Page 45 - kayseri_mutfagi
P. 45

Geçmi ş t en Ge l eceğ e
                                                     KA Y SERİ MUTF A ĞI


































                         Bağcılık 1950 ile 1980 arasında şehirdeki tek katlı, avlulu, ahırı olan konut tipinden
                         apartman kültürüne geçiş ile beraber gerilemiştir. Bunun sebebi olarak bağ evlerine
                         ulaşımı sağlayan hayvanların şehirde barınmasının imkânsız hale gelmesi söylenebilir.
                         1980’lerden sonra otomobil kullanımı ve otoyolların artması ile bağcılık yeniden canlan-
                         mıştır. Bakımsızlıktan viran hale gelen geleneksel yığma taş bağ evleri yıkılıp yerlerine
                         betonarme evler, villalar yapılmıştır.

                         Kuma Gömülme
                         Geleneksel Kayseri bağ evlerinin zemini topraktı. Mutfak bölümünde bir köşe kazılarak
                         et, yoğurt, peynir gibi çabuk bozulabilen gıdalar bağın tokana bölümünde tel dolaplarda
                         veya duvardaki çengele asılarak ya da kuyuya sarkıtılarak muhafaza edilirdi.


                         Bahçelerde sebze meyve:
                         Kayseri’de şehir merkezi etrafındaki bağ ve bahçelerde ıspanak, lahana, pırasa, marul
                         çeşitli yeşillikler yetişir. Kayseri ovasının ayçekirdeği (şemşameri), çedenesi ve siyah
                         havucu (pörçüklüsü) makbuldür. Felâhiye ve Özvatan’ın sebze ve meyveleri, Yamula’nın
                         patlıcanı, Cırgalan biberi sevilir. Kayserinin çevre bağ ve bahçelerinde 33 ayrı çeşit üzüm
                         cinsi bulunduğu kayıtlıdır. İncesu, Felâhiye, Erkilet, Gesi, Karadere ve Kızıltepe bağlarının
                         üzümleri, özellikle parmak üzümü ve dirmit ‘hayat veren’ üzümü meşhurdur. Yahyalı,
                         Yeşilhisar, Hisarcık ve Yukarı Talas’ın elma, armut ve ayvası, Yeşilhisar’ın karpuz ve
                         kayısısı, Yahyalı çileği, Ambar’ın kavunu, Develi ve Gömeç’in fasulyesi, Tomarza’nın
                         mercimek ve nohudu, Gesi ve Erkilet’in cevizi aranılan yiyeceklerdir.






                                                                                                                        45
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50