Page 60 - kayseri_mutfagi
P. 60
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Bazlama
Mısır, arpa, darı ve buğday unlarından yapılan mayalı, mayasız, yağlı, yağsız, şekerli,
şekersiz, ince ve kalın pişirilen sac ekmeğini ifade etmek için kullanılır.
Bazlamaç, bazlambac adlarıyla da yapılan bu hamur işi geleneksel Türk mutfağında
bazen mayasız fakat kalın hamurlu ekmek formlarına da denir.
Genellikle bağda sac üzerinde çevrilerek pişirilen ev ekmeği. Sac’ın ısısının ayarlanması
zaman aldığından ‘Er (evin erkeği) düzeldi ömür bitti, sac düzeldi hamur bitti’ bir söze
konu olmuştur. İçli bazlama, tahinli bazlama gibi çeşitleri de yapılır.
Bezdirmeç
Bazlama gibi hazırlanan ama mayalı hamur kullanılmadığı için kabarmayan bir ekmek
çeşididir.
F.: İsmail Daşgeldi