Page 50 - kayseri_mutfagi
P. 50

Arabaşı | Mustafa Aksebzeci



                         Yoğurt çorbası (Toğga çorbası)
                         15. yüzyılda Kaygusuz Abdal’ın bir şiirinde geçen Toga çorbasının İç ve Doğu Anadolu’da
                         da yapıldığını Evliya Çelebi’den öğrenmekteyiz.
                         Sütü mayalayarak hazırlanan yoğurt Orta Asya kökenli olup Divânü Lugâti’t Türk’te
                         yoğurtla ilgili çeşitli bilgiler yeralmaktadır. 15. yüzyılda Padişah için pazılı yoğurt çor-
                         bası yapıldığı bilinmektedir. Yoğurt çorbası Kayseri Mutfağının Orta Asya Türk Mutfağı
                         köklerine işaret etmektedir.

                         Arabaşı
                         16. yüzyılda Osmanlı Sarayında yapıldığı kayıtlıdır.

                         Bulamaç çorbası
                         Un, yağ ve yoğurtla yapılır. Kaşgarlı Mahmud’un Divan’ında “bula” pişirmek anlamına
                         geliyor. Divânü Lugâti’t Türk’te “bulgama” diye geçen bulamaç Osmanlı döneminde yoksul
                         yemeğidir. Osmanlı mutfağında un, yağ veya peynir, bazen de şeker ile yapıldığı kayıtlıdır.



          50
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55