Page 47 - kayseri_mutfagi
P. 47
Tandır | F.: Alüze Dökmeci
Sofralar
Kayseri’de öğünler günlük aile sofrası, misafir sofrası, düğün sofrası, iftar ve sahur sofrası
vb. olmak üzere çok çeşitlidir ve her birinin kendine özgü hazırlanış ve sunum özelikleri
vardır. Özel günlerde akrabalar, komşular ve dostlarla sevinçler, mutluluklar ve acılar
paylaşılır. Davet ve ikramlar, özenli ve kendi içinde geliştirilen kurallara göre şekillenir.
Tokana, zerzembi:
Geleneksel Kayseri evi mimarisi içinde mutfak yani ‘tokana’ bölümünden inilen kiler yani
‘zerzembi’ bulunur. Doğal olarak soğuk zerzembiler uzun sürelerde yiyecek saklamaya
elverişli mekânlardır. Bağda hazırlanan yiyecekler, turşu, pekmez ve gilaburu küpleri,
peynir, asma yaprağı çömlekleri burada saklanır. Salça, yoğurt, meyve kuruları, kuru
etler hep burada muhafaza edilirdi.
47