Page 51 - kayseri_mutfagi
P. 51

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                     KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Bulgur çorbası
                         Anadolu’nun en eski ve ilk yazılı belgeleri olan, Kayseri Kültepe tabletlerine göre yerli
                         halk geçimini tarım ve hayvancılık yaparak sağlıyordu. Tarımda ilk sırayı tahıl tarımı
                         almaktadır. Kültepe’de çıkan çivi yazılı metinlerde geçen “hašlātum” kelimesi ile Hitit
                         metinlerinde geçen “memal” kelimesinin uzmanlarca bulgur olduğu düşünülmektedir.
                         Günümüzde Orta Asya mutfaklarında bulgur bulunmamaktadır. Bulgur daha çok Ana-
                         dolu, Ortadoğu ve Balkanlar ile tatar ismi ile Rusya ve Estonya’da kullanılmaktadır. Orta
                         çağ Arap yemek kitaplarında da bulgur geçmemektedir. Bulgurun anavatanının Anadolu
                         olduğunu ve bulgurla ilgili yazılı ilk kayıtların Kayseri Kültepe’de tabletlerinde geçtiği
                         düşünüldüğünden Bulgur çorbasının Kayseri Mutfağının Anadolu’nun ilk mutfaklarından
                         olan Hitit mutfağındaki köklerine işaret etmektedir.

                         Kuru bamya çorbası
                         Bamya Afrika kökenli olup Anadolu’ya muhtemelen Habeşistan veya Kongo’dan gelmiştir.
                         Bamyanın en erken kaydına Kaygusuz Abdal’ın şiirinde rastlanır. Bamya Osmanlı’da çok
                         sevilmektedir. Sarayda “Bamyacıbaşılığı” adıyla bir memurluk bile kurulmuştur. 1730’lara
                         ait bir belgede bamyacıbaşı en güzel bamyaları padişaha ayırdıktan sonra kalanların
                         halkın satışına izin vermektedir. Bir zamanlar Topkapı sarayında bamyacı ocağına ait
                         Bamya Köşkü dahi bulunmaktadır.

                         Yeşil mercimek çorbası
                         Neolitik çağda Mezopotamya bölgesinde tarımı yapılan ve yerleşik hayata geçişte yetiş-
                         tirilen ilk bitkilerden olan mercimeğin Anadolu’da M.Ö. 7000'li yıllardan beri var olduğu
                         arkeolojik kazılarda bulunan mercimek kalıntılarından bilinmektedir. Yeşil mercimek
                         çorbası Kayseri Mutfağının Anadolu’nun ilk mutfaklarındaki köklerine işaret etmektedir.


                         Yoğurtlu yarma çorbası
                         Yarma değirmende bulgur gibi kaba öğütülmüş buğday, arpa, bakla, burçak gibi tahıl ve
                         baklagilleri ifade için kullanılan bir kelimedir. Yoğurtlu Yarma çorbasında kullanılan
                         yarma, buğdaydan yapılmıştır.


















                                                                                                                        51
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56