Page 61 - kayseri_mutfagi
P. 61

F: Uğur Aydın



                         Gilaburu




                         Gilaburu, Kayseri bölgesinde yetişen Adoxaceae familyasından kırmızı renkli, nohut
                         büyüklüğünde bir meyve veren ağaç türü. Ekim ayında toplanarak ışık görmeyecek
                         şekilde saklanır, taneleri yenir, bazen suyu çıkarılarak içilir.

                         Kayseri’ye özgü bu içecek ‘Viburnum Opulus’ türünün kurutulmuş olgun meyvesinden
                         hazırlanır. Bu bitki Kuzey ve Orta Anadolu’da orman kenarlarında bulunur, Kayseri’de de
                         bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bazen meyvelerin sıkılmasıyla elde edilen usare
                         içilir, bazen de bir ay kadar suda bekletilerek yapılan meyve turşusu tüketilir.

                         Kayseri’de en yaygın olarak tüketilen içecek gilaburu suyudur. Halk arasında mide, böbrek
                         ve menstrual (adet) ağrılarına iyi geldiği yönünde yaygın inanış vardır. Erciyes Üniver-
                         sitesi’nde yapılan bilimsel bir araştırma sonucunda; gilaburu suyunun içinde bulunan
                         bileşenlerin vücut savunma sistemini güçlendirici ve antimikrobiyal (mikropların
                         gelişmesini önleyici) etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır.

                                                                                                                        61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66