Page 46 - kayseri_mutfagi
P. 46
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Geleneksel Kap Kacaklar
Dövme bakırdan yapılan mutfak malzemeleri geleneksel Kayseri mutfağının önemli
bir unsurudur. Sahan, Lengeri, Leğençe (ilançe / küçük leğen), ibrik, güğüm, tas, bardak
vs. bir çok kap kacak bakırdan yapılır; küçük kapların içi dışı, büyük kapların sadece içi
kalaylanırdı. Bakır dışında, tercihen dayanıklı meşeden et kütüğü, ekmek tahtası, hamur
tahtası, yufka tahtası (eğri ağaç), çemen teknesi, armut ağacından tahta kaşıklar, ceviz
ağacından sarımsak havanı (dübek) gibi ahşap gereçler ve topraktan imal testi, çanak,
çömlek, turşu küpü gibi malzemeler kullanılırdı.
Geleneksel Kayseri mutfağında kullanılan bakır, ahşap ve toprak kap kacaklar yerlerini
önce melamin, alüminyum ve emaye malzemelere, daha sonra ise cam, çelik, teflon ve
porselen malzemelere bırakmıştır.
Tandır
Anadolu’da tarihi MÖ 3000-4000’li yıllarına kadar uzanan ve Anadolu’dan doğuya yayıldığı
düşünülen tandır en eski fırın formlarından biridir. Toprak yahut tuğla ile yapılan bu yere
gömülü bu ocakta ekmek ve hamur işleri, güveç, çorba veya kebap gibi yemekler pişirilir.
Ocak olarak da Hititlerden itibaren Anadolu’da kullanılagelen tandır Kayseri de eski
zamanlarda her evde bulunurmuş.
Tandır, yemeklerin pişirilmesinde ve kışın da ısınmada kullanılırmış.
Ticaret hayatı
Ahilik ve benzer esnaf teşkilatlarının mirası olarak tüccar sınıfı arasında sosyal ve maddi
dayanışma vardı.
Çarşı yemekleri
Çarşı yemekleri sadece lokantalarda yenilen yemekleri değil, ticaret ve zanaat esnafının
öğle yemekler için hazırlayıp fırına gönderdikleri veya kısıtlı imkanlarla dükkanlarında
hazırladıkları yemekleri de kapsar.
Iyi malzeme kullanımı
Geleneksel mutfakta kaliteli malzeme kullanımının önemi birçok yerli deyişte işlenir;
“İyi yemeği erkek yapar” (eve malzeme getiren evin erkeği yemeğin kalitesini belirler),
“Getir kavurmayı da gör savurmayı” gibi.
46