Page 44 - kayseri_mutfagi
P. 44
Geçmi ş t en Ge l eceğ e
KA Y SERİ MUTF A ĞI
Kayseri Bağcılık Kültürü ve Yemek
“Yine yeşillendi Germir bağları.
Bakarım erimez dağların karı…”
Anonim
Erciyes’in serinliğini düzlüklere taşıyan tepelerin ardında yer alan bağlar, yazın ağaçla-
rın ve asmaların gölgesinde şehrin sıcağından kaçmak için ideal yerlerdir. Günümüzde
ulaşım kolaylığı bağ kültürünü sadece yaz boyunca değil tüm mevsimlerde kullanılan
bir ikinci konuta devşirmiştir. Eskiden şehir ahalisinin bağa gidiş ve bağdan dönüşü,
yani bağa göçme ve bağdan inme dönemleri zahmetli uzun hazırlıklar gerektiren, telaşlı
zamanlardı. Su kuyuları ve kar kuyularının kış vakti doldurulur, bağa göçmeden yüklene-
cek eşyaları ayarlanması, kap kacakların kalaylanması, halka ve ketelerin hazırlanması
gibi işler yapılırdı.
Bağlarda iklime uygun her türlü meyve ve sebzenin yetiştirilmesi söz konusuysa da asıl
ağırlığı üzümler alır. Bağlarda 33 çeşit üzüm cinsi bulunduğu tespit edilmiştir. Günü-
müz Kayseri’sinde üzüm daha çok kurutularak ya da bağlarda pekmez haline getirilerek
tüketilmektedir.
Kayseri Kültepe’de ilk çağlardan beri bağcılığın var olduğu Hitit mutfağında asma ve
üzümün önemi bilinmektedir. Kayseri sosyal yaşamında bağların ve mutfağında asma ve
üzümün yeri Kayseri mutfağının Hitit mutfağının günümüzdeki temsilcisi konumunda
oluşuna ilişkin görüşümüzü desteklemektedir.
Sosyal hayatının her zaman önemli bir parçası olmuş olan Kayseri Bağları şehrin yakın
çevresindeki yüksek yerler de dışında ve senenin beş ayının geçirildiği sayfiye yerleridir.
Eskiden hemen hemen tüm Kayserili aileler yaz aylarını bağ evlerinde geçirir, imkânı
bağ almaya elverişli olmayanlar kiralama yolunu tercih ederlerdi.
Bağa göçme ve bağdan inme dönemleri son derece hareketli; kışlık ve yazlık yiyeceklerin
hazırlandığı, mutfak araç gereçlerinin bakımının yapıldığı çok özenli ve zahmetli bir
süreçtir.
44