Page 60 - kayseri_mutfagi
P. 60

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Bazlama
                         Mısır, arpa, darı ve buğday unlarından yapılan mayalı, mayasız, yağlı, yağsız, şekerli,
                         şekersiz, ince ve kalın pişirilen sac ekmeğini ifade etmek için kullanılır.
                         Bazlamaç, bazlambac adlarıyla da yapılan bu hamur işi geleneksel Türk mutfağında
                         bazen mayasız fakat kalın hamurlu ekmek formlarına da denir.
                         Genellikle bağda sac üzerinde çevrilerek pişirilen ev ekmeği. Sac’ın ısısının ayarlanması
                         zaman aldığından ‘Er (evin erkeği) düzeldi ömür bitti, sac düzeldi hamur bitti’ bir söze
                         konu olmuştur. İçli bazlama, tahinli bazlama gibi çeşitleri de yapılır.


                         Bezdirmeç
                         Bazlama gibi hazırlanan ama mayalı hamur kullanılmadığı için kabarmayan bir ekmek
                         çeşididir.











            F.: İsmail Daşgeldi
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65