Page 51 - kayseri_mutfagi
P. 51
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Bulgur çorbası
Anadolu’nun en eski ve ilk yazılı belgeleri olan, Kayseri Kültepe tabletlerine göre yerli
halk geçimini tarım ve hayvancılık yaparak sağlıyordu. Tarımda ilk sırayı tahıl tarımı
almaktadır. Kültepe’de çıkan çivi yazılı metinlerde geçen “hašlātum” kelimesi ile Hitit
metinlerinde geçen “memal” kelimesinin uzmanlarca bulgur olduğu düşünülmektedir.
Günümüzde Orta Asya mutfaklarında bulgur bulunmamaktadır. Bulgur daha çok Ana-
dolu, Ortadoğu ve Balkanlar ile tatar ismi ile Rusya ve Estonya’da kullanılmaktadır. Orta
çağ Arap yemek kitaplarında da bulgur geçmemektedir. Bulgurun anavatanının Anadolu
olduğunu ve bulgurla ilgili yazılı ilk kayıtların Kayseri Kültepe’de tabletlerinde geçtiği
düşünüldüğünden Bulgur çorbasının Kayseri Mutfağının Anadolu’nun ilk mutfaklarından
olan Hitit mutfağındaki köklerine işaret etmektedir.
Kuru bamya çorbası
Bamya Afrika kökenli olup Anadolu’ya muhtemelen Habeşistan veya Kongo’dan gelmiştir.
Bamyanın en erken kaydına Kaygusuz Abdal’ın şiirinde rastlanır. Bamya Osmanlı’da çok
sevilmektedir. Sarayda “Bamyacıbaşılığı” adıyla bir memurluk bile kurulmuştur. 1730’lara
ait bir belgede bamyacıbaşı en güzel bamyaları padişaha ayırdıktan sonra kalanların
halkın satışına izin vermektedir. Bir zamanlar Topkapı sarayında bamyacı ocağına ait
Bamya Köşkü dahi bulunmaktadır.
Yeşil mercimek çorbası
Neolitik çağda Mezopotamya bölgesinde tarımı yapılan ve yerleşik hayata geçişte yetiş-
tirilen ilk bitkilerden olan mercimeğin Anadolu’da M.Ö. 7000'li yıllardan beri var olduğu
arkeolojik kazılarda bulunan mercimek kalıntılarından bilinmektedir. Yeşil mercimek
çorbası Kayseri Mutfağının Anadolu’nun ilk mutfaklarındaki köklerine işaret etmektedir.
Yoğurtlu yarma çorbası
Yarma değirmende bulgur gibi kaba öğütülmüş buğday, arpa, bakla, burçak gibi tahıl ve
baklagilleri ifade için kullanılan bir kelimedir. Yoğurtlu Yarma çorbasında kullanılan
yarma, buğdaydan yapılmıştır.
51