Page 55 - kayseri_mutfagi
P. 55

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                     KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Halka ve kete
                         Yaz ayları gelip bağa göçülmeden evvel uzun süre dayanıklı bu hamur işi ürünler hazırla-
                         nıp saklanır. Kete daha kısa sürede tüketilir. Halkalar keteden daha uzun süre dayanması
                         için iki kere fırınlanır.

                         Arabaşı
                         Daha çok soğuk kış gecelerinde akşam yemeğinden sonra gece atıştırmalığı olarak akraba
                         ve dostlara ikram edilen bir yemektir. Hamuru ve çorbası beraber yenir. Hamurdan kopa-
                         rılan bir parça kaşıkla çorbaya daldırılıp içilir. Hamurunun lezzetini kaybetmemesi için
                         ezilmeden yutulması önerilir. 16. yüzyılda Osmanlı Sarayında yapıldığı kayıtlıdır.

                         Pehli
                         Koyunun boynundan sonra bel kemiğine kadar eğe kemiği ve kaburga kısmına ‘Pehli’,
                         ‘Pehlilik’ adı verilir.

                         Üzümlü gerdan
                         Yarma buğday, kuş üzümü ve koyun gerdanı ile yapılan unutulmuş Kayseri lezzetlerin-
                         den biridir.

                         Bayram yahnisi
                         Dini bayramlarda ilk gün kahvaltı edilmez, onun yerine hazırlanan bayram yahnisi pilav
                         ile beraber yenilirdi.

                         Tavuk
                         Tavuk ve horoz eskiden hazır alınmayıp yetiştirilen yahut canlı satın alınıp kesilen bir
                         besin çeşidi idi. Özellikle bağ zamanı bağlarda tavuk yetiştirildi.

                         Av Etleri
                         Kayseri civarındaki otlak ve tepe eteklerinde avlanan keklik, tavşan, güvercin, sığırcık,
                         bıldırcın, sazlık ve sulak yerlerde avlanan yaban ördekleri, yeşilbaşlar eskiden tüketilirdi.
                         Artık bu canlıların yaşam alanları yok olduğundan sayıları azalmış, nesilleri de tehlike
                         altındadır.

                         Piruhi
                         Etimolojik olarak pir-i ruhi: ‘ruhun piri’ benzetmesi yapılsa da bu eski hamur işi yemek
                         ‘progi’, ‘pirohi’, ‘prov’, ‘pirov’, ‘piravu’ ve ‘kulak’, ‘kulaklı’ gibi isimlerle bilinen, kıyma yerine
                         peynirli bir içle yapılan bir mantı çeşitidir.






                                                                                                                        55
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60