Page 46 - kayseri_mutfagi
P. 46

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI








                         Geleneksel Kap Kacaklar










                         Dövme bakırdan yapılan mutfak malzemeleri geleneksel Kayseri mutfağının önemli
                         bir unsurudur. Sahan, Lengeri, Leğençe (ilançe / küçük leğen), ibrik, güğüm, tas, bardak
                         vs. bir çok kap kacak bakırdan yapılır; küçük kapların içi dışı, büyük kapların sadece içi
                         kalaylanırdı. Bakır dışında, tercihen dayanıklı meşeden et kütüğü, ekmek tahtası, hamur
                         tahtası, yufka tahtası (eğri ağaç), çemen teknesi, armut ağacından tahta kaşıklar, ceviz
                         ağacından sarımsak havanı (dübek) gibi ahşap gereçler ve topraktan imal testi, çanak,
                         çömlek, turşu küpü gibi malzemeler kullanılırdı.
                         Geleneksel Kayseri mutfağında kullanılan bakır, ahşap ve toprak kap kacaklar yerlerini
                         önce melamin, alüminyum ve emaye malzemelere, daha sonra ise cam, çelik, teflon ve
                         porselen malzemelere bırakmıştır.

                         Tandır
                         Anadolu’da tarihi MÖ 3000-4000’li yıllarına kadar uzanan ve Anadolu’dan doğuya yayıldığı
                         düşünülen tandır en eski fırın formlarından biridir. Toprak yahut tuğla ile yapılan bu yere
                         gömülü bu ocakta ekmek ve hamur işleri, güveç, çorba veya kebap gibi yemekler pişirilir.
                         Ocak olarak da Hititlerden itibaren Anadolu’da kullanılagelen tandır Kayseri de eski
                         zamanlarda her evde bulunurmuş.

                         Tandır, yemeklerin pişirilmesinde ve kışın da ısınmada kullanılırmış.

                         Ticaret hayatı
                         Ahilik ve benzer esnaf teşkilatlarının mirası olarak tüccar sınıfı arasında sosyal ve maddi
                         dayanışma vardı.

                         Çarşı yemekleri
                         Çarşı yemekleri sadece lokantalarda yenilen yemekleri değil, ticaret ve zanaat esnafının
                         öğle yemekler için hazırlayıp fırına gönderdikleri veya kısıtlı imkanlarla dükkanlarında
                         hazırladıkları yemekleri de kapsar.

                         Iyi malzeme kullanımı
                         Geleneksel mutfakta kaliteli malzeme kullanımının önemi birçok yerli deyişte işlenir;
                         “İyi yemeği erkek yapar” (eve malzeme getiren evin erkeği yemeğin kalitesini belirler),
                         “Getir kavurmayı da gör savurmayı” gibi.
          46
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51