Page 42 - kayseri_mutfagi
P. 42

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                    KA Y SERİ MUTF A ĞI








                                                                          “Karac’oğlan der ki mislin bulunmaz,
                                                                             Yaz gelince engininde durulmaz,
                                                                             Kış gelince hiç semtine varılmaz,
                                                                             Yamandır Tekir’in yelin Erciyes.”
                                                                                               Karacaoğlan






                         Türk misafirperverliği
                         “Evin barkın, sofran ve tabakların temiz olsun. Odan minderlerle döşenmiş, yiyecek ve
                         içeceklerin de seçkin olsun. Yine, gelen misafirlerin arzu ile yiyebilmeleri için, yiyecek
                         ve içecekler temiz ve lezzetli olmalıdırlar. Yemekte, yenilecek ve içilecek şeyler birbirine
                         denk ve bol olmalıdırlar. Misafirin içeceği asla eksik tutulmamalı ve biri biter bitmez
                         diğeri hemen hazır bulundurulmalıdır. Çeşitli içeceklerden ister fııka, ister mizab,
                         istersen cülengbin (gül balı, reçel) ve cülab (gül şerbeti) ikram et. Yemek ve içecek faslı
                         bittikten sonra ise çerez ve meyve ver. Kuru ve yaş meyvenin yanında çerez olarak simiş
                         de bulunmalıdır. Gücün yeterse ipekli kumaşlar armağan et. Mümkün ise diş kirası da
                         ver ki gelenlerin ağzı kapansın”

                                                                                           Yusuf Has Hacip






                         Türk sofra adabı
                         “Senden büyükler başlamadan, yemeğe başlama. Yemeğe besmele ile başla ve sağ elin ile
                         ye. Başkasının önündeki lokmalara dokunma, kendi önünden ye. Sofrada bıçak çıkarma
                         ve kemik sıyırma. Çok obur olma ve pek de sünepe oturma. Fakat, ne kadar tok olursan
                         ol, ikram olunan yemeğe haz ve arzu ile elini uzatıp ye ki, o yemekleri hazırlayan evin
                         hanımı memnun olsun. Böylece, zahmet edip sana ziyafet hazırlayanların bu zahmetini
                         de boşa çıkarma. Ağzına aldığını ısır ve ufak ufak çiğne. Sıcak yemeği ağızla üfleme. Yemek
                         yerken sofra üzerine sürünme ve etrafındaki insanların huzurunu kaçırma. Yemeği ölçü
                         ile ye, zira insan her vakit az yeyip az içmelidir”.

                                                                                           Yusuf Has Hacip









          42
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47