Page 47 - kayseri_mutfagi
P. 47

Tandır | F.: Alüze Dökmeci












                         Sofralar
                         Kayseri’de öğünler günlük aile sofrası, misafir sofrası, düğün sofrası, iftar ve sahur sofrası
                         vb. olmak üzere çok çeşitlidir ve her birinin kendine özgü hazırlanış ve sunum özelikleri
                         vardır. Özel günlerde akrabalar, komşular ve dostlarla sevinçler, mutluluklar ve acılar
                         paylaşılır. Davet ve ikramlar, özenli ve kendi içinde geliştirilen kurallara göre şekillenir.

                         Tokana, zerzembi:
                         Geleneksel Kayseri evi mimarisi içinde mutfak yani ‘tokana’ bölümünden inilen kiler yani
                         ‘zerzembi’ bulunur. Doğal olarak soğuk zerzembiler uzun sürelerde yiyecek saklamaya
                         elverişli mekânlardır. Bağda hazırlanan yiyecekler, turşu, pekmez ve gilaburu küpleri,
                         peynir, asma yaprağı çömlekleri burada saklanır. Salça, yoğurt, meyve kuruları, kuru
                         etler hep burada muhafaza edilirdi. 

                                                                                                                        47
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52