Page 42 - kayseri_mutfagi
P. 42
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
“Karac’oğlan der ki mislin bulunmaz,
Yaz gelince engininde durulmaz,
Kış gelince hiç semtine varılmaz,
Yamandır Tekir’in yelin Erciyes.”
Karacaoğlan
Türk misafirperverliği
“Evin barkın, sofran ve tabakların temiz olsun. Odan minderlerle döşenmiş, yiyecek ve
içeceklerin de seçkin olsun. Yine, gelen misafirlerin arzu ile yiyebilmeleri için, yiyecek
ve içecekler temiz ve lezzetli olmalıdırlar. Yemekte, yenilecek ve içilecek şeyler birbirine
denk ve bol olmalıdırlar. Misafirin içeceği asla eksik tutulmamalı ve biri biter bitmez
diğeri hemen hazır bulundurulmalıdır. Çeşitli içeceklerden ister fııka, ister mizab,
istersen cülengbin (gül balı, reçel) ve cülab (gül şerbeti) ikram et. Yemek ve içecek faslı
bittikten sonra ise çerez ve meyve ver. Kuru ve yaş meyvenin yanında çerez olarak simiş
de bulunmalıdır. Gücün yeterse ipekli kumaşlar armağan et. Mümkün ise diş kirası da
ver ki gelenlerin ağzı kapansın”
Yusuf Has Hacip
Türk sofra adabı
“Senden büyükler başlamadan, yemeğe başlama. Yemeğe besmele ile başla ve sağ elin ile
ye. Başkasının önündeki lokmalara dokunma, kendi önünden ye. Sofrada bıçak çıkarma
ve kemik sıyırma. Çok obur olma ve pek de sünepe oturma. Fakat, ne kadar tok olursan
ol, ikram olunan yemeğe haz ve arzu ile elini uzatıp ye ki, o yemekleri hazırlayan evin
hanımı memnun olsun. Böylece, zahmet edip sana ziyafet hazırlayanların bu zahmetini
de boşa çıkarma. Ağzına aldığını ısır ve ufak ufak çiğne. Sıcak yemeği ağızla üfleme. Yemek
yerken sofra üzerine sürünme ve etrafındaki insanların huzurunu kaçırma. Yemeği ölçü
ile ye, zira insan her vakit az yeyip az içmelidir”.
Yusuf Has Hacip
42