğurt, ekşi pekmez gibi bazı gıdaların azar azar su ilave edilerek, uygun bir kap içinde
                         kaşıkla ezilerek karıştırılıp kullanmaya hazır hale getirilmesi.


                         Uğra
                         Hamur açarken kullanılan altına üstüne serpilen un









          56
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61